den 5 mars 2020

Vem är mest underskattad i Elitserien?

Swebowl skickade ut en enkät till ett 20-tal Elitseriespelare med fyra frågor. Den sista var: Vem är mest underskattad i Elitserien?
- En grym spelare som förtjänar mer uppmärksamhet, säger Ida Andersson.

- Hur mäter man ”underskattad”? Svårt att svara på, men i mina tankar så tänker jag att det är en spelare som inte riktigt får uppmärksamheten utåt, kontra hur spelaren har presterat, säger Emanuel Jonsson i Team Alingsås.

De flesta av det tjugotal spelare i Elitserien som fick frågan: ”Vem är mest underskattad i Elitserien” genom Swebowls utskickade enkät tyckte att det var en svår fråga. Men några har hittat spelare som presterar men inte får så mycket uppmärksamhet.
- Mest underskattad skulle jag säga är Josefine Linderoth. Spader Dam har alltid haft aktuella landslagsspelare under alla år vilket har gjort att Josefine inte varit ansiktet utåt, trots att hon spelat på en hög nivå under väldigt många år, säger Joline Persson Planefors i Team X-Calibur.

Faktum är att Spader Dams 28-åring är den som de flesta tar upp, bland annat BK Höglands Ida Andersson.
- Hon presterar väldigt ofta men hamnar ofta i skuggan i ”Spader”. En grym spelare som förtjänar mer uppmärksamhet, säger hon.

Alla slutspelslag från de två senaste åren har någon spelare som tas upp som ”underskattad”, och alla är det en spelare som presterar utan att få de stora rubrikerna.
- Alida Molander, Team X-Calibur. I ett stjärnspäckat lag med flera Team Sweden-spelare är det inte helt enkelt att utmärka sig. Efter en skada är hon åter i laget och comebacken har hon gjort med bravur, säger Janina Lindberg, BK Merci.
- Malin Johansson, BK Högland. Man ska inte underskatta någon men Malin är en spelare som ofta presterar högt och tar många banpoäng, men som kanske inte alltid är den som syns, eller framhävs i jämförelse med någon från Team Sweden, säger Erika Svensson, B-K Eva.
- Jag kommer att tänka på Emma Burman i B-K Eva. Om jag inte minns fel så gjorde hon A-lagsdebut under SM-slutspelet i Malmö och gjorde det väldigt bra. Jag är imponerad av hennes utveckling från gång till gång, det är väldigt kul att se, säger Nina Flack i Team X-Calibur.

Men även duktiga spelare i bottenlag kan vara underskattade. Christel Carlsson, Örgryte IS, hittar till exempel sin kandidat till Elitseriens mest underskattade spelare i BK Merci.
- Emelie Tiveljung. Hon håller alltid en hög nivå trots att hon spelar i ett lag som får styrk nästan varje match, det är imponerande, säger hon.

Johan Helldén

Bland herrarna är det tre-faldig junior-europamästare och tidigare landslagsspelare i BKF Falkenberg som flest nämner som Elitseriens mest underskattade spelare.
- Johan Helldén, han borde få mer ”cred”. Han är bra. Stabil, gör inga dåliga matcher, säger Niclas Lindholm I BK Jösse.
- Otroligt kunnig inom bowling och bidrar mycket till ett lag med de taktiska bitarna, samt även en otroligt bra bowlare, säger Alfred Berggren i Team Clan samtidigt som Bodens Ludwig Ingerskog tar ett bredare grepp:
- Vill säga laget Falkenberg. Ett grymt stabilt gäng som jag tror få hade tippat att de skulle vara så högt upp som de är nu. En lagmaskin, säger han.

Annars är det spelare från BK Jösse som tas upp. Värmlänningarna har stjärnor som Markus Jansson och Niclas Lindholm, men utan andra talangfulla, underskattade spelare hade inte ”kompisgänget från Arvika” varit ett topplag i Världens bästa liga.
- Mattias Nilsson, BK Jösse. En spelare som kanske inte syns så mycket utåt bland andra bowlare och kanske, därför, inte har det starkaste namnet. Sedan kanske han inte har det häftigaste slaget. Det är nog lätt att tro att ”honom kan vi slå”, ”vem är det?”. Men han är alltid i topp och gör det alltid bra för Jösse i 8-manna och 3-manna. En kille som är otroligt farlig och sällan gör bort sig när han drar på sig Jösse-tröjan, säger Arvid Thomsson i BK Joker medan Emanuel Jonsson i Team Alingsås hittade en annan:
- Jag tycker Eric Sjöberg är en riktigt duktig bowlare som sällan faller ur ramarna, samt håller en jämn och hög nivå. Han har varit en viktig spelare i Jösse som just nu placerar sig på en andra plats i tabellen. Som sagt, svår fråga det där med underskattad, men Eric är en spelare som jag inte läst så mycket om med tanke på hur han har presterat tidigare år, och i år, säger han.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se

Läs också svaren på de andra frågorna:

Vem är Elitseriens bästa spelare? 

Vem i Elitserien är viktigast för sitt lag? 

Vem är mest sevärd i Elitserien?