den 11 september 2021

Sydallsvenskans återkomst

De två senaste säsongerna har sannerligen färgats enormt av den världsliga kris vi ställts inför sedan tidigt förra året. Trots att det självfallet fanns viktigare saker att oroa sig över än när ligaspelet skulle göra återtåg i våra liv, är det faktum att tiden är inne ett ljus i det påtagliga mörker som pandemin medfört.

Denna helg var det dock som sagt dags att rulla igång de nationella ligorna igen och först ut i sydallsvenskan var mötet mellan storlagen Team Clan BK F och Team Pergamon BC F i Nässjö bowlinghall. De tre inledande serierna var det hemmalaget Clan som såg ut att gå segrande ur slaget, men då Pergamon avslutade den sista serien med fem poäng mot noll lyckades de nå 10-10 och därmed också lämna Småland med en poäng säkrad. Hemmalagets Jesper Runbom fick en personlig kanonstart på serien tillika dagen med 950 poäng, vilket följdes av Pergamons Pontus Falkhäll med 866 poäng och Clans Linus Vedin med 858.

Samtidigt i Skara bowlinghall pågick ett västgötskt derby där hemmalaget BK Kåess tog emot IFK Borås. Även detta skulle komma att bli en match av det jämnare slaget trots att Kåess helt klart inledde starkast med sju poäng mot Borås tre, efter två spelade serier. Borås norpade flest banpoäng kommande två serier men slutligen blev det hemmalaget som drog det längsta strået och matchen slutade därmed 11-9. Högst slagning i matchen stod Skaralagets Mattias Tiveljung för med på 828 poäng, följd av lagkamraten Joakim Bäck på 804. Rasmus Andersson stod för mest kägelpoäng i Borås med sina 789.


Det pågick under samma tid även en match i Skåne, närmare bestämt i Höganäs bowlinghall, där Höganäs BC mötte göteborgska IK Sterling. Likt ovan nämnda match var det hemmalaget som inledde starkast och när väl gästerna vaknade till liv var det dessvärre för sent. Matchen landade slutligen på tolv poäng mot åtta och högsta slagning stod Höganässpelaren Arnar Jonsson för med sina 911 poäng. Därefter följde IK Sterlings Nina Flack med 851 poäng samt Conny Hofling på 815.


Strax därefter påbörjades matchen mellan Lunds BK Mamba och BK Virveln – även denna i Skåne län. De två första serierna dominerades av skåningarna vilket innebar att matchen vid halvtid stod 8-2. Virveln gjorde dock ett tappert försök att vända matchen med fem poäng mot noll i den tredje serien, men Lund repriserade de två första serierna därefter och vann således med 12-8. Matchbäst blev däremot gästernas Mathias Ulfheim på 878 poäng, följd av hemmalagets Glenn Karlsson och Mattias Petersson på 800 respektive 789 poäng.

Vid lunchtid var det hög tid för match i Blekinge där Olofströms BS fick besök av BK Cahoot. Olofströmslaget gav aldrig sina gäster en chans att komma in i matchen och den var därmed avgjord redan efter tre spelade serier. Slutresultatet blev fjorton poäng mot sex, trots att hemmalaget ledde med 13-2 inför den slutgiltiga serien. Matchens bäste spelare blev Dennis Vrabac med sina 909 poäng, och han fick sällskap i toppen av Kristoffer Hagelberg på 877. Högst slagning i Cahoot hade Pontus Svensson med 837 poäng.


Efter lunch, åter i Skåne, var det hög tid för Malmöderby mellan Kulladals BS F1 och Bulltofta BK. Kulladal fick en solid inledning och tog ett starkt grepp om poängställningen då de ledde med 9-6 efter tre spelade serier. De lyckades även hålla dessa undan för Bulltofta i sista serien och vann till slut med tolv poäng mot åtta. Kulladals Johan Danielsson och Mattias Högberg innehade matchens högsta siffror med 839 respektive 826 poäng. Bulltoftas högsta slagning tillhörde Patrik Ahlgren med 790 poäng.

Slutresultatet skulle bli samma i mötet mellan BK Full House och IK Sterling i Ängelholms bowlinghall. Hemmalaget lämnade sina gäster helt poänglösa i matchens inledande serie och därefter fick Sterling jobba i uppförsbacke. Trots att de kämpade ihop ett gäng banpoäng de tre efterföljande serierna skulle det inte bli tillräckligt och matchen slutade, som tidigare förtäljt, 12-8. Kägelpoängmässigt skulle det dock bli göteborgaren Christer Pettersson som var starkast med hela 912 poäng. Därefter var det ängelholmarna John Mattsson och Johan Klyft som stod för de andra och tredje bästa poängslagningarna med 845 respektive 839 poäng.


När Pergamons farmarlag senare under dagen var på besök hos Forsheda BK i Värnamo skulle de stöta på betydligt mer besvär än i Nässjö. Forsheda var ytterst konsekventa hela drabbningen igenom och med 4-1 i varje serie gick de alltså segrande ur mötet med 16-4. Hemmalagets Jimmy Andersson briljerade sannerligen med sina 1002 poäng. Pergamonspelarna Pontus Falkhäll och Peter Ljung fanns näst på tur i poänglistan med 967 respektive 939 poäng.


BK Virveln skulle inte få det mycket roligare i Hässleholm, snarare tvärtom, när de besökte BK Femtionian. Hässleholmslaget säkrade poäng redan efter tre spelade serier och med en starkare avslutning vann de därför med 14-6. Christopher Narberg var den i som stod ut i matchen med dess högsta slagning på 936 poäng. Denna följdes av Virvelns Mathias Ulfheim på 862 poäng och hemmaspelaren André Ekberg på 839.


Inte heller IFK Borås fick en vidare trivsam avslutning på dagens bortasväng. I Tidaholms bowlinghall mötte de Marbodals BS som inte var pigga på att lämna mycket utrymme för bortalaget att knipa banpoäng. Med hela 18-2 gick Marbodal segrande ur matchen och Henrik Blomqvist blev såväl deras som matchens vassaste spelare med sina 907 poäng. Därefter följde hemmaspelaren Kenny Holgersson och högst slagning i IFK Borås hade Thomas Johansson med 776. 


Text: Amanda Steén 
amanda.steen@swebowl.se