den 20 januari 2022

Läget kring seriespelet

Det har kommit en del frågor om seriespelet och den höga smittspridningen i samhället just nu. Svenska Bowlingförbundet lyssnar på Folkhälsomyndighetens råd och målsättningen är att fortsätta genomföra seriespelet. 

På Svenska Bowlingförbundets styrelsemöte den 11 januari beslutades det att seriespelet ska genomföras som planerat.
– Vi går på Riksidrottsförbundets linje och ändrar inte något på egen hand. Vi har dialog med Folkhälsomyndigheten genom RF och lyssnar på de rekommendationer vi får, säger Michael Granström, sportchef i Svenska Bowlingförbundet och fortsätter:
– Riksidrottsförbundet uppmanar oss till att hålla igång seriespelet och det är viktigt för folkhälsan. Det är positivt att vi får träna och tävla och att idrotten inte stängs ned. Michael Granström menar att det är viktigt att alla följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.
– Det gäller att ha sunt förnuft, hålla avstånd och stanna hemma om du har symptom.

Peter Lagerroos som är ansvarig för seriespelsfrågor på Svenska bowlingförbundet poängterar att det finns möjlighet för alla lag att flytta matcher.
– Klubbarna ska i första hand komma överens om att flytta matchen och sedan meddela seriekommittén. Kan man bestämma ett nytt datum direkt är det en fördel, men datumet kan också bestämmas senare. Använd matchflytt-blanketten och skicka den till seriekommittén.
Blanketten finns här.

När det kommer en begäran om att flytta en match utan att ett nytt datum är angivet så flyttas alltid matchen till första dagen i nästa omgång, vilket är fredag. I spelschemat står 00:00 som tid för matchen och det innebär att datumet inte är fastställt och att nytt datum ska bestämmas.
– Vi flyttar sedan fram matcherna allt eftersom och lagen får en påminnelse när de kollar kommande matcher i BITS, säger Peter Lagerroos som menar att det är viktigt att även involvera bowlinghallen i matchbytet så att hallen inte påverkas negativt.
– Ha en bra dialog med hallen och välj inte de attraktivaste tiderna för matchen.

Johan Rundgren generalsekreterare i Sveriges Bowlinghallars Förbund håller med och vill se att man tar hänsyn till hallens vilja.
– Det är mycket bättre att en seriematch spelas kl 10.00 en lördag jämfört med kl 15.00 då hallen ändå skulle vara fullbokad. Annars kan hallen förlora stora inkomster och om pandemin fortsätter är det många hallar som kan få problem till sommaren. Seriespelet är viktigt, och om lagen väljer rätt tider är det som hallägare lättare att ge dem den uppmärksamhet de förtjänar.

Seriespelsfrågor kontakta: sk@swebowl.se