den 30 oktober 2021

Uretan recept för seger i herrarnas Elitserie

Förra helgen slog Team Clan tidernas högsta slagning i herrarnas Elitserie med uretan-klot på alla åtta spelare i fyra serier. Idag hade BKF Falkenberg samma taktik i sin jakt på säsongens första bortaseger i Göteborg mot BK Joker.
- Alla skulle lira uretan långt ut med lägre tempo och sen försöka mjuka mer och mer med stort tålamod och tro på det i fyra serier, säger Dennis Johansson i Falkenberg.

Planen lyckades. Förutom i 3 rutor där Magnus Larsen testade reaktivt, spelade hallänningarna med uretan genom hela matchen och lyckades vinna med 12 - 8 efter 3 - 2 i alla fyra serier. Därmed bröt de sviten på tre raka bortaförluster ledda av Viktor Albihn som med 298 i sista kom upp till 1010 och tre banpoäng ihop med Fredrik Nertling.
-  Detta var ett steg i rätt riktning, då vi tränar mer med uretan och på att komma ner i tempo och ha mer tålamod och fortsätta lira uretan och inte få panik när vi inte får strike. Vi är inte framme där vi vill vara med det är ett steg på vägen, säger Dennis Johansson

Uretankloten är en viktig del av taktiken i Elitserien och i det kommande uppehållet ska Falkenberg se vad de kan hitta på även på hemmaplan.  
- I dagens upplaga har det blivit ännu viktigare att behärska och inte bara på de kortaste profilerna. Den biten har vi inte använt oss av så mycket tidigare. Dagens matchvinnare Viktor behärskar det spelet bäst av oss, när man ska mjukskruva uretan löst, säger Dennis Johansson.

Eftersom Team Clan var så oerhört framgångsrika med Uretan-klot på 42-fotsprofilen Tokyo förra helgen valde Nässjölagets motståndare den här helgen, BK Kaskad, att byta profil hemma i Vilbergen.
- Vi beslutade rätt snabbt i laget att vi inte kunde fortsätta att spela på samma profil som de hade. Vi valde Elit 44 som har varit sjukt svår på träningarna men vi har ändå haft en OK bollreaktion, säger Filip Wilhelmsson i Kaskad.

Bara tre spelare mäktade med över 200 i första serien som hemmalaget vann med 4 – 1. Även om det blev lite lättare i andra var det fortfarande tufft att göra några högre resultat.
- Det blev en liten chansning. Men samtidigt kändes det rätt att spela på något annat, framförallt något som inte är så strikevänligt, säger Filip Wilhelmsson.

I en jämn match där inget lag nådde upp till 200 i snitt kämpade BK Kaskad till sig en meriterande 12 – 8-seger. William Svensson, som åker till VM nästa vecka, slog 817 och tog fyra banpoäng ihop med Marcus Bernhard.
- Det blev fruktansvärt svårspelat men vi accepterade det och försökte täcka rutor. Denna gång så räckte det för vinst, säger Filip Wilhelmsson som fick ihop 855 kägelpoäng för BK Kaskad.

Hur viktigt är det egentligen att vinna ett derby? Idag möttes Helsingborg och Malmö i ett skånederby mellan IS Göta och Kulladals BS och Karl Wahlgren vet hur mycket en seger betyder.
- Allt! Man vill aldrig förlora ett derby. Definitivt inte på hemmaplan, säger han.

Hemma på Olympia var det Göta som var det klart bättre laget, till en början. I halvtid ledde Helsingborgarna med 9 – 1 innan bottenlaget Kulladal började kämpa sig ikapp.
- Vi var betydligt bättre i början. Sen var det lite knepigare att få alla att välta. Men lyckligtsvis lyckades några av oss hålla ihop det i slutet och säkra vinsten, säger Karl Wahlgren.

Derbysegern skrev, till slut, till 12 – 8 för IS Göta, trots att Kulladals danskar visade upp bra spel, framförallt den 19-årige Mathias Ankerdal som slog 999. En av de som höll ihop det bra på slutet för Helsingborgarna var tjecken Jan Macek, som efter fyra raka matcher över 900 idag slog 877.
- Han är i väldigt bra form och därmed viktig, säger Karl Wahlgren som dock inte är nöjd.
- Vi måste bättra oss om vi ska ha chans på topp fyra, säger han.