den 6 december 2019

Världens bästa liga: Omgång 11

Repris på SM-semifinalen mellan B-K Eva och X-Calibur och en ”Double-header” mellan topplag i herrarnas Elitserie. Det är bara några av matcherna som Världens bästa liga bjuder på i helgen.

Partille – Lördag 10:00, herrarnas Elitserie: Team Pergamon – Team Alingsås
De regerande svenska mästarna har imponerat väldeliga hittills under säsongen och slog tidernas sjunde högsta slagning förra helgen i 18 - 2-segern över IS Göta. Nu möter det stjärnspäckade Partille-laget Alingsås på underlaget Rome 41 fot. Gästerna har spelat på oljeprofilen två gånger den här säsongen, en seger och en förlust. Hemmalaget har idel segrar och snittar: 223,2.

Malmö, Baltiska – Lördag 10:20, herrarnas Elitserie: Kulladals BS – IS Göta
Säsongens andra Skåne-derby. Förra gången Malmö och Helsingborg stångades vann Göta hemma på Olympia med 12 – 8. Därmed förlängde de sin vinstsvit i matcher mot skånskt motstånd till 11. Men om förra helgens matcher, då Skånelagen tog emot Pergamon, är en värdemätare har Kulladal en god chans att bryta den trenden. Malmöiterna förlorade bara med 9 – 11 medan Göta fick stryk med 2 – 18.

Falkenberg – Lördag 11:00, herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – BK Joker
Efter 6 omgångar av Elitserien låg Falkarna från Halland tvåa i Elitserie efter en väldigt stark inledning med 5 segrar på 6 matcher. Sedan förlorade laget mot nykomlingen BK Glam i Örebro och efter den förlusten har det bara blivit två segrar på de senaste 6, vilket gör att Falkenberg halkat ner till femte plats, nedanför slutspelsstrecket. Joker däremot, har tre segrar på sina senaste fyra och klättrar i tabellen.

Vänersborg – Lördag 12:00, damernas Elitserie: BK Skrufscha – Örgryte IS BF
Med hjälp av en ”fyrapoängsmatch”, mot Hammarby, förra helgen tog sig Skrufscha upp till femte plats i Världens bästa liga. Nu ligger de på samma poäng som B-K Eva som innehar en slutspelsplats. ÖIS, som har en mycket viktig bortaturné den här helgen, kämpar just nu i botten av tabellen och har bara en poäng upp på strecket som säger att man spelar Allsvenskt nästa säsong.

Niclas Lindholm

Arvika – Lördag 12:00, herrarnas Elitserie: BK Jösse – Ludvika BK
När bottenlaget, och nykomlingen, Ludvika tog emot SM-semifinalisten Jösse hemma i Dalarna var det nära en skräll. Bara tack vare en 4 - 1 seger i sista kunde värmlänningarna rädda en 11 – 9-seger. Matchhjälte då var Jösses ”tvåhandsvänster” Niclas Lindholm som över hela säsongen har varit en av Elitseriens bästa med 67 % vunna banpoäng. Ludvikas bästa spelare är Magnus Lindqvist som vinner hälften av sina banpoäng.

Boden – Lördag 12:30, herrarnas Elitserie: Bodens BS – BK Glam
Boden och Glam är båda nykomlingar i serien till den här säsongen. Båda ligger också under det streck som säger att de får kvala för att hålla sig kvar och har en seger på de fyra senaste matcherna. Dessutom ligger de bredvid varandra i snittlistan för lagen i Elitserien. Det måste nästan bli en jämn match på lördag uppe i Norrbotten.

Nässjö – Lördag 13:00, herrarnas Elitserie: Team Clan – BK Kaskad
Inför helgen har Clan 16 raka hemmasegrar, ska det fortsätta på lördag när Kaskad kommer på besök? Östgötarna ligger före ”Clanen” i tabellen, på tredje plats, med bara två förluster på hela säsongen. Dock är det så att Norrköpings-laget bara vunnit hälften av sina matcher på bortaplan så här långt.

Stockholm, Brännkyrka – Lördag 15:00, damernas Elitserie: Hammarby IF BF – Team X-Calibur
Hammarbys hemmaplan Brännkyrka i Stockholm är den Elitserie-arena som genererar lägst poäng i Världens bästa liga. I genomsnitt presteras endast 180 där. På de svåra banorna har hemmalaget, hittills den här säsongen, bara tagit en seger på fyra försök. Gästande X-Calibur är seriens bästa bortalag, enligt snittlistan, där de har 203. Trots de är de utan seger på bortaplan så här långt.

Örebro – Söndag 10:00, damernas Elitserie: BK Merci – Örgryte IS
Bottenstrid! Förlorarna av den här matchen kommer att ligga sist i Elitserien och vinnarna har chansen att skapa ett övertag. Merci och ÖIS kommer mötas tre gånger under säsongen och fortsätter lagen i samma del av tabellen kan dessa matcher avgöra vilket lag som åker ur och vilket som får kvala sig kvar.

Lena Sulkanen

Stockholm, Högdalen – Söndag 10:00, damernas Elitserie: B-K Eva – Team X-Calibur
Senast Eva och X-Calibur spelade match mot varandra avgjorde, årets Idrottskvinna i Sverige 1983, Lena Sulkanen, med en strike och såg till att B-K Eva gick till sin första SM-final. Samtidigt missade X-Calibur sin första SM-final på 10 år.

Norrköping, Haga – Söndag 11:00, herrarnas Elitserie: BK Kaskad – Team Clan
I USA kallar dom det ”Double header” när man möter samma lag två gånger i rad. Det är vad Kaskad och Clan gör i helgen. Först match i Nässjö på lördagen och sedan i Norrköping på söndagen. Hemma på Haga Bowling har Kaskad åtta raka segrar. Senast de förlorade var 20e januari 2019 mot IS Göta med 8 – 12.