den 18 augusti 2022

Spelbarhet för spelare med föreningsavtal och individuella avtal

Föreningsavtal

Två föreningar där båda har lag i samma nationella serie, oavsett serienivå, kan komma överens om ett föreningsavtal. Föreningsavtal innebär att föreningarna kan låna ut spelare till varandra till varje match. Det finns ingen begränsning på hur många spelare per match som får vara inlånade, teoretiskt kan hela laget alltså komma från avtalsföreningen.

En spelare får endast spela för en förening per serienivå. Har båda föreningarna ett varsitt lag i till exempel division 2, måste spelarna bestämma sig för vilket lag de ska spela för. Har de väl deltagit aktivt i ett lag på en specifik nivå, är spelaren låst till de laget och på den nivån, resten av säsongen.

Ett krav är att man spelar i rätt matchställ, dvs är spelaren utlånad, ska avtalsföreningens matchställ användas och inte moderklubbens matchställ.

Det finns några få begränsningar att hålla reda på. En är att man bara får spela för en förening per omgång. Det är alltså inte tillåtet att till exempel spela för moderföreningen på lördag och avtalsföreningen på söndag. Har man dessutom spelat för A-laget och de laget står över nästa omgång, är spelarna låsta tills A-laget spelar igen.

Dessutom, har man spelat för något av lagens A-lag från och med den näst sista omgången, är spelaren låst till den föreningen resten av säsongen.

Blå Boken, kapitel D, § 304 samt kapitel K, § 6 beskriver mera vad som gäller.

Individuella avtal för herrar

För föreningar som inte har med något lag i nationella serien, får deras spelare teckna individuella avtal med en förening som har lag i nationella serien. En avtalsförening kan teckna flera individuella avtal med spelare från flera föreningar.

Har de båda berörda föreningarna lag i samma nationella serie, får individuella avtal inte tecknas.

Spelbarheten för dessa spelare påverkas inte av hur de spelar med sin moderklubb, så de kan dubblera fritt. Och förutom att man ska använda avtalsföreningens matchställ samt ha A-licens, är det inga andra begränsningar för i nationella serien.

Individuella avtal för damer

För damer finns det fler möjligheter med individuella avtal. Dels samma som är beskrivet ovan, som för herrarna, dvs att damer som har licens för en förening som inte har något lag i nationella serien får teckna individuellt avtal.

Den andra möjligheten är att damer som spelar i föreningar med lag i nationella serien, kan teckna individuella avtal med föreningar som har lag i nationella damserien, då det är två olika serier. Det finns inga begränsningar, utan spelaren får dubblera fritt mellan nationella serien och nationella damserien i varje omgång.

En ny möjlighet som det beslutades om på senaste förbundsmötet, är att damer som spelar i nationella damserien, kan teckna individuella avtal med andra lag i nationella damserien. Så länge lagen spelar på olika nivåer, är det fritt fram att dubblera för damerna som har individuella avtal.

För mer information om vad som gäller för individuella avtal, läs Blå Boken, kapitel D, § 305 samt kapitel K, § 7.

Ett tillägg - föreningar som har både herr- och damlag i varsin nationella serie och vill teckna avtal, har lite fler saker att ta hänsyn till. Kontakta SK på sk@swebowl.se så kan vi gå igenom just era förutsättningar för de olika avtalen.

Och vid fler frågor och funderingar kring avtal, kontakta SK på sk@swebowl.se så löser vi det mesta.