den 26 februari 2022

Sydallsvenskan bjöd på bra bowling

Vi börjar lördagen med förra veckans huvudfokus och hemmamatchen mellan IK Sterling och BK Kåess. Sterling som fått segersmak gav aldrig Kåess som kämpar under nedflyttningsstrecket en chans. Hemmalaget öppnade starkt och ökade och hade efter halva matchen ett övertag med 7-3. Trots att siffrorna sjönk en del i tredje serien avgjorde Sterling matchen med 4-1. Sista serien blev en strajkfest för hemmalaget som dundrade in 1816 kägelpoäng och full pott i banpoäng. Slutresultatet blev 16-4 (6848-6272) efter en riktig laginsats hos Sterling som hade tre spelare över 900 där David Skoog var matchbäst på 954 poäng, följt av Christer Petersson 938 och Alf Karlsson 926 poäng. Högsta slagningen hos BK Kåess stod Mattias Tiveljung för på 884 poäng.
- Det var bra och stabilt spel av flera i laget idag. Fullt fokus på att ta banpoäng. Vi har fått en bred trupp där många bidrar med bra spel vilket gör att vi kan variera lagen en hel del, sammanfattar David matchen och IK Sterlings insats idag.

Dagens andra match som spelades i Värnamo mellan hemmalaget Forsheda BK och gruppledande Team Clan BK F1 blev en riktigt välspelad match med många höga slagningar. Hemmalaget tog ledningen i första serien med 3-2 och var snubblande nära att även få med sig andra serien med 3-2 efter att tappat totalen med endast 2 poäng 1815-1817. Tredje serien sjönk Forshedas poäng medan Clan höll en jämn nivå och tog ledningen med 6-9 inför sista serien. Sista serien var det bra nära att vi fick se en 300ing då Niclas Mårtensson dundrade in 11 strike i rad men i bonusslaget stod sedan tre käglor envist kvar (1,3,6). Matchen slutade 8-12 (6975-7179)och totalt hade matchen inte mindre än 9 spelare som tog sig över 900! Matchbäst blev Peter Hellström från Team Clan på fina 1018 poäng (221, 260, 279, 258) följt av klubbkamraterna Jonathan Hallberg på 991, Alexander Tigerstrand 973, Peter Nordenson 948 och Ludvig Hübinette 933 poäng.
Hos hemmalaget Forsheda var det Niclas Mårtensson som hade högsta slagningen på 936 poäng följt av klubbkamraterna Simon Norrman 921, Roberth Carlsson 903 och Christoffer Gustavsson 902 poäng.

En 300-slagning kom det dock i lördagens tredje match som spelades i Ängelholm mellan hemmlaget och gruppledaren BK Full House och grupptvåan Höganäs BC. Något som tabellmässigt kändes som en jämn och spännande match. Nu blev det inte riktigt så när hemmalaget gick ut starkast och hade efter halva matchen ett övertag med 9-1 i banpoäng. Höganäs lyfte sig rejält i tredje serien i ledning av Arnar Jonsson som slog till med 12 strike och en prefekt serie! Det blev dock bara två bordpoäng då totalen slutade 1765-1747 och därmed var matchen avgjord med 12-3. Sista serien var helt och hållet hemmalagets som tog full pott i banpoäng och segersiffrorna skrevs till 17-3 (6777-6445).
Matchbäst blev hemmalagets John Mattsson på 922 poäng . Första lagkonstallationen att ta full poäng i banpoäng var Jimmy-Dan Mortensen och Sandra Andersson från BK Full House. Full House gjorde även ett lite annorlunda byte inför sista serien då Kim Andersson klev av efter att slagit 243 poäng. Vi funderade över skada men fick följande besked;
- Nej jag gick ut för att jag jobbade, så när matchen var klar så bytte jag så jag kunde fokusera på jobbet. Matchen idag var en komfortabel seger genom hela matchen, vi gjorde en viktig vändning i serie 2 som resulterade i en 5-0. Vi gör en grym match därefter, hälsar Kim.
Högsta slagningen hos Höganäs hade Arnar Jonsson på 901 poäng.
- Vi hade en bra känsla och en bra uppladdning, men när vi spelar var sjätte vecka så är det svårt att hålla upp en god träningsmoral och det visade sig idag i de avgörande lägena. Det stod 9-1 till Full House men kunde lika bra varit 6-4 efter 2 och då hade vi nog haft ett helt annat scenario i tredje serien. Men ett stort grattis till FH de har varit det bättre laget denna säsong  men nu får vi kriga vidare och är glada att vi faktiskt får spela 2 helger i rad för en gång skull, sammanfattar Höganäs den tunga förlusten via Mattias Möller.

Fjärde matchen spelades i Baltiska i Malmö mellan Bulltofta BK och Marbodals BS. Marbodal är dessutom det enda lag som har två matcher denna lördag. Ännu en på pappret jämn match mellan A-gruppens 3e och 4e lag. Den här matchen blev också väldigt jämn och med mycket bra spel av båda lagen. Hemmalaget öppnade med 1806 och vann två bord, varav två av dem med en respektive två poängs skillnad! Det innebar att Marbodal tog ett bord men även totalen med sina 1844 kägelpoäng. Andra serien kvitterade Marbodal till 5-5 efter halva matchen. Tredje serien sjönk kägelpoängen lite och lagen tog två bord vardera men Marbodal fick totalen. Det innebar 7-8 inför sista serien och hemmalaget öppnade starkt när både Oliwer Andersson och Stefan Borglin länge såg ut att få med sig en perfekt serie. Stefans strajkföljd slutade efter åtta rutor och Oliwers höll i sig till slutrutan då det blev hål. Det blev en kamp om banpoängen hela vägen ut och när Henrik Blomqvist var sist ut med sitt bonusslag krävdes det en strike för att ta poängen och få oavgjort. Henrik satte strajken och matchen slutade 10-10 (7084-7165). Segern innebar att Marbodal gick om Höganäs i tabellen. Även denna match innehöll många resultat över 900, totalt åtta stycken. Matchbäst blev hemmalagets Oliwer Andersson på 988 poäng följt av klubbkamraterna Emanuel Sjödin 939, Stefan Borglin 922 och Mikael Gottries 902 poäng. Högsta slagningen hos Marbodal hade Albin Wahlström på 964 poäng följt av klubbkamraterna Joakim Wetterstrand 944, Henrik Blomqvist 908 och Kenny Holgersson 903 poäng.

Marbodal spelade sedan en andra match i Baltiska i Malmö, denna gång mot Kulladals BS F1 och på en klart svårare banprofil. Här hade dock Tidaholmslaget inte mycket att sätta emot och efter tre serier hade Kulladal avgjort matchen med 13-2. Även sista serien gick till hemmalaget och matchen som även innehöll maskinfel och banbyten slutade 17-3 (6713-6173). Inte lika höga slagningar i denna match och matchbäst blev Kulladals Fredrik Lundstedt på 890 poäng. Full pott i banpäng lyckades två av Kulladals lagkonstallationer med, det var Jörgen Magnusson/Fredrik Lundstedt samt André Håkansson/Christer Rapp. Högsta slagningen i Marbodal hade denna match Kenny Holgersson på 868 poäng.
Vi fick chansen att byta några ord med Marbodals Makis Manthos som sammanfattar att de var nöjda med att få med sig en poäng och att mötet mot Kulladal sedan blev för svårt. Maskinfelet och banbytet sköttes snyggt av hallen och tacksamt att kunna flytta och fortsätta spela. Laget som har en bra bredd har några viktiga och tuffa matcher framför sig och ska kämpa om slutspelsplats i den jämna A-gruppen. I näst sista omgången väntar dessutom hemmamatch mot just Höganäs som tog tillbaka sin andra plats i tabellen och har samma poäng men något bättre kvot.

Sista matchen ut i Sydallsvenskan denna lördag spelades i Olofström mellan hemmalaget Olofströms BS och Lunds BK Mamba. Laget från Lund som ligger på en tredje plats i B-gruppen, tre poäng efter Pergamons Farmarlag fick dock inte någon chans att knappa in på tvåan. Istället var det hemmalaget Olofström som styrde matchen från början till slut och kunde redan efter tre serier säkra segern. Vinst för Olofström med klara 17-3 (6669-6112) som även hade matchbästa resultatet genom Dan Idströms 894 poäng. Han tog även full pott i banpoäng tillsammans med lagkompisen Dennis Vrabac.
Högsta slagningen hos Lunds BK Mamba hade Marcus Ljungdahl på 817 poäng.

Ytterligare fem matcher spelas i Sydallsvenskan under morgondagen.

Text: Karin Wiklund, karin.wiklund@swebowl.se