den 17 oktober 2020

Sydallsvenskans sammandrag

Inför helgens sammandrag var det fyra lag som var obesegrade och utan att tappat poäng. Det var Lunds BK Mamba, IFK Borås, BK Full House och Höganäs BC. De två förstnämnda skulle denna lördag mötas på eftermiddagen.

Sydallsvenskans spelades med fyra sammandrag i Partille Arena, Höganäs Bowlinghall, Forsahallens Bowlingcenter i Tidaholm samt SuperBowl i Kalmar.

Sammandraget i Partille Arena 

Första matchen som spelades i denna hall var mellan hemmalaget Team Pergamon BC F - BK Femtionian. Pergamon gick ut hårt med 1706 i kägelpoäng och tog tre bord samt totalen. Andra serien kvitterade Femtionian via 1693 i kägelpoäng. Tredje och fjärde serien blev resultaten lite lägre och jämnare men Pergamon hade ett litet övertag och kunde via 4-1 och 3-2 vinna matchen med 12-8. Matchbäst blev Femtionians Cajsa Wegner med 870 poäng och lagbäst i Pergamon blev Pär Svensson på 860 poäng. Bra resultat över lag med 6446-6300 i kägelpoäng.

Andra matchen spelades mellan hemmalaget IFK Borås - BK Femtionian. Hemmalaget inledde starkast och kopplade grepp om matchen och fick via 3-2 och 5-0 ett övertag med 8-2 i halvtid. Tredje serien tappade Borås och släppte in Femtionian som genom 10-5 höll liv i matchen inför sista serien. Det blev dock inte så spännande avslutning då Borås ökade igen i sista serien samtidigt som Femtionian tappade. Borås vann matchen med 14-6 och kägelpoängen landade på 6374-6089. Matchbäst blev Martin Karlsson från IFK Borås på 917 poäng, något som skulle visa sig bli den enda 900-slagningen i Sydallsvenskan denna omgång. Högsta slagningen i BK Femtionian hade Christopher Narberg på 822 poäng.
Fyra banpoäng tog konstallationen Alexander Edvinsson/Joakim Öhrwall i IFK Borås.

Så var det då dags för matchen mellan två lag utan poängförlust IFK Borås - Lunds BK Mamba. Hemmalaget Borås verkade ha lite svårt att ladda om från matchen innan och gjorde en ganska svag inledning. Nerver verkade det också finnas hos Lunds BK men de lyckades få med sig tre bord och totalen även om det var jämnt på två av borden. Andra serien ökade lagen på lite och även här var det otroligt jämna bord med 2-3 i banpoäng. Det innebar ett litet övertag med 3-7 för Lunds BK efter halva matchen. Det jämna spelet fortsatte och Borås kom ikapp lite via 3-2. Sista serien blev otroligt jämn och hemmalaget hade pressen på sig att plocka full pott för vinst. Ett bord vardera gick ganska övertygande till lagen. Borås lyckades sedan ta två bord med 2 respektive 7 poäng och även totalen med 10 poäng och därmed rädda oavgjort 10-10. Båda lagen fortfarande obesegrade men med en poängförlust. Kägelresultatet blev 5786-5936 så Lunds BK Mamba hade nog gärna velat ha med sig en banpoäng till. Matchbäst blev Magnus Andersson i Lunds Mamba BK på 847 poäng. Lagbäst hos IFK Borås blev Mattias Lindström på 801 poäng.
Fyra banpoäng tog lagkonstallationen Alexander Martinsson/Magnus Andersson i Lunds BK Mamba

Sista matchen i Partille spelades mellan Team Pergamon BC F - Lunds BK Mamba. Pergamon kopplade grepp om matchen tidigt och hade avgjort redan efter tre serier med 11-4. Lunds BK Mamba gjorde dock en kanonavslutning och snyggade till siffrorna med matchens högsta omgångssiffror 1664 vilket även gav dem 4-1 i banpoäng. Pergamon vann även denna match med 12-8 i banpoäng men med den jämna kägelpoängen 6262-6247.
Matchbäst på 872 poäng blev Glenn Karlsson i Lunds BK Mamba. Högsta slagningen i Pergamon hade den här gången Christoffer Jakobsson på 837 poäng.

Sammandraget i Höganäs Bowlinghall

Lördagen inleddes med match mellan hemmalaget Höganäs BC - BK Virveln. Höganäs som bara spelat en match innan och är ett av lagen utan poängförlust öppnade med 4-1. Virveln var dock snabba att kvittera i andra serien. Tredje serien slog Höganäs matchens högsta omgångssiffror och plockade återigen hem 4-1 i banpoäng. Även sista serien gick till Höganäs som vann matchen med 12-8 efter 6140-5964 i kägelpoäng. Matchbäst blev dock Virvelns Christoffer Wallberg med 859 poäng, endast två poäng mer än Arnar Jonsson som blev lagbäst i Höganäs med 857 poäng.

Andra matchen i Höganäs spelades mellan BK Full House - BK Virveln där även Full House bara spelat en match innan och utan poängförlust. Full House öppnade starkt med 5-0 i banpoäng. Andra serien hade dock Virveln laddat om och plockade in lite banpoäng via 2-3. Tredje serien säkrade Full House en poäng när de vann med 3-2 och ställningen 10-5 inför sista serien. Virveln kämpade riktigt bra i sista och var endast 25 kägelpoäng från oavgjort. Det blev 11-9 till Full House efter 6212-6160 i kägelpoäng. Matchbäst blev Sandra Andersson i Full House och högsta slagningen i Virveln hade i denna match Mattias Bäck på 851 poäng.

Tredje matchen spelades mellan BK Full House - IK Sterling. Sterling som inte spelat på förmiddagen öppnade starkast och Full House hamnade i underläge i de två första serierna med 4-6. Tredje serien hände något hos Full House som lyfte sig rejält och kunde via 5-0 ta kommando över matchen. Sista serien blev det 4-1 och Full House fortsätter därmed sin segersvit med 13-7 och 6302-6036 i  kägelpoäng. Matchbäst blev Kim Andersson i Full House på 845 poäng och han sammanfattar matchen;
- Vi var inte riktigt med de två första serierna när det skulle knytas ihop i sista rutorna. Var inte riktigt på tårna men det löste sig ju i serie tre när vi fick rycka upp oss. Sista två serierna gör vi det riktigt bra som lag, där kommer ju vår vändning till seger.
Högsta slagningen hos Sterling hade Fredrik Westerberg på 834 poäng.
Fyra banpoäng plockade Johan Sörensen/Kim Andersson i BK Full House.

Lördagen i Höganäs avslutades med en riktigt jämn match mellan Höganäs BC - IK Sterling. Sterling tog ledningen i första men som i så många andra matcher idag kvitterade Höganäs i andra. Tredje serien hade Sterling över100 poäng mer i totalen men Höganäs lyckades säkra två bord. Sista serien blev det återigen två bord vardera till lagen och skiljde bara sju poäng i totalen. Det blev hemmalaget Höganäs som fick med sig totalen och matchen slutade oavgjort 10-10 men med kägelpoängen 5972-6043. Matchbäst blev Arnar Jonsson i Höganäs på 846 poäng och högsta slageningen i Sterling hade även denna match Fredrik Westerberg denna gång med en kägla mer, 835 poäng.

Sammandraget i Forsahallens Bowlingcenter i Tidaholm

Morgonmatchen i Tidaholm mellan Marbodals BS - Forsheda BK bjöd på en spännande och jämn match. Marbodal inledde starkast och kunde få med sig totalen till 3-2 efter första serien. Forsheda kvitterade i andra serien genom att vinna totalen med 4 poäng! Tredje serien var även den jämn men nu tog Marbodal totalen med 10 poäng. Sista serien tappade Forsheda lite och det blev 3-2 till Marbodal som vann med 11-9 efter 6079-5973 i kägelpoäng. Matchbäst blev Forshedas Hans-Ingmar Jansson på 875 poäng. Högsta slagningen i Marbodal hade Joakim Wetterstrand på 797 poäng.
Fyra banpoäng tog konstallationen Katrin Jansson/Hans-Ingmar Jansson.

I matchen BK Kåess - Forsheda BK hade Kåess inte mycket att säga till om. Forsheda verkade laddat om bra och rejält revanchssugna efter förlusten i matchen innan. De ökade rejält och Kåess som spelade som hemmalag hade inte en chans att hänga med i en match som efter 1-4, 1-4 och 0-5 var avgjord efter tre serier. Utklassningssiffrorna 2-18 i banpoäng och en diff på 664 i kägelpoäng 5744-6408. Matchbäst blev Forshedas Jan Rosenlöw på 857 poäng. Högsta slagningen i Kåess hade Mattias Tiveljung på 794 poäng.
Forsheda hade fem spelare som tog 4 banpoäng och det var i följande tre lagkonstallationer
Jonas Lindahl/Roberth Carlsson
Filip Jansson/Kent Karlsson
Hans-Ingmar Jansson (spelade 3 serier med Katrin Jansson och 1 serie med Jimmy Andersson).

Tredje matchen i Tidaholm spelades mellan BK Kåess - Team Clan BK F1. Kåess hade verkligen tufft motstånd denna lördag. Farmarlaget från Nässjö var det bättre laget från början till slut även om deras siffror sjönk mot slutet. Kåess som hemmalag låg under med 2-8 efter halva matchen och när Clan tog full pott i tredje var matchen avgjord. Clan tog en övertygande seger med 17-3 i banpoäng och 6309-5723 i kägelpoäng. Matchbäst blev Henrik Johansson i Clan och lagbäst i Kåess var även denna gång Mattias Tiveljung, nu med 804 poäng.
Fyra banpoäng blev det hos lagkonstallationen Linus Vedin/Henrik Johansson.

En av lördagens jämnaste matcher speladdes mellan Marbodals BS - Team Clan BK F1. Clan vann första serien men Marbodal kvitterade i andra och tog en knapp ledning i tredje serien när de fick med sig totalen med 10 poäng. Sista serien var riktigt jämn och avgjordes först i slutrutorna när Clan lyckades få med sig totalen med sju poäng och avsluta med oavgjort. Det blev 10-10 i banpoäng och 6215-6125 i kägelpoäng i denna jämna match. Matchbäst blev Albin Wahlström i Marbodal på 861 poäng och högsta slagningen i Clan hade Håkan Fasth på 828 poäng.

Tony Andersson i Forsahallens Bowlingcenter sammanfattar dagens sammandrag;
- Bra matcher och alltid kul med sammandrag. Banorna i Tidaholm har varit tuffa idag, Allsvenskan 38 fick ingen något gratis på.

Sammandraget i SuperBowl i Kalmar

Sist ut att starta men även att avsluta var sammandragen i Kalmar där det på 16 banor spelades två matcher samtidigt med matchstarter kl 11.00 och 13.00.

Matchen mellan BK Cahoot - Kulladals BS F1 inleddes precis som så många andra matcher med ett övertag till Cahoot i första serien och en kvittering av Kulladal i andra. Tredje serien vann Cahoot med 4-1 och hade därmed ett övertag med 9-6 inför sista serien. Då gjorde Kulladal en riktigt grym upphämtning och i ledning av Bengt Petersson som dundrade in 290 poäng fick de ihop 1601 som var matchens högsta omgångssiffror. Cahoot tappade sitt spel lite och det innebar 1-4 i banpoäng. Matchen slutade oavgjort 10-10 och med kägelpoängen 5939-6134 och den upphämtningen var det Kulladal väl förunt att få med sig en poäng.
Matchbäst blev Cahoots Pontus Svensson på 868 poäng. Högsta slagningen i Kulladal hade Bengt Petersson på 862 poäng. 
Fyra banpoäng plockades av lagparet Sebastian Andersson/Pontus Svensson i BK Cahoot.

Samtidigt i hallen spelades matchen mellan Olofströms BS - Bulltofta BK. Bulltofta som förlorat samtliga tre tidigare matcher kändes som det hungrigare laget. Tre omgångar med 2-3 och en avslutning med 1-4 gav Bulltofta seger med 13-7 som spräckte nollan i tabellen. Kägelsiffrorna landade på 5751-6135. Matchbäst blev Bulltoftas Petro Härfstrand på 868 poäng. Högsta slagningen i Olofström hade Dennis Vrabac på 824 poäng.

En av eftermiddagsmatcherna i Kalmar spelades mellan BK Cahoot - Bulltofta BK. Bulltofta som fått segervittring ångade på i sin andra match och kopplade grepp  om den direkt. Redan efter två serier låg Cahoot under med 1-9 och efter tre serier var matchen avgjord. Tredje serien var dock riktigt jämn, lagen tog två bord vardera och totalen gick till Bulltofta med 5 poängs skillnad. Sista serien blev också jämn och rätt så avslagen. Båda lagen tappade i resultat och ett bord blev oavgjort så 2-2 i banpoängen. Dagens andra vinst till Bulltofta som nu lämnat sin jumboplats och klättrat i tabellen. Resultatet blev 5-14 i banpoäng och 5806-6007 i kägelpoäng. Matchbäst blev Cahoots Pontus Svensson på 831 poäng. Högsta slagningen i Bulltofta hade Jan Simonsen på 792 poäng.

Sista matchreferatet kommer från matchen Olofströms BS - Kulladals BS F1. Olofströms andra match den här lördagen blev en jämnare historia än förmiddagens match. Första två serierna tog lagen två bord vardera men totalen gick till Kulladal som hade ett övertag med 4-6 efter halva matchen. Tredje serien fick Olofström med sig totalen och höll liv i matchen med 7-8 inför sista serien. Även i sista serien blev det två bord vardera men Kulladal tog återigen totalen och matchen slutade 9-11 och kägelpoängen 5983-6207 till Kulladals fördel. Matchbäst blev Dennis Vraback i Olofström på 875 poäng och högsta slagningen i Kulladal hade Fredrik Lundstedt på 840 poäng.

Det blev en lång lördag med många matcher och inte så höga slagningar som vi kanske är vana vid att se. Den något haltande tabellen i Sydallsvenskan haltar fortfarande men har ändrats om en del. Team Clan BK F1 klättrade från fjärde plats upp till serieledning på 7 poäng. Samma poäng har IFK Borås som nu bytt sin tredje plats mot en andra plats. Bytet gjordes med Forsheda BK som tillsammans med Team Pergamon BC F och BK Full House har sex poäng. I tabellbotten har Bulltofta BK klättrat och lämnat över jumboplatsen till BK Kåess men det är fyra lag som har två poäng och ännu återstår förhoppningsvis mycket av säsongen! 
Av de fyra lagen helt utan poängförlust återstår nu BK Full House (IFK Borås och Höganäs BC har varsinn oavgjord match, ingen förlust)

Text: Karin Wiklund, e-post: karin.wiklund@swebowl.se
Fotograf bild överst: Tony Andersson
Fotograf bild nederst: Tobias Brodin

Skriv en kommentar