den 13 februari 2020

Vem är Elitseriens bästa spelare?

Swebowl har skickat ut en liten enkät till ett tjugotal Elitserie-spelare med fyra frågor: ”Vem är Elitseriens bästa spelare?”; ”Vem i Elitserien är viktigast för sitt lag?”; ”Vem är Elitseriens mest sevärda spelare?” och ”Vem är mest undervärderad i Elitserien?”. Svaren får inte vara någon i ens eget lag och skall motiveras. Under de kommande veckorna kommer vi att presentera svaren från enkäten. I dagens artikel pratar vi om vem som är den bästa spelaren i Elitserien.
- Han tillhör världseliten och när han har en dålig dag är det svårt att slå honom, och när han har en bra dag är det omöjligt i mina ögon, säger Arvid Thomsson från BK Joker om spelaren han ser som bäst.

Precis som de flesta andra tillfrågade spelarna svarade gotlänningen Team Pergamons stjärna Jesper Svensson på frågan ”Vem är Elitseriens bästa bowlare?”. 24-åringen från Vimmerby snittar 229 över 40 serier hittills den här säsongen.
- Han spelar inte så mycket liga, men han är bäst när han spelare. Han löser det mesta, säger BK Jösses tvåhandsvänster Niclas Lindholm.

Vinnaren av lilla bragdguldet 2017 är Sveriges mest framgångsrika spelare någonsin på den amerikanska proffstouren, där han spelar när han inte spelar Elitserien. Landslagsstjärnan har vunnit 8 titlar, varav en major. Mats Karlsson är den enda andra svensk som har vunnit någon tävling på PBA, han vann 3 titlar på 80-talet.
- Finns ingen spelare med högre kapacitet än honom, säger Bodens Ludwig Ingerskog som också valde ut Jesper Svensson Elitserien bästa spelare, precis som Team Clans juniorvärldsmästare Alfred Berggren:  
- Känns inte som det behövs någon motivering, säger han.

Andra som togs upp som Elitseriens bästa spelare är BK Kaskads Filip Wilhelmsson och Team Alingsås vänsterslägga James Blomgren.
- Rankingetta och ligger väldigt högt med snitt, banpoäng och snitt banpoäng, säger Robert Kaneby i Kulladals BS.
- Gör ofta väldigt höga slagningar, speciellt hemma, och är antagligen en av dom som snittar högst i Elitserien, säger Karl Wahlgren i IS Göta. 

Joline Persson Planefors
På damsidan är resultatet nästan lika entydigt
. Sånär som på tre svarar alla att Team X-Caliburs Joline Persson Planefors är Elitseriens bästa spelare.
- Har sedan VM varit en av Sveriges bästa damer och presterat otroligt bra sedan dess, där ligan inte har varit något undantag. Hon har haft en väldigt hög lägstanivå under hela säsongen, säger Erika Svensson i B-K Eva.

29-åringen från Värmland tog ett silver i All-event på VM i somras, ligger för tillfället nia på världsrankingen och var bästa svensk på Lucky Larsen Masters i höstas, bättre än alla svenska herrar. För sitt Team X-Calibur har Joline Persson Planefors snittat 221 över 44 serier och tar 73 % banpoäng. Den pricksäkra högerhänta bowlaren håller hög klass både internationellt och i den svenska ligan.
- Det såg vi senast på sammandraget i Haga, säger Janina Lindberg i BK Merci.

Av de tre som inte tog ut Joline Persson Planefors som Elitseriens bästa spelare var Hammarbys Susanne Olsson en.
- Jag tycker att Jenny Wegner är den bästa damspelaren. Motiveras av att jag anser att hon är mycket komplett och reder upp de flesta problem hon ställs inför på banan. Hög botten, noggrann med material och teknik. En bra dialog med sina medspelare under matchen, alltså rörande linjer och hur banan ändras med mera, säger hon medan Nina Flack valde Sandra Andersson: 
- Hon är en spelare som hantarer alla underlag och som har en hög högstanivå. Hon var en viktig spelare för Sverige under VM och har visat på både Europa-touren och även damernas proffstour att hon är en sann vinnnare, säger hon. 

En av de som inte hade Joline Persson Planefors som Elitseriens bästa spelare var Joline Persson Planefors själv. Hon väljer istället att lyfta fram en småländska.  
- Jag tycker Ida Andersson i BK Högland är en fantastisk bowlare i Elitserien. Hon är själv väldigt duktig och tar många banpoäng, hon sätter alltid laget först och hjälper gärna andra spelare, säger Joline Persson Planefors, bäst i Elitserien enligt Swebowls enkät.

Nästa vecka går vi igenom svaren på frågan: ”Vem i Elitserien är viktigast för sitt lag”

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se