den 30 november 2019

Små sammandrag i Sydallsvenskan

Lördagen bjöd på matchkavalkad i Sydallsvenskan då lagen samlades i tre hallar på tre olika platser i södra Sverige - i Göteborg, i Hässleholm och i Värnamo.

Lördagens Sydallsvenska inleddes i Lundbyhallen där hemmalaget BK Virveln tog emot Kinna BK. Hemmalaget passade på att sätta gästerna på plats redan från början då de dels inledde med att lämna dem poänglösa i första serien då de hade nästan 300 kägelpoäng mer, för att sedan fortsätta med fyra poäng mot en. Övertaget var solklart och i och med tredje seriens 3-2 var saken klar - Virveln skulle gå ur matchen segrandes. Slutresultatet blev 15-5 och trots förlusten var det en Kinnaspelare som innehade högst amtchslagning - Kristoffer Klasson på 919 poäng. Han följdes av Virvelspelarna Kevin och Justin Karlsson på 877 respektive 863 poäng, samt Kinnas Alexander Edvinsson som även han hade 863.

I Hässleholm skulle hemmalaget BK Femtionian få en oväntat hård start på dagen när de tog emot Höganäs BC. Gästerna visade onekligen var skåpet skall stå och med konsekvta 4-1 till deras favör hela matchen igenom segrade de således med 16-4. Högst slagning i Höganäs BC tillika hallen stod Arnar Jonsson för med 950 poäng följd av lagkamraterna Kevin Lindbladh och Hafthor Hardarson med 906 respektive 900 poäng. Högst slagning i hemmalaget Femtionian innehade Anton Borg med sina 825 poäng.

Samtidigt i Värnamo tog Forsheda BK emot BK Cahoot - en match som skulle ha tvära vändningar. En tämligen jämn förstaserie ledde till att gästerna tog ett litet grepp om matchen med 3-2, efterföljt av att hemmalaget därefter norpade åt sig samtliga poäng i den andra serien. I underläge med sina tre poäng mot Forshedas sju vände Cahoot och med 4-1 två gånger om vann de därmed bortamatchen med 11-9. Hemmalagets Jimmy Andersson innehade högst slagning med sina 924 poäng. Därefter i ordningen finnes Cahoots Pontus Svensson på 862 samt lagkamraten Björn Ohlsson på 843.

Ord och inga visor från Team Clan BK F1 skulle det bli när de mötte tidigare segrande BK Cahoot. Clanarna inledde starkast med fyra poäng mot en, vilket Cahoot svarade på genom att möta med 3-2 från deras sida. När det således stod 6-4 efter halvtid drog Nässjöspelarna till med den avgörande stöten och med 5-0 var matchen redan vunnen efter tre serier. Clan segrade slutligen med 14-6. 

Kampen i Lundbyhallen mellan IK Sterling och Kinna BK skulle bli ytterst tät. I första halvan av matchen var det Kinnaspelarna som hade ett nätt grepp om matchen då de segrade i de två inledande serierna med 3-2, två gånger om. Andra halvan var det däremot Sterlings tur att stå för övertaget och då även de segrade med 3-2 båda de sista serierna skulle det alltså komma att bli oavgjort. Högsta slagning i matchen stod Kinnas Alexander Edvinsson för med 908 poäng, följd av Sterlings Bengt-Åke Bengtsson som innehade 883 poäng.

En mindre tät match var den mellan Lunds BK Mamba och Höganäs BC vilken, med tanke på matchens utgång, inleddes smått förvånande med 3-2 från Lunds sida. Därefter var det Höganäs som dominerade i form av 5-0, 5-0 och 4-1 vilket resulterade i en lika stor vinst som tidigare under dagen med 16-4. Höganäs Kevin Lindbladh var återigen högt i poängtabellen - denna gång matchbäst med suveräna 978 poäng. Därefter följde lagkamraterna Mattias Möller och Linus Persson med 938 respektive 915 poäng. Högst slagning i Lunds BK Mamba stod Philip Ovrell för med 894 poäng.

IK Sterling, som tidigare fick med sig en poäng, skulle sedan ställas mot IFK Borås där motståndet skulle bli lite knivigare. Boråsarna inledde matchen med ett starkt grepp i form av 4-1 som Sterling sedan mötte upp med att reducera avståndet till 6-4 till Borås. Därefter skulle Boråsarna bibehålla övertaget och med 3-2 följt av 3-2 igen gick de segrande ur matchen med 12-8. Matchbäst blev IFK Borås spelare Oliver Oscarsson med 944 poäng. Högst slagning i Sterling stod återigen Bengt-Åke Bengtsson för - denna gång med 910 poäng.

Lunds BK Mamba skulle ej få det mycket lättare när de sedan ställdes mot BK Full House. Ängelholmslaget verkade beslutsamma redan från start att göra det så besvärligt som möjligt för sina motståndare och med 4-1, 5-0, 4-1 och 5-0 återigen vann de således lekande lätt med arton poäng mot två. Högst slagningar stod Full House-spelarna Kim Andersson och Richard Teece för med 885 samt 884 poäng.

En match av jämnare karaktär skulle det bli i Värnamo där Team Clan BK F1 mötte Olofströms BS. Efter att Clan inledde aningen vassare med 3-2 följt av åter 3-2, vilket försatte dem i en ledning de två första serierna, svarade Olofström med att knipa fyra poäng i tredje serien och de gick därmed från underläge till överläge. Detta övertag inför sista serien av denna jämna match skulle komma att bli ytterst nödvändigt inför sista serien där Olofström vann tre poäng mot Clans två vilket innbar seger för Olofström med 11-9. Matchens högsta slagning slogs av Clanspelaren Linus Vedin som innehade 860 poäng. I det segrande laget var högsta slagning 837 och spelades ihop av Dennis Vrabac.

Glädjen skulle dock inte bli vidare långvarig för Olofströms BS när de sedan ställdes emot Forsheda BK, vilka inledde med att lämna sina gäster poänglösa. Därefter gjorde dock Olofström en tappert försök för att vända genom att knycka tre poäng mot Forshedas två men i tredje serien fick de stå utan banpoäng återigen. Forshedas seger var således klar efter tre spelade serier och med ytterligare tre poäng mot motsåndarnas två vann de slutligen med 15-5. Jimmy Andersson slog ännu en gång högsta slagning med 904 poäng, följd av lagkamraten Christoffer Gustavsson samt Olofströms Pontus Persic som båda landade på 891 poäng.

Femton poäng till ena laget och fem till det andra skulle det även bli när BK Femtionian tog emot BK Full House. Efter 4-1, 4-1 och därefter 3-2 var det avgjort att gästande BK Full House tagit flest poäng som också innebar seger - även här efter tre serier. Ängelholmspelarna avslutade med att ta ytterligare fyra poäng mot en vilket, som tidigare förtäljts, betydde vinst med 15-5. Mik Stampe i Full House briljerade med 1044 poäng. Därefter i resultattabellen finnes Richard Teece på 939 samt Femtionians Kristoffer Persson på 935.

IFK Borås skulle komma att få det tuffare när de sedan mötte hemmalaget BK Virveln. Lundbylaget inledde starkast med fyra poäng mot en, vilket gästerna besvarade genom att jämna ut siffrorna - halvvägs stod alltså matchen 5-5. Virveln höjde sig sedan i tredje serien markant och repriserade första serien med ytterligare 4-1 vilket följdes upp med att knipa precis tillräckligt med poäng i avslutande serie för att vinna matchen med 11-9. Högst poängslagning i matchen innehade Boråsaren Markus Carlsson med 853, följd av Virvelns Mathias Ulfhielm med 848 samt Borås Christian Flodin på 847 poäng.

Text: Amanda Steén
amanda.steen@swebowl.se