den 15 maj 2022

Kulladal, Full House och IKW/Köping är klara för Elitserien - Stureby tar Jösses plats

Kulladals BS, BK Full House och IKW/Köping BK vann sina kvalfinaler och spelar i Elitserien nästa säsong. Det gör även BK Stureby som får en vakansplats då BK Jösse valt att dra sig ur högsta ligan.

BK Flash - IKW/Köping BK 0-4 (6-14, 2-13) 

IKW Köping är klara för Elitserien efter seger i två raka matcher mot BK Flash.Köping åkte ur Elitserien 2019 och på grund av uppehållet med pandemin så tog de nu första chansen att komma tillbaka till högsta ligan.
– Det är riktigt kul. Matchen igår mot Boden kändes som en final. Det var väldigt tight men så skönt att vi kunde vinna den. Idag hade vi bra kontroll på det. Vi känns som ett betydligt starkare lag än Flash och det blev mer av en transportsträcka, säger Tony Eklund i IKW/Köping.

Köping inledde starkt i första matchen och hade 9-1 efter två serier. BK Flash tog hem tredje serien med 3-2 men i den fjärde var Köping bäst och vann den med 3-2. I den andra matchen dominerade Köping och hade avgjort efter tre serier.

Tony Eklund är stolt över lagets insats under säsongen.
– Vi har många unga duktiga spelare och det är häftigt att vi nästan bara har egna produkter i laget. 

Han tror att de har goda möjligheter att etablera sig i Elitserien kommande säsong.
– Vi har en bra grund men skulle nog behöva få in en eller två nya spelare. Carl (Eklund) som är viktig för oss spelar mycket på Europatouren och kommer att missa en del matcher. 

IKW/Köping BK 

Full House-Stureby 4-0 (14-6, 12-3) 

Full House besegrade Stureby med 4-0 i RC Bowl och är tillbaka i Elitserien efter några år i Sydallsvenskan. På pappret såg det ut som en rätt klar seger men Andreas Andersson i Full House menar att siffrorna inte speglade matchbilden.
– Det var extremt tight. Det var egentligen bara serie sju som vi vann klart. Det är två bra lag som möts men vi var väldigt starka i sista rutan.

Ängelholmslaget åkte ur Elitserien 2018. Året efter förlorade de kvalfinalen mot BK Glam. Denna gång tycker Andersson att de var mer  redo för uppgiften.
– Alla presterade på topp och vi hade ett fantastiskt supportergäng som skrek och hejade fram oss, säger Andersson som har några kval på CV:t.
– Det här var mitt åttonde kval så det känns riktigt bra och jag tycker verkligen att vi förtjänar att vara i Elitserien. Det gör egentligen även Stureby som har gjort en väldigt fin säsong.

För Stureby var det en tung förlust men de fick ett glatt besked senare under eftermiddagen. BK Jösse har nämligen valt att dra sig ur Elitserien och först upp på vakanslistan står just Stureby. Ledsamheterna vändes till stor glädje för Stockholmslaget som nu ändå spelar i Elitserien kommande säsong.
– Hela föreningen är eld och lågor över detta. Vi har bara haft två förluster under hela säsongen och så förlorar vi en tight match idag. Besvikelsen var verkligen total efteråt men vi är enormt tacksamma att vi får denna möjlighet nu, säger Dennis Eklund i Stureby.
– Det är bra för hela Stockholmsbowlingen som behöver ett Elitserielag. Vi ska stråla samman igen ikväll med laget och fira detta. 

BK Full House

Kulladals BS-AIK 4-2 (11-9, 3-12, 11-9) 

Det blev en jämn drabbning mellan Kulladal och AIK där till sist Kulladal lyckades hålla sig kvar i Elitserien efter att ha vunnit 11-9 i den tredje och avgörande matchen.
– Det är helt fantastiskt och riktigt härligt att vi fixar det, säger Rasmus Gjöderum i Kulladal.

Även den första matchen för dagen vann Kulladal med 11-9 men i den andra kom AIK tillbaka starkt och segrade med 12-3. Inför tredje matchen oljades banan om vilket Gjöderum menar var positivt för Malmölaget.
– Andra matchen var kämpig så det passade oss bra. Det var mycket nerver i den avgörande matchen men vi kämpar stenhårt. Hela laget gör det bra och en extra eloge till Eliaz Olsson som räddar oss när det väl behövs. Efter mycket stolpe ut under säsongen så var det väldigt skönt med lite stolpe in idag. Det är oerhört viktigt för klubben och hela Malmö att vi är kvar i Elitserien. Nästa år blir vi tre skånska lag i Elitserien och vi gläds att Full House också avancerat, säger Gjöderum som redan är laddad för nästa säsong.

– Vi behöver utvecklas och det gäller att vi tränar på bra i sommar. 

Kulladals BS

 

Text: Linus Wirén