den 26 oktober 2021

Nytt rekord av Team Clan - ”Det finns mer poäng att hämta”

Team Clan slog i helgen tidernas högsta slagning i svenskt seriespel när de slog 7840, 245 i snitt på hela laget, i en seger över Team Pergamon.
- Vi har förberett oss i en vecka på det här, säger Peter Hellström.

I söndags slog Team Clan från Nässjö tidernas högsta slagning i svenskt seriespel i en imponerande seger mot de regerande mästarna Team Pergamon från Partille.
- Det är ju bara fantastiskt. Det är bara hatten av, det måste jag ändå säga. När man gör det mot Pergamon. Det är bara att lyfta på hatten. Jag tror det kommer dröja innan någon är så nära 8000, säger legendaren Magnus Johnson.

De svenska mästarna från 2016 slog 7840 i en 16 - 4-seger mot Team Pergamon hemma på Nässjö Bowlingcenter, vilket är 70 poäng högre än den tidigare högsta-noteringen: 7770 som Team Pergamon slog i Baltiska bowlinghallen för nästan exakt 7 år sedan.
- Jag tror inte jag har fattat hur högt det är, säger Team Clans tidigare landslagsspelare: Peter Hellström.

Prestationen, där Nässjö-laget höjde sitt klubbrekord från 7457 till 7840, började absolut inte i söndags. Den började långt tidigare när laget bestämde sig för att byta oljeprofil på hemmaplan från Elitserien 44, som de har haft en längre tid, till Tokyo 42 fot, ett underlag som Peter Hellström och hans lagkamrater kände var mer förutsägbart. Sen började träningen.
- Vi har förberett oss i en vecka på det här. Tränat och oljat, tränat och oljat, tränat och oljat. Vi har till och med spelat olika scenarier där halva A-laget har spelat som vi tror att Pergamon kommer att spela. Vi har spelat den här matchen 4 - 5 gånger i veckan. Jag tror aldrig vi har gjort så mycket grundligt jobb inför en match. Varje dag har vi lagt den här profilen minst en gång om dagen, ibland två, tre gånger, säger

Eftersom de vet att Team Pergamon kan ställa upp med nära hälften vänsterspelare i laget, och de själva inte har någon, så vore det fel att göra högersidan svårspelad.
- vi vet ju att de kommer göra 3 - 400 poäng över pari. Då måste vi ha samma läge på högersidan, om inte ännu bättre. Vi kan inte göra bort oss på en bana för att vi inte har gjort den bra. Det går inte, säger Peter Hellström och fortsätter:
- Planen var att vi bröt ner kanten som vi brukar göra. Vi vill ju göra profilen lättare i regel. Vi har gjort det lättare mot Pergamon förut och det har gått jättedåligt, men vi tänkte att vi försöker igen, skrattar han.

På inspelningen tog Clan, med ett inplanerat antal slag, bort oljan där de vill ha sin brytpunkt, där klotet ska skruva. Sedan har alla i laget olika väg till den ribban beroende på spelstil, men de är medvetna om var de vill att klotet ska gå av oljeprofilen. När matchen började stod alla åtta spelare i hemmalaget med Uretan-klot, en sällan skådad taktik.
- Vi hade en plan B om det skulle se dåligt ut, då hade vi reaktivt som nästa grej. Med det såg aldrig dåligt ut så det var bara att köra på, säger Peter Hellström.

Över 2000 poäng i första serien och 5 - 0 mot ett stjärnspäckat Team Pergamon fortsatte med 1950 i andra och totalt 9 - 1. Efter tre serier var segern säkrad och efter fyra stannade siffrorna alltså på 7840, eller 245 i snitt över alla åtta spelare. Fyra spelare slog 1000-vallen och junioreuropamästaren Robin Ilhammar slog en 300-ing. Men det var inte förens det var slut som det gick upp för Clanarna vad de hade gjort.
- Vi var så noga med att vara i vår prestation, vi fick inte fira. En ruta i taget, ett slag i taget, jag tror jag sa det hundra gånger under matchen. Jag visste inte att vi kunde slå högt tills sista rutan i sista serien. Vi ska bara fokusera på att ta banpoäng. Det är väl egentligen det vi gjorde bäst, att vi var kvar i vår målsättning hela tiden, säger Peter Hellström.

För Peter Hellström, VM-spelaren Pontus Andersson, och de andra spelarna i Nässjölaget tog det ett tag att inse hur högt de hade slagit. Men när gratulationerna började rulla in började det också sjunka in.
- En helt fantastisk respons. Hade väldigt många meddelanden från hela bowlingsverige som sa grattis till vinsten och som tyckte det var imponerande med så högt resultat. Vi insåg nog inte alls att vi gjorde så högt som vi gjorde förens det faktiskt var klart. Vi hade en uppgift och det var att leverera ett bra slag i taget. För det var det enda vi kunde påverka, säger Pontus Andersson.

Även fast Team Clan slog det högsta resultatet någonsin i svenskt ligaspel tror inte Peter Hellström att det är en maxprestation.
- Det sjukaste är att jag tror inte att det är det. Jag hade inte speciellt bra, jag hade 18 över. Jag träffade fickan men kunde inte strikea. Jag har ju haft 100 till när vi har tränat på det här. Vi har 9 tomrutor, vi vill gärna hålla ner det till. Vi är tillfreds, men det finns mer poäng att hämta, säger Peter Hellström.

 

Hela matchresultatet: https://bits.swebowl.se/match-detail?matchid=3218504