den 27 maj 2020

Tidernas bästa dam-åtta

Swebowl har skickat ut en fråga till några rutinerade bowlare och experter där vi bett dem ta ut tidernas bästa åtta. De åtta dam-bowlare som de anser är bäst genom tiderna.
- Det är ett antal världsmästare som jag har sorterat bort, säger Hans Karlsson.

Fjorton svenska damer har blivit världsmästare genom tiderna. Men om någon skulle ta ut ett åttamannalag med de bästa svenska damerna genom tiderna, hur skulle det laget se ut? Vi på Swebowl bad ett antal rutinerade experter göra precis de: ta ut tidernas bästa åtta, de du anser är de åtta bästa svenska bowlarna någonsin?
- Oj vilket grymt damlag det här blir, säger Catharina Blixt Jeppsson som är en av de experter som har kommenterat sitt lag.

De fyra experterna: Hans Karlsson, Catharina Blixt Jeppsson, Magnus Johnsson Sr och Thord Lagercrantz, är alla överens om hela 6 av 8 i tidernas bästa dam-åtta. Tre fjärdedelar av laget ser exakt lika dant ut för alla fyra. De är, utan inbördes ordning: Åsa Larsson, Jenny Wegner, Helén Johnsson, Lena Sulkanen, Annette Hagre och Yvonne Berndt

Efter det började lagen skilja sig åt lite. Bland annat mottagaren av Zellén-stipendiet 2012 Hans Karlsson, mångårig journalist på Svenska Bowlingförbundet, tyckte att det var ett svårt uppdrag att ta ut åtta spelare.
- Det är ett antal världsmästarinnor som jag har sorterat bort, plus många andra med internationella mästartitlar. Att så starka namn som Gerda Öhman, Ann Nyström och Joline Persson Planefors och Sandra Andersson saknas säger väl allt om den skyhöga nivån på svensk dambowling, säger han.

Hans Karlsson valde till slut att ta ut: Nina Flack och Carina Eriksson på de två kvarvarande platserna. Bland de övriga experterna togs också Carina Eriksson, Gerda Öhman och Sandra Andersson ut. Även Catharina Blixt Jeppsson, tidigare europamästare och förbundskapten, hade det jobbigt att välja åtta.
- Jag är så ledsen att jag inte får plats med Barbro Lindberg, och Carina Westholm, och Jessica Olsson, och Malin Glendert, och Gärda Öhman. Det är möjligt att Sandra Andersson borde varit inne och Yvonne ute, men det var en helt annan tid när Yvonne var som bäst, säger hon.

Samlar man ihop de åtta som flest experter har tagit ut ser tidernas bästa dam-åtta ut så här.

Åsa Larsson – En av fyra svenska dambowlare som blivit nominerad till Jerringpriset, invald i IBMA Hall of Fame. 10 VM-medaljer (1-6-3), flest av alla svenskar, och en seger i världscupen 1991.
Jenny Wegner – Världscupvinnare, Världsmästare, fyra gånger Europamästare, Årets bowlare tre gånger (2016, 2017, 2019), och storasyster från Perstorp är bara 26 år ännu.
Helén Johnsson – Årets bowlare tre gånger (2004, 2005, 2009), Världsmästare, en av bara åtta svenska damer att ta en individuell VM-medalj.
Lena Sulkanen – Sveriges enda dubbla individuella världsmästare, i Caracas 1983. Har varit på omslaget av tidningen Buster.
Annette Hagre – numera Johannesson. Invald i Hall of Fame, årets bowlare tre gånger (1979, 1980, 1987). Individuell Världsmästare i Masters 1987.
Yvonne Berndt – tidigare Nilsson, Årets bowlare tre gånger: 1974, 1978 och 1981. Nordisk mästare, europeisk mästare och Världsmästare.
Joline Persson Planefors – Silver på senaste VM i All-event. Har blivit junior-europamästare, Europamästare och vunnit Europacupen.
Nina Flack – Världsmästare i 3-manna 2007. Vunnit 17 av 18 mästerskapsfinaler under 2000-talet. Europamästare nio gånger.

 

Tidernas bästa herr-lag presenteras senare.