den 13 november 2020

Samtliga matcher i Nationella serien skjuts upp året ut

Svenska Bowlingförbundet skjuter upp alla matcher i Nationella serien med start i dag till och med den 31 december 2020. En huvudorsak är att så många regioner nu infört de skarpare allmänna råden att alla serier i den Nationella serien nu berörs. 

– Efter att de utökade lokala restriktionerna började komma så har förbundet arbetat hårt med att flytta matcher för att hålla igång det nationella seriespelet. När nu i princip alla regioner har infört utökade lokala restriktioner så tar styrelsen detta beslut för att skapa en tydlighet vad gäller det nationella seriespelet under resterande del av 2020. Vi har ett ansvar för våra medlemmars hälsa och att genomföra matcher just nu går inte på det sätt vi vill. Vi vill kunna starta seriespel igen så snart som möjligt och det pågår hela tiden en planering för hur det ska kunna genomföras framöver, förklarar Generalsekreterare Peter Hodor.

I går torsdag tog även Regionerna i Värmland, Dalarna, Västmanlands och Gotland beslutet att införa skärpta allmänna råd för att minska smittspridningen av covid-19. Därmed har 18 regioner av totalt 21 infört dessa skärpta råd. Då samtliga serier i den Nationella serien nu berörs valde styrelsen igår kväll att skjuta upp alla matcher i den Nationella serien till och med den 31 december 2020. Beslutet gäller från och med idag och påverkar därmed redan den kommande helgens omgång 8.

Beslutet om att skjuta upp alla matcher gäller dock inte distriktsserierna där förbundet rekommenderar distrikten att följa sin respektive regions allmänna råd som i dagsläget inte är lika i alla regioner.

Datumet för hur länge alla matcher i den Nationella serien ska skjutas upp kan komma att förändras beroende på den situation som råder i landet gällande pandemin. Nytt beslut tas av förbundet den 18 december.

- Än går serierna att utföra enligt tidigare plan för kvaltider i vår, men det beror även på på utvecklingen i december och det kommer också bli många seriehelger i rad, för att vi ska klara av det, förklarar Peter Lagerroos, i seriekommittén.

Vad gäller övrigt tävlingsspel och genomförande av träning har arrangören och föreningen ett ansvar att förhålla sig till de skärpta råden som respektive region informerar om och att följa förbundets rekommendationer.

”Använd sunt förnuft, följ råden och gör allt ni kan för att minska riskerna till smittspridning. Råden gäller alla boende i dessa regioner”.

Spelare som spelar i en förening/lag som ligger utanför en region med skärpta råd, omfattas också av råden. Det finns ett undantag för yrkesverksamma idrottare som kan fortsätta träna och tävla. Definitionen av yrkesverksamma idrottare beskrivs av Riksidrottsförbundet, RF, och kan hittas via länk från Swebowl.se:s speciella Infosida med aktuell information om covid-19 och bowling.

- Svenska Bowlingförbundet rekommenderar starkt att samtliga som detta berör läser igenom de rekommendationer som förbundet ger via sitt säkerhetsprotokoll och följer regionernas råd. Alla SDF, bowlinghallar, föreningar och spelare behöver nu ta ansvar för att följa myndigheternas råd, förklarar Michael Granström, sportansvarig på förbundet.

I går torsdag beslutade även Riksidrottsförbundet att ställa in SM-veckan i Borås som skulle genomföras i början av februari 2021. Där skulle även Svenska Bowlingförbundets 3-manna SM avgöras. I och med det beslutet och situationen med de skärpta allmänna råden som nu gäller ute i landet tog styrelsen i Svenska Bowlingförbundet samma dag beslutet att 3-manna SM ska avgöras men att finalspelstegen skjuts upp till våren vid ett ännu ej fastställt datum. Samtidigt får distrikten förlängd kvaltid fram till 31 januari 2021 och ges därmed en bra möjlighet att genomföra sina DM-kval.  

De distrikt som meddelat att de inte ska genomföra sina DM denna höst har nu möjlighet att se över beslutet och därmed arrangera sitt DM i sedvanlig ordning. Det innebär att de nu återfår nu sina platser till Finalsteg 1. Tidigare extraplatser som delats ut återtas därmed. Eventuellt nya extra finalplatser kan komma delas ut om distrikt väljer att inte genomföra sitt DM.

Finalorterna kvarstår i nuläget med SM-finalsteg 1 i Fyrishovs Bowlinghall i Uppsala för damerna och Bowl-O-Rama i Stockholm för herrarna. Senast 30 november meddelar de distrikt, som ännu ej genomfört sina DM, till förbundet vilka datum de tänker spela. 

Skriv en kommentar