den 18 december 2019

Taktik i bowling

Finns det taktik i bowling och hur ser den ut? Enligt Spader Dams landslagsspelare Cajsa Wegner är det mer taktik än vad du tror.
- Man kanske inte tänker att det är taktik, men det är klart att det är, säger hon.  

I alla idrotter finns det strategiska val som lag och spelare gör för att nå ett övertag gentemot motståndaren. Det handlar om att skapa bättre förutsättningar för sitt eget lag och utnyttja svagheter hos det lag man möter. Det handlar om taktik. Men finns det taktik i bowling?
- Jag skulle säga att det är väldigt mycket taktik i bowling, men man kanske inte tänker att det är taktik. Först och främst tar man ut laget, det laget man tror på, sedan gäller det att sätta ihop rätt spelare, de som man tror kan hjälpa varandra med klot och sådant, säger Cajsa Wegner hos de regerande mästarinnorna Spader Dam.
- Bara en sådan sak att välja klot, det gör man ju inför varje match. Man kanske inte tänker att det är taktik, men det är klart att det är, fortsätter hon.

När man pratar om taktik i bowling pratar man ofta om oljan som ligger på banan, hur den är utplacerad i en profil, och hur man ska utnyttja den för att de ska bli så gynnsamt som möjligt.
- Det ligger väldigt mycket bakom innan vi sätter oss ner och bestämmer hur vi ska spela. Vilken profil är det, vilken hall, vilken motståndare, hur de kommer att spela upp banan och så vidare. Det ligger väldigt mycket bakom, säger hon.

Ett av de lag som anses vara bäst i Sverige på just den taktiska biten i bowling är kompisgänget från Arvika, BK Jösse, som har den tidigare världsmästaren Raymond Jansson som spelande coach. Den 53-årige seniorlandslagsspelaren brukar sägas ha både en och två rävar bakom öronen, taktiskt sett.
- Spelare för spelare ska vi inte kunna vara med i toppen, om man går på ranking och sådant. Då får man vara duktig på annat. Där har vi fått ihop gruppen i taktik, säger ”Rajjen”.

SM-bronsvinnarna började med sitt taktiska tänk när de fick en utmaning från en tävling i Karlstad där det var ”omöjligt” att spela. Det var för några år sedan som sju eller åtta spelare från Jösse åkte dit, med planen att spela en och en halv serie av tävlingen med ett matt klot rakt ner mellan första och andra pil.
- Vi var utlottade över hela hallen, men det var vänsterträffar och sådant. Det såg lite… märkligt ut, berättar Raymond Jansson.

Efter 15 rutor fick alla spelarna sedan göra vad de ville. Då var banorna inte lika svåra längre, det fanns ett definierat torrt ställe, utan olja, att spela mot och det värmländska lagets spelare gjorde massor med poäng. Efter den insikten började de jobba mer med taktik även på seriematcher.
- Vi försöker ”bränna” på ett ställe i banan, där ska vi gå lite vänster om för att vi ska få nytta av det. Dels så försöker vi torka upp så det finns marginaler till höger, och sedan, givetvis, om man kan få en vall åt andra hållet så man kan missa till vänster. Det är inga statshemligheter, säger Raymond Jansson och förklarar:
- Man bygger upp en ny profil, men det där går ju inte att se, det är ju sådant som man måste veta. Om det är någon i laget som inte gör det, då blir du ju helt ställd, det bygger ju på att alla gör det här, och då märks det extra mycket om du har lite yta på bollarna, säger han.

Det gäller att bygga upp den ”nya profilen” efter de styrkor man har i laget. För Cajsa Wegner och de mesta mästarinnorna Spader Dam är det tydligt vad de ska göra.
- Man vill ju spela på sina egna styrkor. Vi har det bra i ”Spader” för att det är så många som gillar att ”gå vänster” och har lite fler rotationer. Vi försöker bara spela upp banan så att den blir så bra som möjligt för oss själva. Flytta vänster så tidigt det går, säger Cajsa Wegner.

Enligt den 23-åriga landslagsspelaren är kanske inte det taktiska spelet någonting för alla.
- Jag tror att det är väldigt olika från lag till lag, från spelare till spelare, hur mycket taktik man tänker. Vissa tycker inte om att tänka så mycket på taktik för att det går ut över spelet. Jag tror att det är väldigt olika hur mycket taktik man kan och hur mycket taktik man väljer att använda, säger hon.

Raymond Jansson däremot tycker att alla kan spela ihop sig och förändra banan till sin fördel.
- Det finns ingen anledning att inte göra det. Vårat farmarlag är inte så duktiga men har börjat förstå det här. Hade man sagt åt dem för 4 - 5 år sedan att de skulle ha en hemmaprofil på 44 fot hade de skrattat åt en. Men det bygger på att alla i laget gör samma sak, så när man vet att när man byter bana så har de gjort grundjobbet. Är det två stycken som inte har gjort det, då kommer det inte ens att vara samma oljeprofil, säger han.

Att de spelar på den längsta av de valbara oljeprofilerna beror på att det är mindre olja per fot än de kortare banunderlagen, och då blir det lättare att flytta på oljan. Men om även motståndarna har ett taktiskt sinne kan de både utnyttja, och förstöra taktiken.
- De matcherna där du möter de som är duktiga på det här blir det en riktig schacktävling. Vi gör vårt drag och de gör sitt drag emot det, vad gör vi då? Säger Raymond Jansson.

Det är det som är taktik i bowling.