den 24 augusti 2021

Nya oljeprofiler för damer

Damerna får till den kommande säsongen specialdesignade oljeprofiler. Tanken är att de inte ska vara så krångliga, och att de ska vara roliga att spela på.
- Ligan handlar faktiskt om att ha roligt, säger Peter Hellström.

I diskussionerna kring vad krisen inom dambowlingen beror på har svårigheten på oljeprofiler tagits upp från flera håll. Inför den kommande säsongen har Svenska Bowlingförbundets tekniska kommitté skapat två oljeprofiler specialdesignade för damer. För damlag är de valbara på alla serienivåer.
- Det finns ett behov av att ha lättare dam-profiler. Styrelsen släppte fram en dispens så att vi kunde fixa de här nya profilerna. Det är en otrolig skillnad på hur en profil fungerar för någon som har 200 varv per minut och någon som har 500 varv, säger Carl Wikhede i tekniska kommittén.
- Jag tror man tidigare har satt ribban för högt. Jag tror inte alla tjejer står tre gånger i veckan och öser på profilerna, utan de tränar kanske högst två gånger i veckan, säger Peter Hellström, tidigare landslagsspelare, lärare på bowlinggymnasiet och medlem i tekniska kommittén.

Tanken bakom de nya profilerna, som är specialdesignade för damer, är att det ska finnas lite mer marginaler, det ska vara lite lättare att göra poäng, det ska vara lite roligare helt enkelt.
- Ligan handlar faktiskt om att ha roligt. Många spelar för att ha roligt, det gjorde jag också. Även om jag satsade på eliten så ville jag ha roligt samtidigt, säger Peter Hellström som har designat dam-profilerna.
- Spelglädje är det gemensamma som jag hade i åtanke när jag gjorde profilerna. Man ska inte ha ångest när man gå ut. Det kanske är så att man kanske har en dag när man inte riktigt är på det, då kan man lägga det här så vet vi att vi kan ha en bra dag på banorna. Vill man ha någonting utmanande finns det annat man kan lägga, säger han.

Den första av de två dam-profilerna är ”Elitserien Dam 2021 39”. När den är allpicerad på banan ligger det olja på 39 av banans 60 fot, och det är 3,82 gånger mer olja i mitten än vad det är på kanten (ratio 3,82:1), totalt ligger det 25,12 ml olja på banan.
- Det ska vara en profil som stödjer spelet mellan första och andra pil. Sen finns det en ”shape” som gör att de tjejer som vill skruva lite kan göra det också. Alla kan hitta ett läge skulle jag säga. Alla ska få, i alla fall, starta som de vill. Tanken är att du ska kunna starta i sitt favoritområde med sin favoritkula, säger Peter Hellström som berättar att det ska vara enkelt att spela profilen:
- Det blir inte så krångligt att spela den här. Tanken är att det ska vara logiskt och roligt. Jag tror att man kommer att spela på friktionen, alltså att marginalen är åt höger för högerspelare. Mer att man spelar på friktion nära rännan. När man sedan flyttar vänster gäller det att man hittar ett klot som orkar tillbaka, kanske någonting med lite mer ”motor” för att klotet ska orka tillbaka, säger han.

Den andra dam-profilen är ”Elitserien Dam 2021 41”. Den är 41 fot lång, har 26,5 ml olja och en ratio på 4,07:1. Om 39-fotaren har mer friktion och ger mer skruv, har den här profilen mer ”häng” och spelas lite längre in i banan.
- Lite mer häng-spel. Man kommer inte kunna ”svinga” den höger utan man bör hålla klotet framför sig i banan. Någonstans i korridoren kring ribba 8-9-10. Lite rakare spel. Sådana här ”häng-profiler” brukar kunna erbjuda väldigt höga resultat, säger Peter Hellström.

Team Clan-bowlaren som spelade det senaste VM:et för Sverige menar att det kan vara bra att inte spela på profilen med det klotet som skruvar mest, utan kanske något lite ”snällare”, för att få större marginaler.
- Många tänker nog att det är lite längre så då måste jag ha det starkaste klotet i väskan. Istället, våga hitta ett klot, det behöver inte var blankt, men det kanske inte behöver vara en så stark kärna. Det får inte vara så stark motor att det ”tuggar över hänget”, säger han.

För att kunna anpassa oljeprofilerna ännu bättre efter de nästan 2000 damer som spelar bowling i den nationella serien hoppas Carl Wikhede få se en dam i tekniska kommittén inom en snar framtid.
- Vi skulle vilja ha in någon tjej i TK. Helst någon tjej som är en hygglig bowlare också, som kan spela en profil och säga att ”den är såhär”. Någon som är lite nördig. Det har vi letat efter länge. Det finns tyvärr inte så många som nördar in sig så mycket som vi gör, säger Carl Wikhede.