den 20 augusti 2020

Säsongens nya oljeprofiler

Inför den kommande säsongen finns en ny valbar oljeprofil i Elitserien, och två nya i Sveriges näst högsta serie: Allsvenskan.
- Det finns hundra olika saker att hitta på, säger Pontus Andersson.

En stor del av taktiken inom bowling handlar om underlaget på banorna, den osynliga utmaningen oljan. Till den kommande säsongen har lagen i Sveriges högsta serier fått några nya oljeprofiler att välja bland. I Världens bästa liga, Elitserien, har profilen Atlanta kommit till när Elitserien 39 har försvunnit från de valbara profilerna.
- Det är en sportprofil, medium olja. Den ser ut att börja vilja spelas längre till höger men det beror ju helt på vilken bowlinghall det är, säger landslagsspelare Pontus Andersson.

Den 24-årige Europamästaren i lag, som också jobbar som lärare på Bowlinggymnasiet i Nässjö, tror att det kommer kunna bli höga siffror på den 38 fot långa profilen med 2,8 i ratio.
- Kanske inte i början men ju kallare det blir, ju högre kommer siffrorna att bli på den. Eller i hallar där det är mycket friktion. Sen är det ju så att vi i Elitserien har så pass bra koll på att spela upp banan, vi är alla på ungefär samma ställe och det blir oftast helt OK uppspelat så i vissa matcher kan resultaten flyga iväg. Det beror på hur lagen väljer att göra taktiskt, säger Pontus Andersson.

Pontus Andersson

Team Clans landslagsspelare menar att det finns många olika sätt att attackera den nya profilen på, rent taktiskt.
- Man kan spela väldigt långt ut och bränna upp en kant. Man kan spela Uretan och få en stabil reaktion där man träffar fickan ofta, det kommer sänka resultaten i slutet. Är det för mycket friktion i den hallen man spelar i kan man kasta ner lite spärrbollar för att skapa lite häng. Det finns hundra olika saker att hitta på, säger han och tycker att det är en rättvis profil, men att han hade velat se större skillnader på de valbara underlagen i Världens bästa liga:
- De som gör bäst jobb kommer att vinna, så de är fair på det sättet. Man jag hade gärna sett, i Elitserien, ännu större skillnader, speciellt på längd och mängd. Profilerna är inte jätteolika. Om vi jämför Atlanta med Tokyo och Rome, på Tokyo är spelet två, tre, ribbor längre in, det är bara olika material, du ska vara någonstans runt tio, säger han.

I landets näst högsta serier, Allsvenskan, har två profiler tillkommit. Svenska Bowlingförbundets tekniska kommitté har konstruerat Allsvenskan 38 och Allsvenskan 42, profiler som ersätter Allsvenskan 39 och Allsvenskan 40. Pontus Andersson säger att den kortaste av de nya profilerna bör spelas från kanten.
- Helt klart, längre ut i början, det är fördelaktigt. Jag skulle nästan börja så långt ut jag kan. Svänger det för mycket kan man flytta vänster efter det. Det är inte många hallar där du kommer behöva spela innanför ribba 10 i början, säger han och tipsar om att spela med ett lite mattare klot.
- Jag hade valt ett klot med lite mer yta. Eftersom det är 38 fot skulle jag vilja kontrollera slutdelen, då vill jag ha mer yta på nyoljat. 38 fot är så pass kort att yta brukar gynnas, säger han.

Egentligen vill Pontus Andersson alltid spela med klot som har lite yta, för att få mer kontroll. Även på Allsvenskan 42, som är den andra nya profilen, skulle han börja prova ett lite mattare klot. Samtidigt kan ett blankare klot fungera.
- Jag hade nog inte varit rädd att testa lite blankt om yta inte funkar. Det är större skillnad mellan olja och torrfält vilket gör att en matt kan ta för tidigt och svänga för mycket. Den kan börja jobba för tidigt och inte ha någon energi kvar, en blank sparar energi till rätt ställe i banan, säger han.

Oavsett vilket klot som fungerar bäst har 24-åringen ganska klart för sig var i banan han skulle spela 42-fotaren som har25,75 ml olja och 4,17 i ratio.
- Denna har inte riktigt så hög ratio, men den har karaktären av det som brukar kallas för ”house-shot”. Till att börja med, på inspelningen, skulle jag börja runt andra pil. Om det svänger för mycket där skulle jag sakta gå vänster. Det är 42 fot och ganska så mycket olja, som det verkar, då behöver man nog inte skruva jättemycket, man behöver inte utmana ödet i onödan, säger han.

 

Se alla valbara oljeprofiler här: https://www.swebowl.se/Seriespelet/oljeprofiler20202021/