den 15 juni 2020

Preliminärt spelschema

I BITS går det nu att se det preliminära spelschemat som innebär plan A, om den svenska ligan går att starta som vanligt säsongen 2020/2021.
- Vi vet i augusti om vi kan starta som planerat, säger Peter Lagerroos.

Till hösten väntar tidernas, antagligen, mest efterlängtade säsong och just nu sitter fem personer och jobbar hårt med att schemalägga alla 6063 matcher som ska spelas i de nationella serierna. 557 lag och deras matcher är, än så länge, preliminärt utplacerade på de helger där de är tänka att spelas.
- Du ser omgången, och den helgen, det är det som syns just nu. Om det blir lördag, eller söndag, den frågan återstår. Det är det jobbet som vi har kvar nu, säger Peter Lagerroos, ordförande i Seriekommittén och den som gör största delen av schemaläggandet.
- Just nu sitter jag och tittar på Borås-hallen. Det tar en dag eftersom det är 8 – 10 lag som ska placeras ut. Kommer du ner till 2-lagshallar är det lättare. Problemet är att du ska placera in dubbelmatcher, det ska passa hemma och borta-lag med restid, mat-paus och sådana saker, säger Peter Lagerroos.

Som exempel har Baltiska Bowlinghallens vänstra halva, banorna 5 – 12, i snitt 7 matcher per omgång. Det är många detaljer som ska passas in i den stora helhetsbild som är det svenska liga-systemet.
- En hall vill ju inte ha en lucka på en halvtimme där de inte kan göra någonting. Dessutom är det många hallar som vill vara klara klockan 16 så att allmänheten kan komma igång och bowla, säger Peter Lagerroos.

Fram till midsommar, ungefär, laboreras det därför väldeliga i systemet för att anpassa sig till verkligheten och de önskemål som kommit in. Under vissa veckor går det, till exempel, inga båtar till och från Gotland. Ändå är det färre matcher som ska spelas i årets liga.
- Vi tappar 15 lag till den här säsongen. 34 lag har avanmält sig och 19 har nyanmält sig. I damserien har 0 nyanmält sig och 5 avanmält sig. En tredjedel av de lagen som tagits bort är F2-lag, det är rätt många farmarlag överlag som försvunnit, säger Peter Lagerroos.

En fråga som ofta uppstår i landet just nu är varför serierna ser annorlunda ut i år när styrelsen bestämt att man ska spela om den avbrutna säsongen.
- Eftersom det tillkommit 19 lag och försvunnit 34 lag så påverkar det serierna. Det är 53 lag som ändrat på sig och det kan göra väldigt stora förändringar i vissa serier, säger Peter Lagerroos.

Någon gång i början på augusti tas beslutet om säsongen kan starta enligt plan A, med tanke på Corona-viruset och Folkhälsomyndigheternas rekommendationer och Regeringens restriktioner. Annars finns både en plan B och en plan C för att få igång det unika svenska seriespelet i bowling.

Spelschemat finner ni på https://bits.swebowl.se/ om ni klickar vidare på "seriespel" och sedan ändrar "säsong" till 2020/2021. Därefter välj den division ni är ute efter. 

 Läs mer om plan A, B och C här: https://www.swebowl.se/Nyheter/NyheterSwebowl/nastasasong/

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se