den 6 juni 2021

Nya oljeprofilsregler

Till den kommande säsongen har Svenska Bowlingförbundet beslutat om nya regler för oljeprofiler, bland annat regleras banunderlaget i division ett till tre.
- Folk ska inte behöva resa runt med en sju, åtta, klot, säger Michael Granström.

För ungefär tio år sedan började Svenska Bowlingförbundet reglera vilka oljeprofiler som skulle användas i Elitserien. För tre år sedan kom det bestämda profiler till Allsvenskan. Nu regleras även profilerna i de lägre divisionerna. Från division ett till tre kommer det finnas regler för vilka oljeprofiler som får använda i den nationella serien.
- Det är en fortsättning på den utveckling och reglering som vi började med för några år sedan. Det handlar om att det inte ska spelas på allt för konstiga profiler, säger Michael Granström, sportchef på Svenska Bowlingförbundet.

Från och med kommande säsong måste oljeprofiler som används i division ett till tre uppfylla följande krav. De skall vara mellan 38 och 42 fot, de skall ha en ratio mellan 3,0 och 7,0 och vara symmetrisk. För att underlätta kommer Svenska Bowlingförbundet att ta fram tre stycken ”breddprofiler” som passar i division 1 – 3. Det går även att göra egna profiler, så länge de följer reglerna.
- Folk ska inte behöva resa runt med sju, åtta, klot utan ska klara sig med en vettig mängd klot. Det ska inte vara så att bortalaget inte kan göra sig gällande för att de behöver en stor arsenal av klot, säger Michael Granström som också vill förtydliga att tävlingar får ha vilka oljeprofiler som helst: 
- Vill man tävla på extrema oljeprofiler så finns det massor av roliga tävlingar att spela, säger han.

En annan nyhet är att en förenings farmarlag 1 får använda sig av profiler från representationslagets nivå. Har en förening, som exempel, ett representationslag i Elitserien och ett farmarlag 1 i division 1 kommer farmarlaget att få använda sig av Elitserieprofiler i division 1.
- Den kritik som har funnits för regleringen av oljeprofiler har varit att farmarlag inte har kunnat jämföra sig med representationslag. De har inte haft samma möjlighet att utmana om A-lagsplatser, säger Michael Granström.

Elitserien och Allsvenskan kommer framöver att ha 6 valbara oljeprofiler, där tre byts ut varje år i högsta serien och en till tre byts ut inför varje säsong av Allsvenskan.
- Lagen i Allsvenskan har också möjlighet att använda sig av Elitserie-profiler. Det har de alltid haft, säger Michael Granström.

Text: Markus Hegnelius