den 22 januari 2022

Vimmerby vann dubbelt borta

Vimmerby BK lyckades vinna båda sina bortamatcher mot BK Nobel och Team Mariestad i Mellanallsvenskan. Ett försvagat Team Baltzar fick däremot vända hem till Motala med två storförluster i toppmötena med Sundbybergs IK och BK Ax. Fyra av seriens åtta lördagsmatcher blev inställda. 

Vimmerby BK tog två fina bortavinster mot hemmastarka BK Nobel och Team Mariestad. Segern mot BK Nobel kom efter en mycket jämn tillställning där hemmalaget inledde bäst och vann den första serien med 3-2, trots förlust i totalen med 1647-1680.

I den andra serien tog dock gästerna kommandot rejält och vann samtliga bord och totalen. Nobel kämpade sedan frenetiskt för att komma i kapp. I den sista serien dammade Nobels Christian Liljestrand in hela 289 och det såg ett tag ut som att Nobel skulle klara oavgjort, men Vimmerby hade spelare som svarade upp, bland annat Frida Sethsson med 265, och Vimmerby lyckades ta de två banpoäng laget behövde för att hålla undan och vinna med 11-9.

– Det var en fantastisk fin insats av hela laget. Banprofilen är enklare i Karlskoga och vi visste att den passade oss väl så vi vågade gå för strajk, förklarar en mycket glad Frida Sethsson i Vimmerby.

Nobels Christian Liljestrands 954 var matchbäst individuellt och hos segrande Vimmerby toppade Tobias Asklöf med 930.

"En lagmaskin idag"

Därefter ställde Vimmerby siktet mot Mariestad och mötet mot Team Mariestad där det också väntade ett betydligt tuffare banunderlag. Lagen inledde med att vinna var sin serie med 3-2, och efter halva matchen var det oavgjort, 5-5. I den tredje serien höll Vimmerby sitt spel fortsatt uppe med 1571 i totalslaning medan hemmalaget dalade till svaga 1444. Det gav gästerna seger med 4-1 i serien och för andra gången denna lördag ledningen med 9-6 inför den sista serien. Spelmässigt blev avslutningen den bästa serien för båda lagen, men Vimmerby var snäppet vassare och kunde hålla undan och vinna matchen med totalt 12-8.

– Det var riktigt tufft underlag i Mariestad och vi hade inställningen att nio och sen spärr var bra. Det gjorde att vi aldrig föll ur ramen någon längre stund så vi var verkligen en lagmaskin idag. Två segrar av två möjliga var absolut inget vi hade kalkylerat i förhand, förklarar en mycket Frida Sethsson som påpekar att detta nog var den bästa bortsväng hennes Vimmerby gjort under hennes tid i laget.

Försvagat Baltzar chanslösa på bortaplan

Båda hemmalagen BK Ax och Sundbybergs IK vann toppmötena mot Team Baltzar. Motalalaget saknade dock flera ordinarie spelare, bland annat på grund av covid, och kunde inte ge de starka hemmalagen något riktigt motstånd.

– Vi hade fyra ordinarie spelare borta och har gjort allt vad vi kunnat för att få ihop ett lag för att inte tvingas flytta fler matcher. Vi visste att det skulle bli väldigt tufft även med fullt lag då detta är en av de svårare bortsvängarna i serien och två möten vi inte kalkylerat med någon seger, säger Anders Johnsson i Team Baltzar.

Ax avgjorde redan efter tre serier

Serietrean BK Ax vann mot fyran Team Baltzar i en match som aldrig riktigt blev någon match. Hemmalaget tog ledningen med 5-0 efter den första serien. Den andra serien stannade vid 3-2, totalt 8-2 efter halva matchen, innan Ax avgjorde mötet redan i den tredje serien genom att gå upp i en oinrtaglig ledning med 12-3. Matchen slutade sedan 17-3 till BK Ax. 

Bäst individuellt i hemmalaget var Allan Sennevall med 870 vilket även gav fyra vunna banpoäng i par med Elias Sjögren, 769. I Baltzar var Anders Johnsson i topp invididuellt med 827. 

Baltzar långt efter även i Sundbyberg

Team Baltzar hade timmarna före förlorat stort även mot Sundbybergs IK. Hemmalaget vann med klara 16-4 efter att samtliga fyra serier slutat med 4-1 i favör till Sundbyberg. Även här var matchen i praktiken avgjord redan efter tre serier med en ointaglig hemmaledning, 12-3.

Inget av Sundbybergs spelarpar lyckades ta full pott i banpoäng. Individuellt bäst hos segrarna var Mikael Kanold med 830.

I Baltzar fanns det faktiskt ett spelarpar som lyckades vinna alla fyra banpoäng. Mariana Kiiskinen, 778, och Anders Johnsson, 756, var både de två klart bästa individuellt hos gästerna och de lyckades också med bedriften att vinna sitt lags samtliga matchpoäng.

 

Skribent: Jonas Brändström

Skriv en kommentar