den 18 januari 2020

Mellanallsvenskan: Fyra lag med dubbla vinster

AIK, Team Gamleby, BK Brio och lite mindre överraskande, suvernära serieledarna Stureby BK, blev lagen som tog full pott under lördagens minisammandrag i Mellanallsvenskan.


AIK vann dubbelt i sammandraget på Vilbergens bowlinghall i Norrköping. Samtliga sammandrag denna lördag spelades på kortoljeprofilen Allsvenskan 41 2018. AIK besegrade först BK Örnen med klara 14-5 och vann sedan ännu klarare mot sistaplacerade Team Baltzar med 18-2.

I ett mycket jämt AIK mot Örnen toppade Simon Mattsson med 876, men det var Jonas Andersson, 827, i par med Anton Gehlin, 801, som var de som tog full pott i banpoäng. Mot Baltzar hade AIK två bordspar med full pott, men matchbäste Sebastian Cronholm, 813, fick nöja sig med tre.

Tre poäng av fyra för Matteus-Pojkarna

Matteus-Pojkarna fick med sig tre poäng från Vilbergen. Först blev det oavgjort, 10-10, mot Team Baltzar och sen en klar seger mot BK Örnen med 13-6 i en viktig streckmatch. Mötet mot ”hemmalaget” Örnen var avgjord redan efter tre serier då M-P hade en ointaglig ledning med 10-4 efter en oavgjord serie i den första rundan. M-P:s Mikail Andersson matchbäst individuellt både mot Team Baltzar, 928, och mot Örnen med 908, vilket det sista även gav fyra bordspoäng i par med Marcus Lindqvist, 854.

Både AIK och Matteus-Pojkarna fick tack vare poängen häng på slutspelsplatserna igen. Team Baltzar fick dock bara med sig poängen i mötet med M-P och ligger kvar sist i tabellen medan värdlaget BK Örnen kammade noll vilket säkert var en rejäl missräkning för norrköpingslaget.

 

BK Bågen blev enda vinnarna i Köping

I sammandraget i Köpings bowlinghall var det oerhört jämna matcher där inte mindre än tre av de fyra mötena slutade oavgjort och den fjärde fick en segrare med minsta möjliga marginal. Både värdlaget IKW/Köping BK och BK Tegner kryssade dubbelt.

BK Bågen blev det enda laget i Köping som fick jubla över en seger. Det var mot Sundbybergs IK som Bågen stod som segrare med knappa 11-9 efter att laget lyckades hålla undan i slutet. Sundbybergarna fick nöja sig med att jubla över Mikael Kanolds 300-serie i matchens andra serie. Matchens lirare över fyra serier blev dock Bågens norrman Geir Ståle Kristiansen med 954 vilket också gav fyra bordspoäng i par med Jonas Sjögren, 834.  

Bågen spelade också oavgjort mot värdarna IKW/Köping BK som dock hade marginalerna på sin sida. Matchens slutade 10-10 efter en extremt jämn avslutning. Köping lyckades vinna totalen med endast två poäng i den fjärde serien, vilket gav laget bonuspoängen och 3-2 i serien.

 

Värdlag med hemmamarginaler

Köping hade också marginalerna på sin sida i slutet mot BK Tegner som spelade formidabel bowling i tre serier med bland annat hela 1853 i den andra serien. Men Tegner dippade några rutor spelmässigt i slutrundan som Köping kunde vinna med 4-1 och återigen rädda oavgjort och en poäng.  Noterbart var att Tegner hade närmare 200 poäng högre i totalslagning och tre man över 900 poäng, vilket Köping var utan. Tegners Joakim Nordin matchbäst med 916.

BK Tegner tangerade sedan slutsiffrorna mot Sundbybergs IK, men den här gången var det Tegner som räddade en poäng i slutet då laget vann den sista jämna serien med 3-2. SIK:s Mikael Kanold var den enda spelaren i matchen mot Tegner över 900 med 910.

 

Stureby vann dubbelt i Högdalen

I Högdalen stormade serieledande BK Stureby mot ytterligare två segrar till sina tidigare nio och förlustnollan är därmed fortfarande intakt. Bottenlaget Team Mariestad var chanslösa i match som Stureby vann med förkrossande 17-3. Stureby hade två bordspar med full pott och Patrik Nilsson i topp individuellt med utmärkta 1012 samt ytterligare fem spelare över 900. Totalen på hela 7353 mot Mariestads 6777 visar på en riktig strajkfest. 

BK Nobel bjöd dock upp de suveräna serieledarna till en bättre dans men var aldrig nära snuva stockholmslaget på poäng då Sturebys större jämnhet avgjorde. Matchen slutade 12-8 efter att Stureby haft ledningen med 10-5 inför den fjärde rundan. Klart bäst individuellt hos segrarna var Marcus Tidbeck med 955, men det var Nobel som hade den riktiga höjdaren med Anders Wåhlstedt i topp på hela 1054 och matchens enda bordspar med full pott i banpoäng, Christian Liljestrand, 954, och Daniel Swahn, 854. 

 

BK Brio kämpade till sig två knappa segrar

Nobel fick också ge sig mot BK Brio som vann med knappast möjliga marginal. Matchen slutade 10-9 till Brio efter rejäl dramatik då ett bord slutade oavgjort i den sista serien. Återigen var det Nobel som hade topparna med Pierre Röhnisch som matchbäst individuellt med 946 samt paret Liljestrand och Swahn med alla fyra vunna bordspoäng vilket dock inte räckte denna gång heller.

BK Brio kunde med viss möda även slå tillbaka Team Mariestad med 12-8, men det var först i den sista serien Brio kunde avgöra med klara 4-1 i avslutningen. Brios Jimmy Eriksson var matchens ende spelare över 900 med sina 930 och nyköpingslaget är nu på allvar med i den jämna jakten om den fjärde slutspelsplatsen.

 

Team Gamleby visade styrka i Sollentuna

I Sollentuna bowlinghall blev Team Gamleby BC de stora vinnarna med två vinster. Gamleby vann först en mycket svängig och dramatisk tillställning mot värdlaget BK Ax. Smålänningarna inledde klart bäst och tog ledningen med 7-3 efter två serier, men i den tredje serien sopade Ax rent, vann serien med 5-0 och tog ledning med 8-7. I den sista serien var dock Gamleby tillbaka i vinnarspåret och laget kunde vinna serien med 4-1 och matchen totalt med 11-9.

Noterbart var att Gamleby i slutrundan tog hem ett bord med endast två käglor och bonuspoängen med knappa sju käglor. Robin Ilhammar toppade hos segrarna med 923 men det var Ax som hade matchens toppnotering genom Niclas Nedermo, 976.

Team Gamleby vann även mot Gävle KK. Denna gång blev segersiffrorna mindre dramatiska 13-7 där Johannes Eliasson var i topp individuellt med 931. Med de två vinsterna tog Gamleby också ett klart steg närmare slutspelsspelstrecket.

 

BK Ax blev inte lottlösa i hemmahallen

Topplaget BK Ax tog dock en seger i hemmahallen efter seger med klara 14-6 mot Vimmerby BK där Ax hade avgjort tidigt med klara 13-2 efter tre serier. Allan Sennevall i topp hos Ax med 913 och det återfanns endast spelare i matchen med full pott i banpoäng, och en mycket rutinerad sådan, nämligen Ingvar Sjögren.

Även Vimmerby såg till att inte gå lottlösa från sammandraget då laget vann klart mot Gävle KK med 16-4. Vimmerby hade två riktigt storspelade i Martin Aldeberg, 979, och Tobias Ask, 974, som drog med båda sina två bordskamrater Frida Sethson, 873, respektive Peter Bexenius, 822, till fyra vunna bordspoäng vardera.

 

Skribent: Jonas Brändström
E-post: jonas.brandstrom@swebowl.se

Skriv en kommentar