den 24 mars 2021

Glöm inte de nya klotreglerna

I februari 2019 beslutade Svenska Bowlingförbundet att följa efter Världsbowlingförbundet, som numera heter International Bowling Federation, i deras regler som förbjuder så kallade balanshål i kloten.
- Den gamla regeln slutar gälla första jul 2021, då får man inte ha balanshål, sa Carl Wikhede då som ledamot i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

De nya reglerna säger att bowlingklot inte längre får ha hål i klotet som inte används för att greppa det, för att vara tillåtna i tävlingsspel. Samtidigt som balans-hål inte längre är tillåtet tillkommer möjligheten till högre sido-, tum- och fingervikt. Enligt de nya reglerna får dessa vara tre ounces istället för ett som det tidigare var.
- Gemene man tror jag inte att det kommer påverka mycket. Sen om det är någon som har kvar sina gamla klot och vill ha kvar dem, är det bara att plugga vikthålet. Så det är inga stora procedurer, sa klotborraren Kal Wahlgren till Swebowl när de nya reglerna kom.

Sedan de nya reglerna presenterades har en pandemi kommit och pausat all tävlingsbowling i Sverige. Det gör att det kan vara många som fortfarande inte har korrigerat sin klot-arsenal efter reglerna som börjar gälla till sommaren.
- I och med att det inte är så många som bowlat den senaste tiden så tror jag det, säger Team Sweden-spelaren och klotborraren Karl Wahlgren nu.

När ligan är avbruten och det inte tillåts tävlingar är det inte heller många som köper nytt material och borrar klot enligt IS Götas stjärna.
- Nej. Det är extremt lite. Ingenting i stort sett. I och med att folk inte spelar, du får bara träna så. Det kommer någon varje månad. Det jag borrar mest är till mig själv. Visst kommer det kunder, men… säger han.

Kommer det någon för att köpa ett nytt klot säger Karl Wahlgren att han, som klotborrare, bjuder på att plugga ett balanshål samtidigt, om det skulle behövas. Men det har inte varit någon rusning för att se till att ens klot är reglementsenliga till nästa säsong. Samtidigt tror han att det kommer bli mer att göra när tävlingsbowlingen väl startar igen.
- När ligan började igen i augusti var det väldigt mycket att göra där i tre månader. Sen när vi la ner det igen i oktober, november blev det helt dött, säger han och ser framåt.
- Borra klot kommer det definitivt bli. Jag har några klubbkompisar som inte har köpt några nya klot, de vill borra nya men väntar tills vi drar igång. Folk vill ju borra klot. Folk vill ju bowla, säger Karl Wahlgren.

Läs tidigare artiklar kring de nya klotreglerna här:

Nya klotregler: (14 mars 2019)

Nya klotregler från 2021 (11 november 2019)

Klotborraren om de nya reglerna "Gemene man tror jag inte det kommer påverka så mycket" (11 mars 2020)