den 7 februari 2022

Många matcher i seriespelet saknar speltid

I omgångarna 12-14 flyttades var tredje match i nationella serien, många med anledning av den pågående smittspridningen av covid-19. Flera matcher har fått nya datum men det återstår ett 100-tal matcher som ska få nya tider och datum.

Det har varit intensiva veckor för seriekommittén då ca 300 matcher har fått nya tider sedan juluppehållet. Det har också kommit en hel del frågor om spelbarhet för föreningar med farmarlag och föreningsavtal. Vi har pratat med Peter Lagerroos, ordförande för seriekommittén, om hur status är kring alla flyttade matcher.

Hur många matcher flyttas normalt per säsong?
– Säsongerna före pandemin så flyttades omkring 300 matcher per säsong, ca 5% av alla matcher i BITS.

Hur funkar det att flytta matcher?
– Laget som har behov av att flytta en match, kontaktar först motståndare och hall och kommer överens om att matchen ska flyttas. När båda föreningar och hall är överens, meddelar man det till SK, som uppdaterar tiden i BITS. SK bekräftar sedan till hall och föreningar att matchen har flyttats. Det är en fördel om man är överens om en ny matchtid, men det är inte nödvändigt.

Det är också båda föreningarnas ansvar att flytten meddelas till SK, vem av lagen meddelar spelar ingen roll, det viktiga är att någon meddelar.

Vad som är oerhört viktigt, speciellt i dessa tider, är att mailuppgifterna som finns i IdrottOnline stämmer. SvBF har inget eget adressregister utan vi hämtar uppgifterna från IdrottOnline. Eftersom ca 10% av alla adresser inte fungerar, är det stor risk att föreningar går miste om viktig information.

Föreningarna kan enkelt kolla vilken adress som finns angiven i IOL på vår kontaktsida.

Vad behövs för information för att flytta matcher?
– Det finns ett formulär på vår websida, används den får vi alla uppgifter vi behöver och flytt av match går snabbt. Men man kan också skicka ett mail till sk@swebowl.se med uppgifter om vilken match det är, vilken hall det spelas i samt vilken omgång matchen tillhör just nu. Och förstås, uppgifter om när matchen ska spelas och vilken tid.

Får vi med uppgifter om vilken hall och omgång som matchen är i nu, går det snabbt att flytta matchen till nytt datum. Oftast får vi bara det nya datumet och med 5-600 aktiva lag är det inte lätt att hålla koll vilket lag som spelar i vilken hall.

Finns det något som föreningarna behöver hålla reda på när man flyttar matcher?
– Om man bortser från kravet att alla parter är överens, är det två saker. Det ena är vilken omgång matchen tillhör när den flyttas, speciellt för föreningar som har farmarlag. Och det är en enkel regel – en flyttad match tillhör den omgången den spelas! Från vilken omgång den kommer har ingen betydelse.

Det andra är att en flyttad match måste spelas före sista ordinarie matchen i de lagets division. Det finns inget som säger att matchen ska spelas inom x antal omgångar så teoretiskt kan en match flyttas från första omgången i september till sista omgången i april, bara det sker före sista ordinarie match.

Om föreningarna inte kommer överens om att flytta matchen, vad gäller då?
– Kommer föreningarna inte överens, är det en bestämda tiden i BITS som gäller. Och om ett av lagen då inte kommer till match, ska detta meddelas snarast till SK, som gör en uppföljning på varför laget inte kom till start. Därefter beslutar SK om matchen ska spelas vid ett senare tillfälle, eller om det blir WO enligt vad som står i Blå Boken.

Har du något mer att tillägga?
– Det är knappt 2 månader kvar av säsongen och begränsat med lediga helger/tider. Jag önskar att föreningarna driver på arbetet med att hitta nya tider så matcherna inte behöver strykas. Och man får använda vardagar som speldag, om det fungerar praktiskt för alla, det behöver alltså inte vara helgmatcher.