den 30 oktober 2021

Spader Dam tog över ledningen i damernas Elitserie

Vad passar bättre en gråmulen oktoberdag än att få gå in i en bowlinghall, umgås med likasinnade och göra det vi gemensamt tycker är så kul – möta varandra i bowlingmatcher!
Efter att förra helgen fått ta del av snittålder på lag i herrarnas Mellanallsvenska blev undertecknad nyfiken på snittåldern i damernas elitserie, statistik som redovisas i slutet.

Första matchen som spelades var mellan Hammarby och Merci som mött varandra två gånger tidigare, spelat jämnt och delat poängen mellan sig. Även den här matchen i Brännkyrka blev jämn. Gästande Merci öppnade starkast och tog två bord och totalen. Hammarby tog ett bord och det fjärde bordet slutade oavgjort. Efter andra serien hade gästande Merci fått ett övertag i matchen med 2-7 men hemmastarka Hammarby gav sig inte och i den tredje serien fick de med sig tre bord, medan Merci knep ett bord och totalpoängen. Med 5-9 inför sista serien gav Hammarby allt medan Merci slappnade av. Det blev Hammarby som vände och tog hem 5-0 i sista serien vilket gav dem en seger med 10-9 i banpoäng. Kägelpoängen blev 5417-5597 till Merci som fick åka vidare utan poäng.

Matchbäst blev Mercis Emelie Tiveljung på 799 poäng följt av klubbkamraten Janina Lindberg på 793 poäng. Hos Hammarby som ställde upp med bara åtta spelare varav tre med samarbetsavtal var det ett av dessa samarbeten, Jennie Sjöberg, som lyckades bäst med 762 poäng.

Dagens andra match var en toppstrid i Helsingborg mellan hemmalaget Spader Dam och gästande BK Högland från Nässjö. Det var också en match mellan helgens yngsta lag.
Spader Dam tog ledningen direkt med 4-1 efter att vunnit ett bord med bara två kägelpoäng. Andra serien blev väldigt jämn och slutade 1-3 efter att Högland vunnit två bord och totalen med 20 poäng. Spader Dam vann ett bord och sista bordet slutade oavgjort. Tredje serien ökade Spader Dam och Högland hängde på bra, två bord vardera men totalen till hemmalaget. Det innebar 8-6 inför sista serien och hemmalaget lyckades växla upp ytterligare en nivå och säkrade segern via 4-1 och bra spel. Matchen slutade 12-7 i banpoäng och 6197-6036 i kägelpoäng. Nora Johansson i Spader Dam som blev matchbäst på 850 poäng, tyckte det var kul att spela! Högsta slagningen i Högland hade Rebecka Jr Larsen med 812 poäng.
- Matchen var jämn men vi var något starkare i slutrutorna och det vann vi mycket på. Gnetigt underlag gjorde att det blev viktigt att täcka sina rutor och det gjorde vi något bättre än motståndarna, sammanfattar Spader Dam matchen genom Katrin Jansson och Anna Andersson.

Lördagens sista match och Mercis andra match för dagen spelades i Högdalen mot BK Eva. Det blev en stark inledning av BK Eva med 4-1 i både första och andra serien. Tredje serien växlade Merci upp och tog över matchen och fick med sig två bord och totalen efter att ett bord slutat oavgjort. Bra upphämtning och öppen match inför sista serien med 9-5. Merci avslutade med sin bästa serieomgång för hela dagen men tappade två bord vilket räckte för att BK Eva skulle ta hem segern med 11-8 i banpoäng. Hur jämn matchen var visar kägelpoängen som slutade 5743-5721.
Merci meddelar att de känner sig trots förlusterna hoppfulla inför framtiden och vet att det finns potential.
- Vi slappnade av lite för mycket i första matchen inför sista serien och vi gjorde ett bra avslut i den här matchen, sammanfattar Tina Lindqvist lördagens matcher innan de rullar hemåt.
- Siffrorna visar precis hur jämn matchen var! Väldigt varmt i hallen som inte har helt fungerande ventilation då simhallen håller på att renoveras vilket gjorde det lite ”segare” än vanligt. Vi är så glada för vinst! Sammanfattar Lena Sulkanen, BK Eva dagens match.
Matchens högsta slagning hade Janina Lindberg, BK Merci på 801 poäng. Hos det jämnt spelande BK Eva var det Tilde Eliasson som hade högsta slagningen på 775 poäng.

Eftersom inga lagkonstallationer tog full pott i banpoäng blev det lite annan statistik.

Så hur var då det här med medelåldern i vår elitserie för damer? Om man tänker på bowlinggymnasiet kanske det borde vara Högland som har det yngsta laget men det är faktiskt Spader Dam. En sak är i alla fall säker och det är att bowling är en sport för hela livet och det är underbart att vi kan vara med på lika villkor och i alla åldrar!

Klubb

Snittålder

Åldersintervall

Spader Dam

24,9

18-29 år

BK Högland

33,6

21-45 år

BK Eva

34,2

16-61 år

BK Merci

36,1

17-59 år

Hammarby IF BF

43,5

14-63 år


Karin Wikund
karin.wiklund@swebowl.se