den 22 november 2019

Mästarna segrade i västgötskt derby

Torsdag afton i den lilla staden Alingsås - som likt vilken annan småstad som helst tystnar tidigt och en kan nästan till och med höra en annan persons fotsteg på andra sidan huvudgatan. I bowlinghallen var det dock ytterst livat då hemmalaget Team Alingsås BC kvällen till ära tog emot de flerfaldiga svenska mästarna Team Pergamon BC som hör hemma i Partille, enbart tjugofem minuter bort. I varje öppet utrymme stod folk och trängdes för att bevittna matchen - till och med trappan som leder upp till övervåningens restaurant var belamrad med nyfikna och spända individer.

En match belägen mitt i veckan skiljer sig en del från en helgmatch förutsättningsmässigt. Spelarna har arbeten att gå till, vardagliga familjebestyr att ta i beaktning och det blir ännu viktigare att lägga en solid grund vad gäller kost, vila och uppladdning. Journalisten tillika spelaren i Pergamon, Adam Andersson, föredrar att spela på kvällen överlag. Däremot kan såklart arbetsdagen påverka trots att det är lätt att låta tankarna sväva till den kommande bataljen.
- Arbetet kräver ju en hel del koncentration. Lite trött i huvudet är man när man åker hem från sitt pass och det kan nog absolut påverka under matchen.

Alingsåsarna hade såklart samma förutsättningar när det kom till matchdagen i sig, däremot hade de givetvis den klassiska fördelen av att ha hemmamatch. Laget har förberett sig noggrant och gjort sitt yttersta för att sätta profilen såväl som att forma sammansvetsade banpar.
- Vi behöll laget som det var under senaste matchen mot Kaskad. Det var mest rimligt då laget kändes bra trots resultatet, säger Alingsåsbowlaren James Blomgren.Hemmafördelen skulle möjligen kunna vara en betydande faktor i matchens första serie. Initialt tog Team Alingsås nämligen ett solitt grepp om matchen och med majoriteten av spelarna som levererade höga slagningar samt en påtagligt positiv lagsammanhållning, vilket hjälpte dem att hålla ihop det i slutrutorna, knyckte de hela fyra poäng.
- Team Alingsås är ett bra lag, proklamerar en av Pergamons allra mest rutinerade spelare Tomas Leandersson. De har gett oss knivigt motstånd tidigare, i synnerhet i deras hemmahall, fortsätter han.

Efter den lätt omruskande starten för de gästande Partillespelarna lade de i en högre växel och omvandlade första seriens underläge till ett läge vid halvtid som istället visade fem poäng mot fem. Och om det ges utrymme för ett lag som Pergamon att vända en matchbild så kommer de ta den chansen.
- Det är väldigt lätt i ett lag med så många otroligt duktiga spelare att glömma bort sitt eget ansvar, luta sig tillbaka och att förvänta sig att någon annan skall lösa problemet. Det vi gjorde idag var dock att verkligen kämpa tillsammans, sade Tomas Leandersson.

I tredje serien fortsatte den maskin Pergamon är att öka siffrorna ytterligare. Trots det faktum att Alingsåsarna hängde med väl på sina håll och gjorde sitt allra yttersta för att ge motståndarna något att bita i var det återigen mästarna som skulle komma ur serien med flest poäng tillika en repris av föregående serie på den fronten. Inför den slutgiltiga serien stod det således 9-6 till Team Pergamon.När den slutgiltiga serien spelades var det inte ett uns tvekan om vilka som skulle gå segrande ur denna kamp. Med hela 1955 kägelpoäng mot motståndarnas 1661 visade Team Pergamon onekligen vilka som är bäst när det gäller och med sista seriens fem poäng mot noll vann de således med 14-6. Tomas Leandersson var smått förbluffad över hur mycket banprofilen svängde men tacklade den uppenbarligen ypperligt då han stod för matchens allra högsta slagning - oerhört tjusiga 1016 poäng. Näst i poängtabellen stod lagkamraterna Osku Palermaa med 981 poäng samt Adam Andersson med 980 poäng. I Alingsås var det Rickard Dahllöf och James Blomgren som innehade högst slagningar - i detta fall med 930 respektive 929 poäng.

Team Pergamon har en förmåga att gå in i något form av kollektivt lagmedvetande när det blåser medvind. Som i ett unisont trans matar de strike på strike och det är fascinerande att bevittna. Det gränsar till och med nästan till skräckblandad förtjusning. I det läget är de ostoppbara.

Text: Amanda Steén
amanda.steen@swebowl.se