den 23 oktober 2021

Serieledarna vann efter bussresa till Boden

Efter 123 mil i buss lyckades Team Alingsås besegra Bodens BS i dagens omgång av herrarnas Elitserie där även Team Pergamon, Jösse, Göta och Joker tog varsin seger.
- En vinst underlättar den resan, säger Emanuel Jonsson.

Team Alingsås valde att åka buss till säsongens längsta bortamatch idag. Från Västergötland åkte de buss 123 mil norrut till Boden för att spela fyra serier bowling i Elitserien.
- Bussresan tog sexton och en halv timme inklusive matpaus. Vi är ett gött gäng så vi snackade mest om allt möjligt, men vi hade även ”installerat” en tv-spelsstation, men den användes inte så mycket. Så klart så ingick sömnen under den tidsperioden också, även om det var svårt att få en hel natts sömn. Vi har riktigt roligt ihop, även om man sitter i en buss i så många timmar, säger Emanuel Jonsson.

Trots resan, och underläge efter första serien, vände Alingsås till en övertygande seger med 15 – 5. För Boden tredje raka hemmaförlusten den här säsongen och för Emanuel Jonsson och hans lagkamrater betyder det försatt serieledning.
- Vi är så här bra. Vi leder serien och om jag ska vara ärlig tycker jag inte att det är en slump. Vi har en hög kvalitet i truppen och vi har förberett oss bra inför säsongen samt under säsongsinledningen. Vi jobbar ihop riktigt bra som ett lag och gör det riktigt bra, säger han.

Tack vare segern mot Boden har nu Team Alingsås 6 raka matcher utan förlust, något som underlättar morgondagens 16,5 timmes hemresa i buss.
- Såklart blir den lättare, en vinst underlättar den resan. Men vi har det alltid roligt och bra ihop. Så redan hem hade blivit bra ändå, men visst är det extra bra när vi vinner och gör en sådan bra match som vi gör, säger Emanuel Jonsson.

När de regerande mästarna Team Pergamon idag mötte BK Kaskad i Vilbergen var det hemmalaget som inledde bäst. Med 1835 i första på oljeprofilen Tokyo 42 fot tog östgötarna en 3-2 ledning, men det stressade inte upp stjärnorna från Partille.
- Det känns som vi behöll lugnet även om Kaskad började väldigt bra. Vi gav oss tid att jobba oss in i matchen och när vi väl hade gjort det så kunde vi utnyttja att vi har väldigt bra spelare i laget, säger Pergamons Team Sweden-spelare Adam Andersson.

Pergamon såg till att nolla Kaskad i de kommande två serierna, även om ett banpar i andra serien slutade oavgjort, och redan efter tre var matchen avgjord: 11 – 3. Vid slutsignalen skrevs resultatet till 6 – 13. Högst slog Mattias Wetterberg som nästa vecka ska spela Europacupen på Kreta, 952 och 3 banpoäng ihop med Benjamin Jonsson.
- Vi gjorde få misstag och slog bra slag när det behövdes, säger Adam Andersson.
- Individuellt så tycker jag att Mattias Wetterberg visar att han kommer bli att räkna med i Europacupen. Han har spelat väldigt bra på slutet och jag tror definitivt att han kommer fortsätta med det, säger Boden-sonen.  

Den vänsterhänta europamästaren i lag från 2019 lyfter dessutom en lite mer anonym spelare bland alla stjärnor i Pergamon: Pontus Falkhäll. 23-åringen kom till Partille för två år sedan från moderklubben BK Örnen som har Vilbergen som hemmahall.
- Det är svårare än vad man tror att ”komma hem” och prestera, men det gjorde han verkligen. Han har utvecklats enormt sedan han kom till oss och kommer fortsätta göra det. Han är en av våra mest ambitiösa spelare och vi kommer få se väldigt mycket mer av honom framöver, säger Adam Andersson.

Imorgon drar Team Pergamon vidare för en repris av de senaste 6 senaste SM-finalerna när de möter Team Clan borta i Nässjö.
- Clan kommer tvinga fram det absolut bästa av oss. Det kan man räkna med varje gång man möter dem. Det är inget snack om att det är en av de svåraste matcherna på säsongen, men det känns såklart väldigt inspirerande. Det är de här matcherna man vill spela, säger Adam Andersson och säger fortsätta bjuda motståndarna på lika lite lägen som de gjorde i dagens seger.
- Vi var solida och det kommer vi definitvt behöva vara imorgon också. Däremot tror jag att vi kommer behöva stajka ännu mer än vi gjorde idag, säger han.

Att Elitserien 44 är svårspelad i Arvika, det bevisade idag BK Jösse och Kulladals BS som var på besök idag. Inget av lagen kom upp till 200 i snitt utan slagningarna blev 6226 till hemmalaget och 6160 till gästerna.
- Det var väldigt gnetigt, en tuff profil där spelet blir väldigt långt in, säger Jösses VM-spelare Markus Jansson.

Skåningarna lyckades ta ledningen men ju längre matchen led, och spelet flyttade inåt i banan, ju mer tog kompisgänget från Värmland över matchen och vann till slut med 12 – 8. Markus Jansson säger att segern beror på hemmafördel, och djupare spel 
- Att vi kom lite längre in i slutet tror jag, som gjorde att banan blev lite bättre för oss, säger han. 

Helsingborgarna IS Göta tog en meriterande seger i Halland idag. BKF Falkenberg brukar vara ett av seriens starkaste hemmalag men ådrog sig idag en förlust när skåningarna kom på besök. Göta, ledda av Rasmus Green (913 och 4 banpoäng idag), vann, sin fjärde raka match, med 11 – 9. 

Segersviten stannade dock på fyra eftersom BK Joker sedan slog Göta under eftermiddagen med 13 – 7. Göteborgarnas tyska nyförvärv Dennis Grünheid imponerade för hemmalaget med 929 och tre banpoäng ihop med Arvid Thomsson.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se