den 18 september 2019

Världens bästa liga för damer: ”Jag hoppas att den är viktigare än vad folk tänker”

Damernas Elitserie startar sin 47e säsong till helgen och många tror att det kommer vara samma lag i toppen av den viktiga serien för svensk dambowling.
- De har ju så pass bra spelare, säger Janina Lindberg.

Världens bästa liga för damer, den svenska Elitserien, har under de senaste åren varit ganska förutsägbar, samma fyra lag har tagit sig till slutspel två år i rad och de senaste tolv åren har Spader Dam och Team X-Calibur fördelat alla SM-guld mellan sig själva. Inför årets säsong tror flera av spelarna att det kommer bli som vanligt.
- Jag tror inte att det kommer vara några förvånande resultat. Det är väl lite så med dambowlingen, det finns inte så mycket att välja mellan, kanske inte som på herrsidan. Det hade varit roligt om något överraskande lag tog en plats, säger Anna Andersson, VM-medaljör från de regerande mästarna Spader Dam.
- Det är ju så bland damerna, att det finns fyra, fem, lag i toppen. Men det ska det vara, de har så pass bra spelare. Det är ett stort glapp bara att gå från Allsvenskan till Elitserien. Man är ganska överlägsen i Allsvenskan och så blir man överkörd i Elitserien. Men det går inte att göra så mycket annat när det inte finns så många damlag, säger Janina Lindberg i nykomlingen BK Merci.

Samtidigt tror Sofia Myllymäki, hos förra årets SM-guldvinnare, Team X-Calibur att de andra lagen, som har ett mer lokalt upptagningsområde, kommer kunna närma sig de tidigare överlägsna topplagen.
- Jag tror att det kommer bli jämnare än vad det har varit tidigare år. Folk kommer underifrån och spelare utvecklas hela tiden. Vi har sett de senaste åren att det har blivit jämnare, framförallt om de sista platserna till slutspelet. Det skiljer sig mindre mellan lagen. Eva slog oss i semifinalen förra året och har även slagit Spader. Det kommer hela tiden att bli jämnare, det krävs mer av alla lagen, säger hon.

Bristen på damlag är ett återkommande problem inom svensk dambowling. Antalet dambowlare är förhållandevis konstant men fler och fler väljer att spela i herrserien istället. I rekryteringen av fler bowlare till damserien kan Elitserien vara viktig.
- Jag hoppas ju att alla har ett mål att spela i Elitserien, att oavsett vilken klubb du tillhör så är det alltid kul att utmana de bästa för att se var du står. Jag hoppas att den är viktigare än vad folk tänker, säger Sofia Myllymäki.
- Det är något mål som bowlare har i sitt liv. I vårt lag vill vi verkligen vara i högsta serien. Vi tränar ju flera gånger i veckan för att möta de här världsstjärnorna. Det är häftigt att bara stå på samma banor som de här spelarna. Det är som i många sporter, man vill vara i högsta serien och spela utomlands, säger Janina Lindberg.

Högsta serien, Elitserien, är den liga som de flesta intresserar sig för och den största möjligheten att få oinitierade att hitta till sporten bowling. Världens bästa liga har möjligheten att vara fönstret utåt mot resten av sportvärlden.
- Hör man med någorlunda sportintresserade här i Helsingborg så vet de flesta vilka Spader Dam är. Vi har haft relativt mycket i tidningen i förhållande till hur stor stad vi är, säger Anna Andersson och har en plan framåt.
- Det är väl bara att försöka synas mer. Det är fortfarande många som inte vet att bowling är en sport. Så synas och få in fler bowlare, lyckas förmedla att det är ganska lätt att bli ganska bra snabbt. Det är lätt att gå från hobbybowlarens 90 poäng till 150, 160, säger Anna Andersson.

Lyckas man rekrytera nya bowlare till damserien borde de ha som mål att få spela i Världens bästa liga mot världsmästare, vinnare på den amerikanska proffstouren, vinnare på europatouren och medaljörer på VM.
- Det är synd att det finns så mycket bra damer i herrlag. Jag tycker att det ska finnas en Elitserie, det är bra med en seriepyramid. Sedan är vi nog, tyvärr, på väg åt ett annat håll, säger Susanne Olsson, Hammarby IF med fyra medaljer på senaste senior-VM.

 

Text: 
Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se

Skriv en kommentar