den 27 maj 2020

Landslagsspelare klara för nya klubbar

Norsk landslagsstjärna till BK Jösse och junior-EM-medaljör till de regerande svenska mästarinnorna, det är några av de största övergångarna i svensk bowling.
- Jag tror definitivt att hon bidrar med stor vilja att utvecklas, säger Sandra Andersson.

De sista dagarna innan den 20:e maj är alltid hektiska. Det är då de sista övergångarna ska vara inne hos Svenska Bowlingförbundet för att gälla till seriestarten, om den nu kommer igång när det är tänkt. Här går Swebowl igenom ett urval av de största klubbytena.

Tvåhandsspelaren från Eksjö, Nora Johansson, som vann brons i All-event på senaste junior-EM i Wien är en av landets största talanger. Nu har 17-åringen valt att byta klubb, från moderklubben Eksjö BK/EBOK, i division ett, till Spader Dam. De regerande mästarnas Sandra Andersson tror att övergången kommer gynna alla parter.
- Jag tycker det är riktigt kul att hon valt att byta till oss och ser verkligen fram emot att följa hennes utveckling. Hon har stor potential att bli riktigt bra och det hoppas jag att vi kan hjälpa hennes på traven med, säger hon.

28-åringen, som är den enda svenska dam som vunnit på den amerikanska proffstouren, tror att Nora Johansson kommer tillföra mer än skruv till Helsingborgs-laget.
- Jag tror definitivt att hon bidrar med stor vilja att utvecklas och hungriga spelare är alltid bra, det kommer göra att vi andra också får ”step up”, säger Sandra Andersson.

BK Högland, Nässjö, tappar duon Felicia Svensson och Ida Elofsson till Norrköpingsklubben BK Kaskad, men får in talangen Linnea Andersson från BK Hallandia. Bottenlaget i Elitserien, BK Merci förlorar Emelie Neidenmark till B-K Eva samtidigt som den unge Alice Lindqvist ansluter från Team Baltzar.

Jonas Dammen

Bland herrarna är den största övergången sannolikt den norska landslagsstjärnan Jonas Dammen som byter klubb från BK Bågen i Hagfors till BK Jösse i Arvika, en flytt som det har ryktats om länge.
- Det är en spelare som kommer göra laget bättre, en ganska bred spelare som är ung och har stor chans att bli ännu bättre! Han kan spelets tightare linjer samt att han kan skruva också, sådana spelare är väldigt viktiga att ha i laget, säger Markus Jansson i BK Jösse som samtidigt tappar Eric Sjöberg till Wåxnäs BC.

Flera lag i den undre halvan av herrarnas Elitserie har tappat spelare. Hos de överlägsna ledarna av maratontabellen, BK Joker, har ett generationsskifte skett där mångåriga spelare som Christer Petersson, Olle Svensson, Ulf och Christer Granath har valt att gå vidare till andra klubbar. Samtidigt har talangen Lukas Landin Andersson, som är uttagen i TSYA, valt att satsa vidare i Team Pergamon.

BK Glam, som låg näst sist i Världens bästa liga när den avbröts, har också tappat en hel del spelare. Nicklas Odbert, Vesa Rontti och Lars Lindbäck har alla spelat i Elitserien under coach Patrik Post, samtliga av dessa har lämnat Örebro-klubben under detta övergångsfönster. Situationen har varit så svår att föreningen, som nu spelar sina hemmamatcher i Hallsberg, funderat på att dra sig ur högsta serien, men har valt att kämpa vidare.

Förra säsongen gjorde BKF Falkenberg ett par riktigt bra nyförvärv i Viktor Albihn och Filip Lundmark. Även den här säsongen värvar ”Falkarna” in ett par unga talanger: Mattias och Marcus Svensson från Hebergs BS.
- Både Mattias och Marcus är duktiga bowlare som absolut kommer att vara med och utmana om en plats i vårt Elitserielag. De har höga högstanivåer och tillför än mer konkurrens om en plats. De kommer från spel i division ett där de gjort det bra, det är givetvis ett stort steg till Elitserien men vi hoppas att det kommer sporra dem att spela i högsta serien. Så har de också redan sin lillebror Johannes, och deras far Lennart i laget, så nu är det fyra stycken från familjen Svensson, säger Dennis Johansson i Falkenberg.

Även Malmö-klubben Kulladal förstärker med två talanger. Både Eliaz Olsson från BK 59:an och Hugo Nilsson från BK Allön är TSYA-uttagna talanger som flyttar till Baltiska bowlinghallen och Elitserie-klubben. 19-åriga Teodor Samuelsson, som under förra säsongen var BK Örnens bästa spelare i Mellanallsvenskan, har skrivit på för Helsingborgsklubben IS Göta.

 

Se alla övergångar här: https://bits.swebowl.se/overgangar