den 11 november 2019

Nya klotregler från 2021

Svenska Bowlingförbundets styrelse har nu beslutat att de nya klotreglerna som World Bowling antagit ska gälla i Sverige från och med den första juli 2021.
- Då får man inte ha balanshål, säger Carl Wikhede.  

Klot med, så kallade, balanshål kommer att vara tillåtna i Sverige fram till den första juli 2021. Först då börjar World Bowlings nya regler, som vi skrev om i februari, att gälla i Sverige. Det beslutade Svenska Bowlingförbundets styrelse på sitt senaste möte.
- Den gamla regeln slutar gälla första juli 2021, då får man inte ha balanshål, säger Carl Wikhede, ledamot i Svenska Bowlingförbundets styrelse.

I början på året gick världsbowlingförbundet World Bowling ut och berättade att de skulle ändra sina klotregler i augusti 2020. Från och med då säger deras regelverk att det är förbjudet med balanshål, men i Sverige kommer de alltså vara tillåtna fram till första juli 2021.
- Vår tanke är att inte stöka till det för breddbowlaren, de som inte borrar så många klot. För dem kommer det som ett ganska hastigt beslut, därför har vi i Sverige parallella regler i elva månader. Det blir en smidigare övergång, säger Svenska Bowlingförbundets sportchef: Michael Granström.

Svenska Bowlingförbundets styrelse tog detta beslut nu efter att ha inväntat kongressen i Las Vegas, där det fanns en risk att beslutet kunde rivas upp. Det finns fortfarande visst motstånd till de nya reglerna.
- Det fanns indikationer på att beslutet skulle rivas upp. Nu blev det inte så, men det föregår lite lobbyverksamhet på att få tillbaka balanshålet. Tvåhandsspelarna vill ha tillbaka det, de säger att vi traditionella enhandsspelare får en fördel eftersom tumhålet fungerar som ett balanshål, säger Carl Wikhede.

När de nya reglerna träder i kraft om en och en halv säsong kommer det inte längre vara tillåtet att ha hål i klotet som inte används för att greppa det. Det innebär att många bowlare kommer bli tvungna att plugga och borra om en del klot.
- Bowlarna kommer behöva se över sitt material, se över sina klot. Konsultera din klotshop, det är rådet man kan ge nu. Flera klotshoppar har redan börjat borra efter de här nya reglerna, säger Michael Granström.

Samtidigt som balanshålet försvinner tillkommer möjligheten till högre sido-, tum- och fingervikt. Den får, enligt de nya reglerna, vara tre ”ounces” istället för en som det var tidigare.
- Nu fyller man balanshålen, men ökar sidvikten. Det gör att 99% av alla klot är godkända, bara man fyller igen balanshålen, säger Carl Wikhede.

Läs mer i Svenska Bowlingförbundets regelverk: Blå Boken: http://www.swebowl.se/globalassets/svenska-bowlingforbundet/2-forbundsinfo/bla-boken/kapitel-b---inkl-bilagor---190214.pdf

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se