den 5 mars 2022

Sammandrag i Sydallsvenskan

Sammandraget i Kalmar

I Kalmar kunde man se A-gruppens två topplag spela. Först ut var Höganäs BC som inledde sammandraget med att spela borta mot hemmalaget BK Cahoot som trots hemmabanor inte hade mycket till chans i den matchen. Höganäs avgjorde matchen med tre 1700-rundor och 2-13 i banpoäng. Sista serien blev den jämnaste men hemmalaget fick bara med sig ett bort. Storseger till Höganäs med 3-17 (6328-6862). Matchbäst blev Jonas Olsson i Höganäs på 934 poäng följt av klubbkamraten Skuli Freyr Sigurdsson på 914 poäng. Högsta slagningen hos Cahoot hade Pontus Svensson på 889 poäng.

Höganäs spelade vidare som bortalag mot Olofströms BS i nästa match. En jämnare match där banpoängen pendlade när Höganäs öppnade med 5-0 och Olofström reducerade via 4-1 men när sedan Högnäs tog 5-0 även i tredje var matchen avgjord. Sista serien blev som andra 4-1 till Olofström när de tog totalen med endast tre käglor. Slutresultat 8-12 (6327-6702). Matchbäst blev Oloströms Dennis Vrabac på 960 poäng. Högsta slagningen hos Höganäs hade även denna match Jonas Olsson nu med 922 poäng.
- Två oerhört viktiga vinster och en väldigt bra comeback från förra helgen. Som jag referera från förra helgen att vi hade ett okej spel och matchen kunde sett annorlunda ut. Vi fortsatte med samma tänk och taktik och det resultera i 2 fina vinster och hoppas kunna sätta press på serien. Jag fortsätter gärna på bänken om de presterar på detta sättet. Sammanfattar Mattias Möller dagens matcher efter att som nionde spelare inte behövt kliva in.

Olofströms BS ställdes i sin andra match mot serieledande BK Full House och gjorde en bra inledning där de fick med sig 3-2 i banpoäng. Full House kvitterade redan i andra serien och tog full pott i tredje vilket gav ett övertag med 5-10. Olofström lyckades bara få med sig ett bord i sista serien och tvingades kassera in ännu en förlust. Matchen slutade 6-14 (6525-6718) men även denna gång var det Olofström som stod för högsta poängen när Anders Andersson blev matchbäst på 970 poäng. Högsta slagningen hos Full House hade Jimmy-Dan Mortensen på 905 poäng.

Sista matchen i Kalmar var det dags för hemmalaget Cahoot att kliva in på banorna igen och möta Full House i deras andra match. Cahoot som kämpar mot nedflyttning hade förvisso hemmaplan men verkligen inga lätta motståndare i A-gruppens topplag. Det var Kalmarlaget som öppnade starkast och tog 3-2 i banpoäng. Andra serien tog Full House över ledningen via 1-4. Det såg ett tag bra ut för Cahoot i tredje serien men missades lite för mkt och även denna match lyckades Full House säkra 5-10 efter tre serier. Fjärde serien blev jämnare men matchen slutade 7-13 (6469-6614). Matchbäst blev Raymond Teece från Full House på 899 poäng och högsta slagningen hos Cahoot hade Sebastian Andersons på 890 poäng.

 - Första matchen har vi ingen chans att hänga med Höganäs. Dem gör det bättre och det är bara att gratulera till 2 poäng. Andra matchen känns det som vi hänger med bra hela matchen. Det är i tredjeserien vi tappar för mycket sista halvan och de lyckas vända banpar och även totalen. Känns surt att tappa 3 banpoäng med under 12 pinnar, men vi bryter ihop och kommer igen, summerar Frida Löhnert BK Cahoot lördagens matcher.

Sammandraget i Lund

Här inleddes dagens sammandrag med att hemmalaget Lunds BK Mamba mötte Bulltofta BK och öppnade med 5-0 i banpoäng efter en ganska avvaktande inledning från båda lagen.  Andra serien ökade båda lagen rejält och delade borden mellan sig men Lund tog totalen med 150 poäng. Matchen avgjordes efter tre serier och det blev en övertygande seger för hemmalaget med 16-4 (6719-5811). Matchbäst blev hemmalagets Jörgen Lindberg på 967 poäng följt av klubbkamraten Marcus Ljungdahl på 958 poäng. Högsta resultatet hos Bulltofta hade Mattias Sjölin på 809 poäng.

Bulltoftas andra match såg ut att på pappret kunna bli en jämn match mellan gruppfemmorna när Hässleholmslaget BK 59an stod som hemmalag. Det blev 59an som skaffade sig ett övertag när det plockade hem första och andra serien och hade 9-1 efter halva matchen. Tredje serien var det väldigt när att Bulltofta lyckades hålla liv i matchen men 59an knep sitt andra bord med endast två käglor och avgjorde därmed matchen. Det blev 15-5 till 59an (6417-6096). Matchbäst blev 59ans Daniel Nilsson på 880 poäng. Högsta slagningen hos Bulltofta hade Mikael Gottfries på 854 poäng.

59ans andra match spelades mot Kulladals BF F1 och blev klart jämnare. Det var 59an som vann första serien med 4-1 men Kulladal reducerade i andra och trejde med 2-3 vilket innebar 8-7 inför sista serien. Den blev jämn men det blev 59an som plockade de viktiga banpoängen och vann serien med 4-1. Matchen slutade 12-8 (6574-6348). Matchbäst med 59ans Christopher Narberg men Kulladals André Håkansson var inte långt ifrån med sina 891 poäng.
59ans Michael Wegner som gjorde ett bra jobb som reserv i andra matchen och inte behövde kliva in sammanfattar dagens sammandrag så här
- Vi har haft stolpe ut hela året. Detta vände idag och vi spelade riktigt bravo avgörande slag. Matchen mot Kulladal F var riktigt jämn och vi tog tre av fyra serier. Serie 1 hade vi över 100 minus med fyra rutor kvar och 1-4 detta vänder vi på fyra rutor till 4-1 och plus 195! Tror vi fick lite självförtroende förra helgen då vi turligt segrade mot Virveln.

Sista matchen i Lund blev en jämn kamp mellan Lunds BK Mamba och Kulladals BS F1. Hemmlaget som haft uppehåll sedan förmiddagen öppnade starkast och tog ledningen. Andra och tredje serien var det Kulladal som storspelade, gick om och fick ett övertag inför sista serien med 6-9. Sista serien blev dock helt och hållet hemmalagets som bjöd på en grym avslutning och uppvisning och var endast tre käglor från att vinna matchen när de kvitterade med 4-1 till oavgjort. Det var Joakim Allers/Eliaz Olsson som på första borde lyckades få med sig ett banpoäng till Kulladal. Spännande avslutning i Lund med 10-10 (6570-6461) där hemmalaget Glenn Karlsson blev matchbäst på 919 poäng. Högsta slagningen hos Kulladal hade Mattias Högberg på 858 poäng.

 

Följande lagkombinationer tog full pott i banpoäng

Linus Persson/Arnar Jonsson, Höganäs BC
Jonathan Johansson/Anton Persson, Höganäs BC
Gustav Nilsson/Jörgen Lindberg, Lunds BK Mamba
Mattias Petersson/Marcus Ljungdahl, Lunds BK Mamba
Daniel Nilsson/Kurt Söderlund (2 ser) & Cajsa Wegner (2 ser), BK Femtionian 
John Gustavsson/Jimmy-Dan Mortensen, BK Full House
Ola Persson/John Mattsson, BK Full House

 

Text: Karin Wiklund, karin.wiklund@swebowl.se