Hur viktigt är det med skruv och rotationer i dagens bowling? Läs vad landslagsspelaren Joline Persson Planefors och Elitseriespelaren Peter Nordensson tycker.
- Klart att det är en fördel att ha många rotationer, säger Peter Nordensson.
Frågar man moderna tränare vad man ska lära nya, unga, bowlare först så säger de ”skruv. Lär dem skruva först, sen kan vi lära dem att sikta och sådant”. Hur viktigt är det egentligen med skruv i dagens moderna bowling?
- Jag tror inte att vi kan komma ifrån att det är viktigt, man får en annan effekt i käglorna med skruv och rotationer. Det är viktigt, men inte allt, säger Joline Persson Planefors.
Den 29-åriga Team X-Calibur-bowlaren är nia på damernas världsranking och tog silver i All-event på Världsmästerskapen i Las Vegas förra sommaren. Utan att ha speciellt mycket skruv.
- Jag skulle väl säga att jag har OK med skruv. Jag skruvar väl mer än de flesta tjejerna i Europa men definitivt mindre än de på elitnivå i USA och Asien, säger hon och fortsätter:
- Efter så många år lär man sig att använda sitt spel och det man har, man vet vilka andra tilltag man ska ta när man inte är den som skruvar mest. Men absolut, jag kan väl skruva, men jag skulle väl inte säga att jag skruvar mycket.
Har man inte så mycket skruv gäller det att vara bra på andra saker istället.
- Jag tycker att jag är väldigt pricksäker. När jag hittar in med ett spel som jag tycker om är jag duktig på att repetera slaget. Det blir sällan hål eller en svår uppställning. Strike och nio, det kommer man väldigt långt på. Den enkelheten kan jag luta mig tillbaka på, det blir sällan konstiga uppställningar. Jag kan alltid spärra mig till 200, men när läge bjuds kan jag också skjuta högt, säger Joline Persson Planefors.
Den svenska damlandslagsspelare var bäst av alla svenskar på världstourtävlingen Storm Lucky Larsen Masters förra sommaren. Där slog hennes precision alla de svenska herrarnas skruv, trots att hon tycker att skruv är viktigare när man spelare med killar.
- Tittar vi i Sverige har vi inte så många damer som skruvar mycket. Det är när du möter killar som du behöver kunna ditt spel bättre. Sen är det klart att det är en fördel att vara den som kan skruva mest. Då kan du dra nytta om de som står till höger om dig, och det är inte ofta killar står till höger om dig på en tävling. Då är det ju de som drar nytta av tjejerna, generellt sett, säger hon.
Peter Nordensson har vunnit SM-guld med Team Clan 2016 och är en viktig spelare i Nässjö-laget som har varit i SM-final de senaste 6 åren, även om han inte har så mycket skruv.
- Jag ligger väl på den nedre delen av skruvskalan, om man tittar på Elitserien ligger jag definitivt på den nedre halvan, säger han och fortsätter.
- Jag har väl lärt mig att leva med det. Personligen var det ett större problem när man var junior och när man började komma upp och kände att man var lite efter. Nu har jag väl accepterat det och får göra det bästa av situationen. Jag har fått leva lite mer på sikte, att man är duktig på att träffa samma ställe. Precision och spärrspel, säger han.
I Världens bästa liga spelar Team Clan oftast på de längsta oljeprofilerna, där man förväntas spela djupt in i banan med båge, någonting 35-åringen har fått lära sig hantera.
- Nu för tiden är jag mycket mer bekväm med det. Jag har blivit tvingad att spela på det, att hitta lösningar. Under de 7, 8, säsonger jag har spelat här så har vi väl i alla fall spelat 6 av dem på långt hemma. Nu för tiden känner jag inte, skräck är väl fel ord, men det är någonting man blivit van vid, säger han.
Både Peter Nordensson och Joline Persson Planefors säger att det är viktigare med skruv i individuella tävlingar än i den nationella ligan.
- Det är viktigare i tävlingar att kunna gå in och lägga om spelet till stor båge. Banan hinner inte förändras så mycket på en match, skruv, fart och rotationer är fortfarande viktigt, men på tävling kanske du behöver skruva mer. Vi i Elitserien vet ju ungefär hur underlaget fungerar och man har matchat upp med spel och boll redan innan, säger Peter Nordensson.
- Match i svensk liga är det fyra serier, tjejer mot tjejer, killar mot killar, det hinner spelas för lite för det. Det är när man kommer upp i 6, 7, 8 spelade serier, när man behöver utmana banan på ett annat sätt. Det kanske blir fler kantkäglor kvar för oss när vi inte kan gå längre vänster, och då kommer killarna skruva om oss, säger Joline Persson Planefors.
De båda Elit-bowlarna tror också att det kommer fortsätta att vara viktigt med skruv.
- Jag tycker att det är svårt att sia om, material utvecklas hela tiden, spelstilar förnyas. Jag vet inte om ”tvåhandsback” blir världens grej. Men jag tror aldrig att vi kommer ifrån att det är bra med rotationer, säger Joline Persson Planerfors.
- Jag tror att det bara kommer fortsätta så länge banorna utvecklas med mer och mer olja. Då kommer det bara bli mer och mer. Jag tror inte att det kommer bli någon tillbakagång, då får det hända någonting radikalt, säger Peter Nordenson som dock säger:
- Jag skulle inte vilja ha mer skruv, det är rotationerna. Rotationer kan ge skruv, men det är inte bågens längd, det är vad du kan göra med klotet, säger han.