den 26 augusti 2021

Tre profiler byggda för bredd-bowlarna

Svenska bowlingförbundet har skapat tre breddprofiler för att underlätta för klubbarna i division 1 till 3 som till den här säsongen har nya oljeregler att förhålla sig till.
- Du kan nästan alltid spela med ditt favoritklot, säger Carl Wikhede.

Sedan tidigare har oljeprofilerna i landets två högsta serier varit reglerade. Inför den kommande säsongen har Svenska Bowlingförbundet satt begränsningar på oljeprofilerna i division 1 till 3 också. I de lägre divisionerna ska nu alla profiler vara mellan 38 och 42 fot samt ha en ratio mellan 3:1 och 7:1.
- Folk ska inte behöva resa runt med sju, åtta, klot utan ska klara sig med en vettig mängd klot, sa Sportchefen Michael Granström då.

För att underlätta för klubbarna i de berörda divisionerna har nu Svenska Bowlingförbundets tekniska kommitté skapat tre olika, så kallade, bredd-profiler. Här presenterar vi dem med tips från TK:s medlem Peter Hellström som är lärare på bowlinggymnasiet och tidigare VM-spelare för Sverige.
- Det är klassiska profiler med väldigt mycket olja i mitten och lite på kanten. De här kommer ge mer marginaler, sen är det egentligen bara fråga om längd, säger Carl Wikhede i tekniska kommittén som har byggt de tre byggprofilerna och förklarar.
- Du ska inte behöva ha något uretan-klot, du kan nästan alltid spela med ditt favoritklot. Har du ett favoritklot någonstans i mitten på ”klottrappan” så kommer du aldrig att känna att du är helt borta, utan det här kommer funka, säger Carl Wikhede.

Den kortaste av de tre bredd-profilerna är en 38-fotsprofil med 23,75 ml olja och 6,56:1 i ratio.
- Det ser ut som en klassisk profil. Den är ganska platt runt ribba fem. Gillar man att skruva kan man kanske starta kring ribba elva och skicka ut den till sju, åtta. Det beror lite på hallens karaktär, men som standard kring ribba sju. När det är så mycket friktion hade jag valt en boll borrad med ”pin under” för att få bollen att inte rycka så mycket där nere. Det är min favorit-layout, säger Peter Hellström.

Mellanprofilen av de tre är 40 fot lång har 6 i ratio och 27,3 ml olja.
- Då är man lite på den längden igen. Den kan spelas som 38an, kanske flyttar in brytpunkten några ribbor. Den ser väldigt användarvänlig ut, ser ut att finnas ett schysst häng. Den första förflyttningen när man närmar sig lite längre profiler är parallell, säger Peter Hellström.

42 fot är den längsta av bredd-profilerna. Den har 25,3 ml olja och precis som 40-fotaren, 6 i ratio.
- Lite mer av en klassisk ”hängtuba”. Brytpunkt, hade nog startat kring nio, tio. Helst så långt till höger som möjligt men man måste vara realistiskt också, det ska inte bara vara de perfekta slagen som ska strikea, säger Peter Hellström och tipsar om att inte ha de kloten som skruvar mest:
- Lite mindre ”motor” och lite starkare yta. Få den att läsa i oljan, det är rätt mycket olja som klotet ska hantera. Har jag för starka grejer måste jag flytta vänster för tidigt och då finns det risk att banan inte hunnit dit ännu. Börja med att kontrollera fickan med något halvmatt med medium-kärna och parallella förflyttningar, säger han.