den 25 februari 2021

Vad är form?

-Det är ganska flummigt med form och ”flow”. Det är svårt att sätta fingrarna på vad det är. Att jämföra med att vara i form eller inte i form. Spelar man en serie och slår några dåliga slag och så blir det resultat ändå, eller så spelar man riktigt bra och gör 180. Det är svårt att säga vad det är, särskilt som det kan vara så mycket olika saker. Du kan inte kolla i en resultatlista och se vem som är i form, säger den svenske superstjärnan Jesper Svensson när vi ringer upp honom och ställer frågan i rubriken: Vad är form?

Det är en ganska ”flummig” fråga, som tvåhandsdemonen från Vimmerby säger, vi ska ge oss på. 26-årigen, med tio titlar på den amerikanska proffstouren, berättar själv om när han har varit i bäst form, precis innan pandemin slog till.
- Senaste World Series of Bowling i mars, när jag klarade alla ”djurprofilerna”. Det är nog inte den bästa fysiska formen jag har varit i, men definitivt den bästa mentala formen. Jag kände att jag kunde vinna allihopa, säger den svenska landslagsstjärnan och berättar att han var ur form första passet:
- Då började det ändå skitdåligt i första blocket på Cheetah, som det brukar vara höga resultat på. Under lunchen satt jag och Kyle [Troup] och pratade om det mentala spelet och hur man måste komma tillbaka. Jag hade ju tankar om att jag hade sabbat hela WSOB, allting var bara kass. Sen lyckades vi prata ihop oss, man måste hitta någon väg tillbaka. Sen fick jag det verkligen att klicka och hittade ett bra mindset. Sen gick det som tåget, säger Jesper Svensson.

Efter den diskussionen om inställning vände det för den svenska världsstjärnan och han kvalificerade sig i alla tävlingar under WSOB. Han hittade en bra mental form.
- Form kan vara så himla olika saker. Man kan vara i bra form mentalt eller i bra fysisk form, när man slår bra slag. Eller dålig fysisk form, eller likadant mentalt, att man är lättirriterad, säger Jesper Svensson och sammanfattar sina tankar:
- Form är nog ganska mycket mentalt för mig.

Louise Sonne Schjellerup är mental tränare för den svenska damlandslaget och håller med Jesper Svensson.
- Bowling är mer mentalt än det är fysiskt, tekniskt och taktiskt, säger hon och berättar mer om vad form faktiskt är:
- När man är i bra form känner man att man klarar av mer än vad man borde klara av. Krav och förväntningar matchar varandra. Då kan man känna att man är i bra form, i förhållande till den uppgift man ska klara av, säger hon.

Louise Sonne Schjellerup

Danskan, som förutom det svenska, och danska, bowlinglandslaget har jobbat med, bland annat, tennis, ishockey, kajak, ridning, bordtennis och parasport, menar att form handlar om vad du tror att du kan, jämför med vad du faktiskt kan.
- Om jag vet att jag ska springa 5 km och har en förväntning på att jag ska klara av det på 25 minuter. Om jag klarar det då har jag känslan av att vara i bra form, i förhållande till min förväntning. Det är mycket beroende på uppgiften, säger hon och fortsätter:
- När man har hållit på ett tag, då har man definierat sin egen bra form. Man vet vad man klarar av och vad man har gjort förut, säger hon.

Men för att bli riktigt bra i någon sport måste du kunna prestera även när du inte känner att du är i form, precis som Jesper Svensson gjorde på World Series of Bowling, hitta sin form.
- Det är inte alltid man är i bra form. Det handlar mycket om vad mitt fokus är. Att vara fokuserad på de kompetenser man har, vad är det jag kan, vad är jag bra på. Du kan fortfarande prestera jättebra, även om du inte är i bra form. Om du har fokus. Om du känner att, det här kan jag. Man måste förhålla sig till att man inte är i form, säger Louise Sonne Schjellerup.

För att hitta sin form, eller för att prestera utan den, måste man som idrottare fokusera på de positiva sakerna. Problemet är bara att hjärnan oftast hittar det negativa, framförallt när du försöker vara perfekt.
- Om du strävar efter att vara perfekt, då letar du alltid efter det du saknar. Då fokuserar man på den negativa procenten istället för de 99 procent som är positiva. Perfektionismen får då en negativ ”impact”. Vi som människor är dåliga på att titta på det positiva, det är så hjärnan fungerar. Det negativa trumfar alltid det positiva. Så vi måste vara medvetna om det och hitta det positiva, säger Louise Sonne Schjellerup.

Med planering, träning och bra förberedelser kan man fokusera på det positiva, prestera bra och hitta sin form.
- Att man sätter upp en målsättning, inte: ”jag borde klara av det här”, utan: ”jag klarar av det här”. Man hittar en definition: ”när jag är i bra form ser det ut så här” och så planlägger man det: ”det är det här jag ska bocka av”. Man gör saker och ting som gör att man kommer i närheten av sin form. Jag ska träna det här, gör upp en plan där alla bitarna är med, den mentala biten, den fysiska biten, den tekniska biten och den taktiska biten. Vad är det jag ska kunna när det gäller den här uppgiften, det är olika om man ska spela liga, eller VM. Att man bockar av så mycket som möjligt, säger Louise Sonne Schjellerup.

När man väl är på plats och ska tävla handlar det om att acceptera sina förberedelser och utöva efter de kompetenser och förmågor man har. Att vara nöjd med den form man står på banan med och jobba efter den.
- Att man accepterar att det är som det är. Att man har fokus på det man kan kontrollera, fokusera på det man kan påverka, och att man är i nuet, säger Louise Sonne Schjellerup.

Form kan alltså vara både fysisk och mental, men det oftast sitter i hjärnan – eftersom vi tolkar och värderar känslan. Att vara i bra form handlar om att veta, och göra, det man kan, att vara i nuet och att tänka positivt. Men det viktigaste är att man kan påverka sin form och även prestera utan att vara i form. Så nu kan ingen längre skylla på att de är ur form när det går dåligt.