den 2 april 2022

Lagen till Elitseriekvalet i Mellanallsvenskan klara

Med 1 omgång kvar av Mellanallsvenskan är det nu avgjort vilka fyra som kommer att gå vidare till Elitseriekvalet. Det som är kvar att avgöra är den inbördes ordningen mellan lagen. Även de två lag som tyvärr ramlar ur är klart

AIK behåller sin knappa ledning i serien efter dagens match hemma mot Baltzar. Hemmalaget var verkligen på spelhumör hemma i Bowl-O-Rama och gav egenltigen Baltzar aldrig någon chans. 3-2 i första serien följdes upp av stabila 5-0 i andra serien och när AIK sedan tog ytterligare en 3-2 i tredje serien så var matchen avgjord. Hemmalaget avslutade sedan matchen med ytterligare en 5-0 och slutresultatet stannade på 16-4 till AIK och en hög slagning strax under 7100 poäng.
AIK leder alltså serien med en omgång kvar, men det är bara 1 poäng ner till lagen bakom, så det kan fortfarande hända saker.
Anton Gehlin, AIK, var bäst i matchen med finfina 1021. Lagkamraten Ian Robinson var inte mycket sämre med sina 999. Dennis Pettersson var bäst i Baltzar med 930.

Baltzar behövde dock inte åka hem tomhänta från dagens matcher, då de tidigare på dagen var i Birkahallen och tog en klar seger mot hemmalaget Matteus-Pojkarna. Baltzar inledde matchen bäst genom att vinna första serien med 3-2. Efter det så släpptes det inte många poäng till hemmalaget. 4-1 i andra serien följdes upp med matchavgörande 5-0 och till slut blev det 16-4 till Baltzar efter ytterligare en 4-1 i sista serien. 
Både Baltzar och Matteus-Pojkarna ligger på säker mark i serien och kommer spela i Allsvenskan nästa säsong igen
Niklas Gustafsson i Matteus-Pojkarna bäst i matchen med 919 medan Patrik Westerlund blev bäst i Baltzar med 882

Tvåan i serien, Stureby, har fortfarande chansen att gå förbi AIK i sista omgången efter sin match hemma mot Örnen. Precis som AIK, så gav Stureby aldrig sina motståndare någon chans i matchen. Hemmalaget rivstartade matchen genom att vinna första serien med 5-0, och följde sedan upp med 4-1 i de båda efterföljande serierna och hade därmed redan vunnit matchen. Till slut blev det 16-4 till Stureby efter 3-2 i sista serien. 
Stureby har en match mindre spelad än AIK och ligger 1 poäng efter, så det blir en spännade sista omgång!
Sturebys Tommy Wendel var bäst i matchen med 997. Tomas Ehrling bäst i Örnen med 903

Örnen behövde dock inte åka hem utan poäng på lördagen de heller. Efter matchen i Stockholm åkte Norrköpingarna vidare till Nyköping och match mot Brio där de tog gruvlig revansch för den tidigare förlusten. Hemmalaget Brio hängde bra med i första serien, även om Örnen lyckades knipa 3-2. Efter det var det dock bortalaget för hela slanten. 4-1 till Örnen i andra och sedan 5-0 i tredje och vi hade ytterligare en match under dagen som var avgjord efter tre serier. Örnen avslutade sedan med 3-2 och slutresultatet 15-5. 
Örnen är trots segern fortfarande i någon mån inblandade i striden om kvalplatserna nedåt, men det ska nog mycket till att de faktiskt ska hamna under det strecket. Brio däremot ligger fast i botten på tabellen och får se fram emot en säsong i en lägre division till hösten.
David Johansson i Örnen var bäst i matchen med sina 909. Sebastian Jansson bäst i Brio med 861

Det tredje laget som är med och slåss om förstaplaceringen i serien är BK Ax. Ett Ax som tog emot Sundbyberg hemma och inte hade några problem alls med att avfärda bortalaget. Ax vann matchen med klara och tydliga 18-2 efter att serierna slutat 5-0, 4-1, 5-0 och 4-1. 
Ax ligger därmed på samma poäng som Stureby och bara 1 poäng bakom AIK. Sundbyberg ligger på femteplats, men är 5 poäng efter och har därmed ingen chans att ta sig upp på kvalplats.
Bäst i matchen var Andreas Holm i Ax som fick ihop 884. Anders Norrvik bäst i Sumpan med 820.

Gävle är det andra laget i serien som kommer hamna under det undre strecket, och därmed kommer de få göra sitt bästa för att ta sig tillbaka till Allsvenskan nästa säsong. Detta efter dagens match mot Vimmerby som var extremt jämn och svängig. Hemmalaget Gävle började bäst och vann med 4-1. Vimmerby lyckades sedan kvittera till 5-5 genom att vinna totalen i andra serien med blott 7 poäng. Sedan var det dags för Gävle igen och ytterligare en 4-1 serie, innan Vimmerby vaknade ordentligt i sista serien och kvitterade en andra gång till slutresultatet 10-10.
Som sagt så kommer Gävle sluta i botten, medan Vimmerby har allt i sina egna händer inför de sista matcherna. 2 poäng ner till laget under kvalstrecket med 1 match mindre spelad.
Gästande Vimmerby hade bästa spelare i matchen I Tobias Asklöfs 908. Markus Gustafsson bäst i Gävle med 872

Dagens största seger i serien stod BK Bågen för i hemmamatchen mot Team Gamleby. Matchen slutade hela 19-1 till Bågen, efter att enbart ha tappat 1 poäng i tredje serien som var den resultatmässigt sämsta för hemmalaget. I övrigt en mycket solid insats från Bågen som vann de flesta serierna övertygande, även om det var tight i någon serie.
Bågen ligger just nu på kvalplats neråt, men har ett par matcher mindre spelade, så teoretiskt finns chansen fortfarande att ta sig upp på säker mark.
Sander Kastås-Lindstad i Bågen var på spelhumör och bräckte 1000-vallen med sina 1002. Jacob Carlsson bäst i Gamleby med 867.

Som alla andra bortalag som hade dubbel bortamatch den här omgången fick även Gamleby med sig poäng hem. De inledde nämligen dagen med match mot Tegnér i Säffle. Den matchen var jämn till en början och stod 5-5 efter att båda lagen vann varsin serie med 3-2. Därefter tog Gamleby över taktpinnen helt, vann tredje serien med 4-1 och slog i spiken i kistan rejält hårt med 5-0 i sista serien.
Gamleby ligger lite i riskzonen, då man ockuperar platsern strax ovanför kvalstrecket med 2 poäng till godo och samma antalet matcher, men med något sämre poängskillnad.  För Tegnérs del spelar det inte så mycket roll vad som händer i sista omgången, då de ligger på säker mark och kommer spela i Allsvenskan nästa säsong.
Bäst i matchen var Gamlebys Stefan Hammerman med 920. Emil Svensson bäst i Tegnér med 902

Ett annat lag som har säkrat kontrakt inför nästa säsong är Nobel. Detta efter dagens match mot Mariestad. Det var dock en seger som satt ganska långt inne. Mariestad började matchen bäst och vann första serien med 3-2. Nobel svarade direkt med att vinna andra serien med 5-0. I tredje serien var det återigen Mariestad som var starkast och vann med 4-1. 8-7 till Nobel inför sista serien med andra ord. Då slog Nobel till med dagens överlägset bästa serie och vann till slut matchen med 12-8.
Nobel som sagt på säker mark inför sista omgången. Mariestad däremot får slåss i sista omgången och även hoppas på att andra resultat går med dem. 2 poäng upp till ovanför strecket med bara en match kvar.
Nobels Simon Nilsson var bäst i matchen med 922, även om lagkamraten Lars Lindbäck inte var mycket sämre med sina 921. Martin Forsell i Mariestad var inte heller han mycket sämre med sina 910.

Det sista laget som är klara för Elitseriekval är IKW/Köping, men de hade ingen match under lördagen.

Det är alltså runt kvalstrecket nedåt man ska titta för att få den största spänningen inför sista omgången!

 

Skribent: Christian Holmén 

Skriv en kommentar