den 19 februari 2020

”En spelare som nästan på egen hand kan vinna en match åt sitt lag”

Vi på Swebowl har frågat ett antal Elitseriespelare vem som är viktigast för sitt lag i Världens bästa liga.
- Om det är någon som man verkligen definierar med ett lag så, säger Erika Svensson.

Swebowl har skickat ut en liten enkät till ett tjugotal Elitserie-spelare med fyra frågor: ”Vem är Elitseriens bästa spelare?”; ”Vem i Elitserien är viktigast för sitt lag?”; ”Vem är Elitseriens mest sevärda spelare?” och ”Vem är mest undervärderad i Elitserien?”. Svaren får inte vara någon i ens eget lag och skall motiveras. Förra veckan presenterade vi svaren på frågan: ”Vem är Elitserien bästa spelare”. Den här veckan är frågan: ”Vem i Elitserien är viktigast för sitt lag?”

- Här tror jag inte att någon kan slå Lena Sulkanen på fingrarna. Hon kan motivera den mest nedstämda under match. Hon har också bra kontroll på övriga i laget och kan snabbt se om någon behöver hjälp eller tips. God personkännedom och lång erfarenhet av hur stor del det mentala kan påverka, säger Susanne Olsson i Hammarby IF.

Sveriges enda dubbla individuella världsmästare Lena Sulkanen leder sitt B-K Eva och det var självklart hon som slog den avgörande striken när Stockholmsklubben tog sig till SM-final i våras. Hon var en av två som blev nämnda fler än en gång i svaren på vår enkät.
- Tror hon gör mycket nytta för sitt lag, både på och utanför banorna, säger Christel Carlsson i Örgryte IS.

Spelare kan bidra till laget på olika sätt. De kan vara pådrivare, och humörhöjare, som Lena Sulkanen, men de kan också hjälpa sina lagkamrater på andra sätt. Ida Andersson i BK Högland säger att det är svårt att hitta seriens viktigaste spelare högst upp i tabellen.
- Topplagen har så breda trupper att det inte hänger på endast en spelare. Jag skulle säga att Janina Lindberg och Emelie Tiveljung spelare stor roll i Merci. Utan dem hade Merci definitivt inte varit där de är, säger hon och Joline Persson Planefors håller med.
- Janina Lindberg är otroligt viktig för sitt lag. Inte bara för att hon själv har en hög nivå i laget, utan för att hon alltid ger allt i alla matcher, säger hon.

Örebro-tjejen Janina Lindberg, efter diskussioner med just Emelie Tiveljung, har kommit fram till att de tycker att Spader Dams Jenny Wegner är viktigast för sitt lag.
- Med hennes kunskap både på, och utanför, bowlingbanorna. Hon bidrar både med banpoäng och avgör många viktiga lägen i matcherna. Jenny är en förebild och efter VM-guldet sporrar hon säkert andra i laget att fortsätta träna och utvecklas, säger de.

Ett annat sätt att vara viktig för sitt lag är att vara en kulturbärare, ha historia och bära med sig traditioner. Där har B-K Evas Erika Svensson, och X-Caliburs Nina Flack, hittat den som deser som viktigast för sitt lag.
- Ida Andersson, är det någon som man verkligen definierar med ett lag så är det Ida. Hon har vuxit upp där och är en stor del av att det har gått så bra för Högland i så många år, säger hon.
- Hon är en av Sveriges bästa spelare och utgör en väldigt viktig och stor roll i Högland. Presterar nästa alltid och är en riktig lagspelare, säger Nina Flack.

James Blomgren

I de flesta andra lagsporter finns det definierade ledare som har en bindel på armen:, en lagkapten. I herrarnas Elitserie finns det en sådan: James Blomgren i Team Alingsås. Flera i enkäten väljer ut honom som den viktigaste för sitt lag i Världens bästa liga.
- Tar ofta många banpoäng, gör höga resultat, pushar på lagkamrater och tar mycket plats vid banorna. Tydlig ledarroll, säger Alfred Berggren i Team Clan.

Den 32-årige vänstersläggan från Team Alingsås snittar högst i Elitserien med 233,32. Detta över 56 serier, och tar 52 % banpoäng.
- En spelare som kan, nästan på egen hand, vinna en match åt sitt lag. Sjukt stabil, säger Ludwig Ingerskog i Bodens BS.

En tidigare världsmästare är den enda, andra herr-spelaren, som togs upp i flera enkäter som den viktigaste spelare i Världens bästa liga.
- Martin Paulsson, Kulladals BS. Han sitter inne på mycket kunskap som hjälper sitt lag. Han har spelat mästerskap. Utan honom så, jag tror inte de hade varit lika bra utan honom. Jag tror han kan vara tungan på vågen som gör att de håller sig kvar, säger Niclas Lindholm i BK Jösse.

Att dela med sig av kunskap till sina lagkamrater är viktigt. Flera svar i enkäten pekar på det och många av spelarna har blivit utvalda för att de delar med sig av sin bowlingkunskap, och därför är viktigast för sitt lag i Elitserien.

- Jag skulle vilja påstå Filip Wilhelmsson [BK Kaskad], med hans enorma kunskap om banor och klot känns det som han är en extremt viktig kugge i Kaskad, säger Robert Kaneby i Kulladals BS.

- Karl Wahlgren [IS Göta], han kanske inte alltid är den bästa spelaren i varje match men han har varit i klubben länge och är en profil som medlemmarna ser upp till, och lyssnar på. Han besitter mycket kunskap som han kan dela med sig av till laget, säger Arvid Thomsson i BK Joker.

- Peter Hellström [Team Clan]. Det är svårt att välja ut enbart en spelare för den här kategorin, men i mina ögon är Peter den viktigaste spelaren för sitt lag. Under många år, såväl som den här säsongen, har han visat en hög, stabil, nivå samt är en spelare som sällan inte presterar. Han är ”pappan” i ett ungt lag och en ledare. Med sin erfarenhet och kunskap ser han till att han och hans lagkamrater är väl förberedda för varje match, säger Emanuel Jonsson i Team Alingsås.

Nästa vecka går vi igenom frågan: Vem är Elitseriens mest sevärda spelare?