den 27 maj 2020

Tidernas bästa herr-åtta

Swebowl har skickat ut en fråga till ett antal rutinerade bowlare och experter där vi bett dem ta ut tidernas bästa svenska åttamannalag. Vilka är, enligt dem, de åtta bästa herrarna, någonsin?
- Var tid har sina stjärnor som dominerat spelet, säger Magnus Johnsson Sr.

Tittar man på VM:s medaljliga för herrar ligger Sverige tvåa efter dominanten USA. 19 gånger har det varit blågult högst upp på prispallen, men vilka är landets bästa bowlare genom tiderna? Swebowl har bett 6 rutinerade bowlare och experter att ta ut en startåtta med de, som de anser, är Sveriges bästa bowlare någonsin.
- Jag har funderat i banorna att tidigare epoker har väldigt få mästerskap att ens kunna vinna ädla medaljer internationellt. Sedan 2005 har man dubblat antalet europamästerskap och likaså dito världsmästerskap. Av den anledningen har jag tagit med en spelare som Östen Eriksson som inte bara var sin tids dominant utan också något av en föregångsman med sitt, i denna tid, skruvslag, säger Magnus Johnsson Sr.

Andra experter, som den tidigare världsettan Martin Larsen, har tänkt annorlunda.
- En svår uppgift. Då jag har lite för dålig koll på de som var bra långt innan mig så kan jag inte riktigt ta med dem, så jag börjar med Mr. Mats Karlsson, säger han.

Trots att de 6 experterna, Magnus Johnsson Sr, Martin Larsen, Hans Karlsson, Catharina Blixt Jeppsson, Martin Paulsson och Thord Lagercrantz, har tänkt olika är de överens om över halva laget. Fem spelare är med allas bästa åtta genom tiderna. Utan inbördes ordning är de fem: Mats Karlsson, Anders ”Linus” Öhman, Tomas Leandersson, Martin Larsen och Jesper Svensson.

Efter det skiljer sig lagen åt, mycket beroende på de skilda tidsepokerna experterna har tagit i beaktning när de har valt ut sina spelare. De lite extra rutinerade tar med spelare som Gösta Algeskog och Östen Eriksson, och de lite färskare tar med spelare som nuvarande förbundskaptenerna Robert Andersson och Patrick Backe:
- Patrick Backe, killen som kunde vara helt väck i åtta rutor för att sedan sätta fyra klockor på slutet om det behövdes. Killer, killer, säger Catharina Blixt Jeppsson.

Totalt är det 11 spelare som har figurerat i olika konstellationer bland experterna. Men det är åtta spelare som nämns fler är de andra och de är som följer, utan inbördes ordning. Tidernas bästa herr-åtta:

Martin Larsen – tidigare världsetta, den enda som försvarat sin europamästertitel i Masters. Två gånger världsmästare och Årets bowlare fyra gånger (2006, 2007, 2013 och 2014).

Tomas Leandersson – Flest lagmedaljer på VM av alla svenskar (8) och totalt 9 medaljer på VM, världsmästare 5 gånger. Årets bowlare 1989, 1999, 2000. Invald i IBMA Hall of Fame.

Anders Öhman – Världens bästa amatörbowlare 2003. Världsmästare tre gånger, en av bara fem svenskar som tagit ett individuellt VM-guld. Invald i IBMA Hall of Fame.

Jesper Svensson – Tio titlar på den amerikanska proffstouren, flests någonsin, den enda svensk som vunnit en major på PBA. Vinnare av lilla bragdguldet 2016. 25 år gammal.

Mats Karlsson – Århundradets svenska bowlare, invald i IBMA Hall of Fame, Årets bowlare flest gånger genom tiderna (6 stycken, 1981, 1982, 1983, 1990, 1991 och 1992). En av blott två svenska bowlare som vunnit på PBA. Världsmästare två gånger.

Raymond Jansson – Världsmästare tre gånger, Europamästare fyra gånger. Vinnare av World Games 1985. Invald i Hall of Fame. 

Tony Rosenqvist – Årets bowlare tre år i rad, 1985 – 1987. Världsmästare två gånger, europamästare tre gånger och junioreuropamästare två gånger.

Gösta Algeskog – Sveriges första individuella världsmästare, i Masters 1954. Totalt världsmästare tre gånger, Europamästare tre gånger och nordisk mästare tre gånger. Invald i IBMA Hall of Fame.

Även utanför laget finns det meriterade stjärnor. Hans Karlsson, till exempel, valde bort en del på grund av bristande internationella framgångar.
- På 70-talet hade Sverige en uppsjö av talangfulla bowlare som kunde ha platsat, ”Uffe” Lönngren, Börje Åsberg och Lasse Hedqvist för att nämna några, men inte en enda medalj på tre VM under det decenniet är svårt att resonera bort. Därför blir det stark slagsida åt våra stjärnor som har glänst från 80-talet och framåt, säger han.