den 11 september 2020

Toppmöte direkt i nystarten av herrarnas Elitserie

I helgen är det nystart för det Nationella seriespelet som avslutades abrupt i mars på grund av Coronapandemin. Serieupplägget är som det var vid starten hösten 2019 och det ger oss återigen direkt ett förväntat toppmöte mellan Jösse BK och Team Pergamon.

Den 15 mars i vintras kom chockbeskedet. Ett historisk beslut av Svenska bowlingförbundets styrelse att det Nationella seriespelet skulle avslutas med omedelbar verkan på grund av den uppblossade Coronapandemin. Det blev inga gastkramande slutspel, inga nagelbitande kvalmatcher – bara ett stort svart tomrum för de som älskar sporten bowling.

Det beslutades att när serierna startar igen, kommer de att göra det med samma indelning som vid starten hösten 2019. Inget lag gick alltså upp, eller åkte ur, oavsett lagets placering den där marsdagen när allt blåstes av. Och framförallt korades det aldrig några svenska mästare säsongen 2019/2020.

Toppmöte direkt – igen
I helgen startar seriespelet upp med herrarnas Elitserie i fokus. Äntligen utropas av vissa och för tidigt tycker andra. Oavsett åsikt – nu ska det spelas seriespel i bowling igen och det anpassat efter den situation som råder och det blir ett tippat toppmöte direkt – om än först på söndag.

BK Jösse var riktigt på gång senast det spelades seriebowling i vårvintras. Laget imponerade stort och tog en klar seger över de regerande svenska mästarna Team Pergamon, och det på bortaplan. Arvikalaget inleder nu med ett nytt möte med Pergamon - denna gång i hemmahallen i Arvika. Då vann Jösse efter att ha vänt matchen mot slutet. 

– Det kommer att bli oerhört tufft, precis som förra gången, men vi siktar självklart på seger, förklarar Markus Jansson i BK Jösse.

"Tufft men nödvändigt beslut"
Sist vi pratades vid i mars i år hade ni precis närmast kört över Pergamon på bortaplan och tagit er allra första seger någonsin över Team Alingsås i Alingsås. Du var verkligen taggad inför fortsättningen och slutspelet men sen tog allt plötsligt slut. Hur kändes det?

– Det var väldigt tråkigt. Vi hade gjort en bra säsong till dess och var riktigt på gång, men jag förstår beslutet. Det var tufft men nödvändigt. Jag hade inte själv velat vara den som tog ett beslut som riskerade att folk skulle bli smittade, förklarar Markus.

Jösse har nära på samma trupp som i fjol. De har tappat Eric Sjöberg men fått den norske talangen Jonas Dammen som närmast kommer från BK Bågen. Målet är slutspel, men Markus påpekar också att de inte har något stor och bredd trupp. Skulle Norge stänga gränsen igen så riskerar de att inte kunna ha med Jonas Dammen.

– Vi behöver ha alla spelare tillgängliga och kan inte ha 2 eller 3 spelare borta. Men alla är väldigt spelsugna, nog mer än inför tidigare säsongspremiärer, så det är i alla fall inte svårt med motivationen, säger Markus Jansson och skrattar.

Förra säsongen en träningsrunda för Ludvika
Två lag som fajtades kring det nedre kvalstrecket senast var de båda nykomlingarna Ludvika BK och Team Glam. Eftersom serieupplägget är en kopia från förra säsongen får de båda lagen tuffast möjliga start igen eftersom båda tar emot Team Pergamon på lördag. Trots hemmaplan ska det mycket till om det blir något annat än två bortasegrar i dessa matcher, precis som ifjol.

– Vi hade i alla fall Pergamon på gaffeln förra året, men vi föll knappt då deras större rutin avgjorde i slutrutorna. Vi var lite tagna av stundens allvar den gången men har mer vana nu och vi hoppas självklart kunna ta en revansch, säger Olla Andersson, coach i Ludvika BK.

Dalalaget gjorde ifjol sin allra första säsong i den högsta serien och de var optimistiska inför seriestarten, men spelet räckte inte riktigt till. I år anser Olle att laget är bättre förberett och att den avbrutna säsongen blev som en lärorik träningsrunda för laget.

– Vi ligger mycket bra till med träningen och har två nyförvärv som går rakt in i startuppställningen på lördag och framförallt lärde vi oss mycket senast av att spela på den här nivån, säger Olla Andersson, coach i Ludvika BK.

Repris eller revansch?
Team Alingsås, som jagade en slutspelsplats i mars, får nu inleda jakten igen med bortamöten mot BK Joker och BKF Falkenberg. Det lag som Alingsås jagade närmast då, och som hade den fjärde och sista slutspelsplatsen, var BK Kaskad. Norrköpingslaget Kaskad inleder nu med att ta emot IS Göta som laget besegrade vid förra årets premiär.

Team Clan BK, som också hade en av de fyra slutspelsplatserna före seriespelet stoppades, tar även de emot IS Göta. Det ska bli intressant att se om det blir en repris på resultaten i helgen på de för ett år sedan eller om något lag lyckas ta sin revansch.

I den högre seriehierarkin startar även damernas två allsvenska serier denna helg. De allsvenska herrarna och damernas Elitserie kör igång med spelet först nästa helg den 19 september.

Skriv en kommentar