den 7 november 2021

VM: ”Roligare att spela tillsammans”

Artikeln publiceras i Bowlingens IT-system eftersom IdrottOnline har bekymmer för tillfället. Rapporteringen kommer ske på Swebowl.se igen så fort det är möjligt. 

Dubbeln är den första lagdistansen på VM i Dubai, och när de två första passen är spelade ligger de första svenska paren trea, och sexa.
- Det borde räcka till att gå vidare, säger William Svensson.

Idag spelas kvalet i VMs första lagdistans, dubbeln. Det är också den första distansen på årets mästerskap där spelformen är Bakers, att varje spelare i laget spelar sin ruta i lagets serie, och inte en egen serie som det har varit tidigare. Sandra Andersson, som i par med Joline Persson Planefors var första svenska dam-par ut, hade skoj på banorna idag.
- Framförallt är det roligare när man får spela tillsammans med någon. Även om vi hjälper varandra när vi spelar singel också så blir det ett helt annat tänk. Sen är det speciellt med Bakers, på gott och på ont, man kan rädda upp serier men det kan också gå fort utför. Det kan väldigt snabbt gå upp och ner, säger hon.

Med 1414 (235 i snitt) på sina första 6 serier skaffade vännerna, som också delar ett Instagramkonto, sig en väldigt bra start. Sedan stötte de på banorna 17 och 18 som skapade lite bekymmer.
- Det började svänga mycket mer än tidigare. Vi hade inte någon tendens till det igår. Det blev första gången det var någonting helt annorlunda. Det svängde mycket mer och det tog lite tid innan vi kom ikapp med förflyttningarna. Vi fick ändå till en bra avslutning där vi tyckte att vi löste det bra, säger Sandra Andersson.

Totalt gick det blågula paret in på 2204 kägelpoäng efter 10 serier och ligger trea efter Singapore och Ryssland. Men eftersom resultatrapporteringen ännu inte fungerar som den ska visste inte spelarna det efter avslutat pass.
- Vi vet inte. Det ligger väl bra till, vi ligger nog topp tio i alla fall. Men vi har faktiskt ingen aning. Vi är lika ovetande som de där hemma. Vi såg ju en liten tendens till att andra starten igår hade lite högre resultat. Vi får nog bara avvakta och se, men det är definitivt ett bra resultat, säger Sandra Andersson.

Trots att resultatrapporteringen och sändningarna från VM inte har fungerat är det förbjudet att filma och lägga upp på sociala medier eftersom det internatinoella bowlingförbundet äger visningsrättigheterna till mästerkapet. 

De första svenska herrarna ut var William Svensson och James Blomgren som startade sitt pass tidigt på morgonen.
- Vi spelade väldigt bra tekniskt. Vi låg väl i fickan stora delar av passet även om vi hade svårt att få loss den sista käglan. Det blev inga dippar men inga riktigt höga i början, säger William Svensson.

Den vänsterhänta Alingsåsspelaren och den unge tvåhandsspelaren från Kaskad samlade sina åtta första serier mellan 202 och 226. Sedan avslutade de med 275 och 246 vilket hjälpte dem till en sjätte plats i den första starten av två.
- Skönt att vi fick två höga på slutet så vi hoppade lite i resultatlistan. Hade vi gjort 420 istället för 520 så hade vi kanske varit på gränsen, säger William Svensson som hoppas på att gå vidare bland de 32 bästa paren som får spela matchspel på tisdag.
- Det borde räcka att gå vidare, svårt att säga. Sen är det bara att ladda om. Det är ingen fördel att vara högre upp i resultatlistan nu. Det är bara ladda om när det är dags för topp 32, säger William Svensson.

Både herrarna och damerna skaffar sig, för varje pass, mer information om underlaget, hur det förändras och vilka taktiska beslut som fungerar och inte fungerar. Det ska göra att de blir ännu bättre mot slutet av mästerskapen när medaljerna börjar delas ut.
- Man lär sig väl hela tiden om hur banorna spelas, och lite vad som händer på banpar där det har varit uretan, och där det inte har varit uretan. Lite med klotval, vad vi ska göra när det blir uretan och inte, vilka klot som passar till vad. Resultatnivån kommer nog inte att sjunka så det är viktigt att hänga med hela tiden, säger William Svensson.

Följ mästerskapet på www.Strikecloud.se