den 16 november 2019

Planefors storspelade i derbyt – på födelsedagen

Hon fick fira sin 29-årsdag med derbyseger på hemmaplan mot Örgryte IS – och storformen håller i sig. 

X-caliburs Joline Persson-Planefors var matchbäst med 100 poängs marginal och frågan är väl om landslagsspelaren någonsin varit bättre än hon är nu.

– Antagligen inte, säger Persson-Planefors.

 

Det blev medalj på VM i Las Vegas i augusti. Sedan dess har hon också mäktat med en topplacering i världstour-tävlingen Lucky Larsen Masters, seger i Europacupen, en förstaplats i Origo Ladies Tournament och i elitserien är hon ständigt ett hot för motståndarlagen.

Joline Persson-Planefors radar upp framgångar just nu och i lördagens derby mellan X-calibur och Örgryte IS var det dags igen.

Laget från Partille styrde handlingar och kunde tämligen komfortabelt vinna matchen med 15–5 och individuellt bäst var alltså Persson-Planefors. Med 921 poäng var hon 100 pinnar bättre än näst bästa spelare i matchen som var lagkamraten Victoria Johansson.

– Det var en bra match från vår sida. Vi var kanske inte så nöjda efter förra helgen (en oavgjord och en förlust) så det vi utvärderade då tänkte vi mycket på idag, säger Persson-Planefors.

Vad var det ni pratade om från förra helgen?

– När vi mötte Spader så kändes det nästan som att vi hade gett upp lite redan innan matchen börjat. Vi visste att det skulle bli jättetufft, men var nästan okej med att vi inte kunde göra så mycket istället för att tänka att ”nu kör vi och visar att vi kan”. Så vi var bättre på att stötta varandra den här matchen, säger Persson-Planefors.

Segern och den individuella prestationen blev som sagt en bra födelsedagspresent för landslagsspelaren som fyllde 29 år dagen till ära och bättre bowlare än nu har hon nog aldrig varit.

– Antagligen inte. Jag var bra 2013 också när jag bara bowlade och reste runt och tävlade, så möjligtvis då. Jag har ingenting att klaga på och vill bara att det inte tar slut. Givetvis så stärks man för varje gång man är nöjd med sin egen prestation och man blir mer självsäker. Det är kul att bowla, helt enkelt.

Vad är det som ligger bakom formen du är i?

– Att jag flyttade tillbaka till Sverige har gjort jättemycket. Det har onekligen varit en stor faktor att kunna träna mer och med bättre kvalité. Sedan ändrade jag tillbaka i min teknik till något jag visste att jag gör bra och det har väl blivit en nytändning att känna att jag vet vad jag gör ihop med mer träning.

Hur ska du fira födelsedagen?

– Vi ska åka och äta lunch och sedan har vi klubbmöte och lite spelkväll ikväll så det blir inget konkret firande. Det blev bullfrukost imorse faktiskt. Det blev det, säger Joline Persson-Planefors.

 

Derbyt mellan X-calibur och Örgryte var dock inte dagens enda derby i damernas elitserie. I Stockholm fick nämligen Hammarby besök av B-K Eva i en match där båda lagen höll en stabil nivå, men B-K Evas var klart högre.

Gästerna från Högdalen avgjorde matchen redan efter tre serier och kunde till slut vinna med 15–5.

Hemmalagets Frida Johansson noterade den högsta slagningen med sina 827 poäng, men starkaste banparet var Evas Caroline Lagerlöf (817) och Susanna Kiiskinen (756) som gick rent i derbyt.

Segern innebär att B-K Eva ligger på en andraplats i tabellen och visar att fjolårets SM-finalister inte har planer på att vara sämre det här året. Lagets två kommande matcher blir trots allt rejäla värdemätare då det är Spader Dam och BK Högland på bortaplan som väntar.

 

På tal om Spader Dam och BK Högland så ställdes de lagen mot varandra i helgen och det skulle sluta med att serieledarna Spader Dam förlängde sin segersvit till sex raka segrar. Gästerna från Nässjö stod visserligen för en stark öppning och tog ledningen efter 3–2 i den första serien, men sedan vaknade mästarna.

Spader Dam visade att man inte hade några som helst planer på att tappa säsongens första poäng och vann både den andra och tredje serien med 5–0 för att stänga butiken. Högland fick med sig en banpoäng från den sista serien, men då var överkörningen redan ett faktum. Spader vann matchen med 16–4 och totalpoängen med drygt 500 pinnar.

Tre spelare klättrade över 900 poäng på den 44 fot långa oljeprofilen i Helsingborg. Det var hemmalagets Josefine Linderoth och systrarna Jenny och Cajsa Wegner som lyckades med den saken.

 

I den sista matchen för lördagen var det Örebrolaget Merci som fick alldeles för tufft motstånd när BK Skrufscha kom på besök. Hemmalaget hade visserligen matchens individuellt bästa spelare i Janina Lindberg som klämde in 849 i en match med tämligen låga scorer, men Lindberg var på tok för ensam för att hemmalaget skulle kunna bjuda upp till kamp.

Skrufscha tog ledningen med 4–1 i den första serien och även om Merci svarade med en 3–2-seger i den andra så skulle gästerna ta de sista två serierna med hela 9–1 och därmed var segern med 15–5 i hamn.

Segern gör att Skrufscha kliver upp och nosar på Högland och X-Calibur i tabellen som just nu är en poäng före. Merci får fortsätta jakten på säsongens första poäng.

 

Adam Andersson
adam.andersson@klotshop.se