den 22 oktober 2020

Matcher med koppling till Uppsala län skjuts upp

I tisdags kom beskedet att Uppsala län ska införa skärpta restriktioner med anledning av den ökade smittspridningen lokalt. Det är en direkt följd av Folkhälsomyndighetens beslut om att införa lokala restriktioner med mer långtgående råd för Uppsala län som haft en kraftigare ökning av smittspridningen av covid-19 än övriga landet. 

Under onsdagen fick berörda idrottsförbund, bland annat Svenska bowlingförbundet, mer information om vad detta innebär och vilka åtgärder specialistförbunden bör vidta. Utgångspunkten är att det är de olika idrottsförbunden som ska hjälpa och stödja sina föreningar och enskilda idrottsutövare med att minska smittspridningen. För att ta ansvar och minska smittspridningen inom bowlingen, har Seriekommittén beslutat att flytta alla matcher där lag från Uppsala län ingår, både borta- och hemmamatcher. 

– Det handlar alltså inte bara om matcher i Uppsala län, utan alla matcher där lag från Uppsala län deltar. Enligt de utökade direktiven ska idrottare överväga sitt resande till och från länet mycket noga den närmaste tiden. Därför valde vi att även omfatta matcher utanför Uppsala län, förklarar Peter Lagerroos, ordförande i Seriekommittén.

Alla dessa matcher flyttas till omgång 11 och helgen den 5-6 december. Så långt det är möjligt kommer de flyttade matcher att få samma matchtider som tidigare. 

– Fungerar inte dessa tider, får lagen enas om en ny tid och meddela seriekommittén den nya tiden, så uppdaterar vi BITS, säger Peter Lagerroos. 

Folkhälsomyndighetens lokala rekommendationer för Uppsala län gäller till och med den 3 november – då ges nya besked baserat på smittspridningens utveckling till dess i Uppsala län och i Sverige i stort.

– Därför är det bara omgång 6 till helgen som berörs av den nuvarande situationen då det därefter väntar speluppehåll fram till den 7 november. Men seriekommittén följer utvecklingen noga och återkommer om det blir några nya ändringar, säger Peter Lagerroos. 

Förbundets säkerhetsprotokoll med råd och rekommendationer till samtliga föreningar för att minska smittspridningen håller också på att uppdateras och ett nytt säkerhetsprotokoll kommer att läggas ut på Swebowl.se under fredagen. 

Hur ska övriga föreningar och spelare i den Nationella serien tänka och agera? 

– Med försiktighet, att tänka på vad man gör och följ de råd och direktiv som myndigheterna ger och läsa det Säkerhetsprotokoll som förbundet tagit fram och som vi uppdaterar vid behov. Smittspridningen av covid-19 ökar på fler håll i Sverige och vi vet att många län och regioner tittar på Uppsala, i fall de ska ta efter, förklarar Peter Lagerroos.

Om en region inför mer långtgående rekommendationer som berör 1-3 spelomgångar kan Seriekommittén flytta matcher till lediga omgångar i vår.

– Risken är då att tävlingsverksamheten kommer få mycket stryk, men vi hoppas att man löser detta  Skulle det bli tal om 5-6 omgångars nedstängning, får seriekommittén börja titta på andra alternativ, som till exempel att skjuta på kvalperioden, förklarar Peter Lagerroos.

LÄNK: Folkhälsomyndighetens beslut 

Följande matcher kommer att flyttas i omg. 6 vilket kommer att synas i BITS i kväll eller under fredagen. Till Upplands BF omfattas förutom lag i Uppsala även lag i Enköping, Bålsta och Norrtälje. 

Inställda matcher

 

Skribent: Jonas Brändström
jonas.brandstrom@swebowl.se

Skriv en kommentar