den 23 april 2022

Spader Dam vinnare trots förlust i sista omgången

Spader Dam blev slutsegrare i Damernas Elitserie trots säsongens andra förlust mot serietvåan Team X-Calibur. B-K Eva, Stockholm, säkrade fjärde och sista slutspelsplatsen efter bortavinst i derbyt mot Hammarby samtidigt som BK Merci förlorade stort mot BK Högland.

(Arkivbild: Anna Andersson jublar i seriesegrande Spader Dam.)

 

Inför seriefinalen i den sista omgången av Damernas Elitserie behövde Team X-Calibur vinna med minst 18-2 mot Spader Dam för att gå om i toppen. Det räckte alltså för helsingborgslaget att ta tre poäng i matchen för att behålla förstaplatsen.

Team X-Calibur BK – Spader Dam  13-7

Redan på fredagskvällen spelades den avslutande seriefinal när tabelltvåan Team X-Calibur tog emot serieledande Spader Dam. Det blev Team X-Calibur som återigen drog det längsta strået lagen emellan denna säsong och tog sin andra seger av två möjliga. Men det var ändå Spader Dam som blev kvällens stora vinnare.

– Vi kom inte upp i den nivå vi hoppats på, men vi visste också vad som krävdes för att vinna serien och vi klarade det. Visst vill man alltid vinna matcher men vi är nu glada över att vinna serien, få välja motstånd och speltid, och sparar de viktiga vinsterna till slutspelet, förklarar en rätt nöjd Anna Andersson i Spader Dam trots förlusten.

Den första serien var mycket jämn, båda lagen vann två bord var, men hemmalaget tog hem totalen och bonuspoängen med 30 käglor. I den andra serien ryckte X-Calibur ytterligare via serievinst med 4-1 och i den tredje avgjorde hemmalaget matchen genom en ny serievinst med 4-1 vilket gav ointagliga 11-4 inför avslutningen.

– Vi tar med oss de båda vinsterna och lagandan vi hade för att vi skulle vinna dessa täta matcher, då det betyder mycket för vårt självförtroende. Vi tar inte ut någon seger i förskott i semifinalen, utan vi måste vinna den först. Men om vi möts igen i slutspelet så har vi med oss de inbördes segrarna i ryggen, förklarar en optimistisk Josefin Hermansson i Team X-Calibur.  

I hemmalaget fortsätter Josefin Hermansson visa upp ett vägvinnande spel och var matchbäst individuellt med 939. Även Joline Persson Planefors passerade 900-gränsen, 922. I Spader Dam toppade Anna Andersson, 886, före Sandra Andersson med 872.

Spader Dam vann den nu färdigspelade Elitserien för damer på samma poäng, 26, som Team X-Calibur, men med bättre poängkvot.

 

Hammarby IF BK – B-K Eva, Stockholm  6-14

På lördagen vann B-K Eva det prestigefyllda stockholmsderbyt mot Hammarby IF, trots hemmaplan för de grön-vita. Med segern säkrade också Evorna den fjärde och sista slutspelsplatsen på egen hand.  

– Vi började lite skakigt, men det blev bara bättre och det är skönt att vi klarade det. Det känns att laget blivit allt mer sammansvetsat igen efter pandemin och nu ska vi lägga upp en plan och förbereda oss på bästa sätt inför slutspelet, säger en glad Anneli Blomqvist i B-K Eva.

I den första serien var det hemmalaget som började bäst, vann serien med 3-2 efter att gästerna haft problem med att hitta rätt spel. Därefter handlade det mest om B-K Eva som ökade poängmässigt i alla serier matchen igenom vilket gav tre klara serievinster med 4-1 i samtliga och en klar seger totalt.

Gästernas Caroline Lagerlöf, 832, i par med Amelie Holgersson, 734, tog hem alla fyra banpoäng. Bäst individuellt i B-K Eva var Annelie Blomqvist med utmärkta 907.

I ett Hammarby, som nu får kvala för att hålla sig kvar, var Susanne Olsson och Karin Fahlström bäst med 782 respektive 780.

 

BK Högland – BK Merci  18-2

Topplaget BK Högland gav inte gästande BK Merci något gratis och kunde vinna klart. I de första två serierna lyckades Merci ta två banpoäng vilket sen skulle visa sig bli de enda poängen örebrotjejerna fick då Högland lade in överväxeln under de två sista serierna med utmärkta 1739 och 1759 i totalerna.

Hemmalaget hade två bordspar med full pott i vunna banpoäng. Matchbäste Marie Fridell, 912, i par med Judith Friman, 884, samt Sanna Bjelke, 889, och Sabina Apslund, 786.

BK Högland slutade nu på tredje plats i tabellen medan BK Merci håller sig kvar men har spelat klart för denna säsong. 

 

TEXT: Jonas Brändström

Skriv en kommentar