den 26 februari 2020

Vem är mest sevärd i Världens bästa liga?

Världens bästa liga samlar några av världens bästa bowlare, men vilka av alla dessa spelare är mest sevärda. Swebowl har skickat ut en enkät till ett tjugotal spelare i Elitserien med fyra frågor, idag besvarar vi frågan: ”Vem är Elitseriens mest sevärda spelare?”.
- För mig är en sevärd spelare en bowlare som håller hög nivå samtidigt som spelaren gör det till en show. Det tycker jag att Daniel Fransson gör. Han gör höga siffror samtidigt som han bjuder på sig själv, säger Emanuel Jonsson i Team Alingsås.

Team Pergamons, tidigare juniorvärldsmästare, dyker upp i flest svar och får därmed ses som Världens bästa ligas mest sevärda spelare. 29-åringen livar upp Elitserien med, både sin humor, och sin bowling.
- En spexare av rang som kan få sjuka ”messengers”, säger Ludwig Ingerskog i Bodens BS.
- När han är i sitt esse är det omöjligt att inte skratta eller ha ett leende på läpparna när han spelar. Han showar mycket och gör det där lilla extra som ingen annan gör på en bowlingbana, säger Arvid Thomsson i BK Joker.

En annan spelare som ofta dyker upp i den här enkäten, både som Elitseriens bästa spelare, viktigast för sitt lag, och nu också som mest sevärd är James Blomgren, Team Alingsås. Niclas Lindholm från BK Jösse har ett specifikt minne från Slutspelet 2016 i Jönköping.
- Jag kommer ihåg när han drog av sig tröjan i en SM-semifinal för några år sedan. Det är ju sådant som man gillar. Han är rolig att titta på, och så är han ju bra, säger Jösses vänsterslägga och Team Clans Alfred Berggren håller med.
- Han tar mycket plats och syns och hörs i hallen. Vågar ofta göra de ovanligare sakerna, säger han.

Även Team Pergamons Jesper Svensson, som togs fram som Elitseriens bästa spelare, får några röster, mycket på grund av bowlingälskare njuter av att se tvåhandsdemonen från Vimmerby spela.
- När Jesper Svensson väl spelar i ligan är han definitivt den mest sevärda. Den nivå han har kommit upp till är unik för svensk bowling, säger Robert Kaneby i Kulladals BS.

Jenny Wegner och Cajsa Wegner

På damsidan tar de flesta upp systrarna Wegner. Jenny och Cajsa från Perstorp i Skåne, spelandes för Spader Dam, drar åt sig mycket blickar, både på bowlingbanorna, och utanför.
- För uppmärksamhetens skull är det nog systrarna Wegner. Det är inte många idrotter där två systrar är i den absoluta toppen, säger Ida Andersson i BK Högland.
- Jenny Wegner, hittar hon in i sitt spel är det verkligen en fröjd att se, säger Susanne Olsson i Hammarby IF.
- Cajsa Wegner. Hon spelar en fantastiskt bra bowling och visar positiv energi på banorna, säger Christel Carlsson i Örgryte IS.

Någon annan som bidrar med positiv energi på banorna, och nämns av flera spelare i enkäten, är Josefin Hermansson i Team X-Calibur.
- Förutom att vara en extremt bra bowlingspelare så är hon en känslomänniska som ofta ger uttryck och visar känslor efter ett slag. Vilket man gärna ser hos fler bowlare, säger Erika Svensson i B-K Eva.

Flera av de Elitseriespelarna som har fått enkäten tyckte att det var svårt att ta fram vem som är mest sevärd. Joline Persson Planefors, till exempel, säger att hon tycker att hela damlandslaget förtjänar mer uppmärksamhet och är mest sevärda. Janina Lindberg hittar dock en specifik spelare.
- Jazreel Tan. Att proffsen kommer till Sverige för att spela Elitserien är väldigt häftigt. Den som har gjort det allra bäst är ”Jaz” och det är en spelare som är värd att se, säger hon.

Nästa vecka går vi igenom den sista frågan från enkäten: Vem är Elitseriens mest undervärderade spelare?
- Det är nog lätt att tro: ”Honom kan vi slå”, ”vem är han”. Men han är alltid i topp och gör det alltid bra, säger en spelare.

Läs de tidigare artiklarna i serien: 
Vem är Elitseriens bästa spelare: https://bits.swebowl.se/vem-%C3%A4r-elitseriens-b%C3%A4sta-spelare
Vem är Elitseriens viktigaste spelare för sitt lag: https://bits.swebowl.se/en-spelare-som-n%C3%A4stan-p%C3%A5-egen-hand-kan-vinna-en-match-%C3%A5t-sitt-lag 

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se