den 3 december 2019

Jazreel Tan: ”Det finns ingenting liknande i Asien”

Singapores världsstjärna Jazreel Tan gjorde debut i Världens bästa liga nyligen´, för Team X-Calibur, och tycker det var en fantastisk erfarenhet.
- Jag älskade det, säger hon.

Världens bästa ligas senaste världsstjärna åkte ifrån Sverige innan helgens omgång men Jazreel Tan kommer tillbaka kring årsskiftet för att spela fler matcher för Team X-Calibur.
- Jag kommer tillbaka i januari efter AIK Tournament och Ballmaster för några matcher. Det gör att jag får spela slutspelet. Jag vet inte mitt schema ännu, men då får jag i alla fall spela slutspelet om det skulle vara så att det fungerar med mitt schema, säger singaporianskan.

28-åringen, som vunnit fem medaljer på VM, debuterade i det svenska ligaspelet för Partille-laget hemma mot BK Högland och tog fyra banpoäng ihop med världsmästarinnan Josefin Hermansson.
- Jag älskade det. Man har hört så mycket om det genom åren och det var härligt att äntligen få uppleva vad det handlar om. Det är så konkurrenskraftigt, och det är så många bra bowlare, både på herr- och damsidan, säger Jazreel Tan som gillar lagspel:
- Jag har bowlat i mycket lag-grejer genom åren, både med Team Singapore, men även på Wichita State. Lagspel är alltid roligt och jag tycker det är gillar det mycket så det var här var riktigt härligt och en fantastisk upplevelse för mig.
- Självklart hör du mer om slutspelet och den galna atmosfären som det är där, och hur bra bowling det spelas där, men som en första upplevelse var en vanlig match tillräckligt för att vara annorlunda mot allt annat jag har spelat tidigare, säger hon.

Team X-Calibur ser singaporianskan som en stor förstärkning som, förhoppningsvis, ska kunna förstärka dem i jakten på SM-guldet.
- Hon har en väldigt hög lägstanivå som såklart kommer bidra till trygghet för laget. Hon har också mycket kunskap och erfarenhet från alla år som en av världens bästa kvinnliga bowlare vilket gör att hon är en spelare som vet vad hon pratar om, säger Josefin Hermansson.

Redan 2007 tog Jazreel Tan sin första internationella medalj när hon tog silver i Masters på VM i Mexiko. Sedan dess har hon varit en världsstjärna inom bowling med, bland annat, en titel på den amerikanska proffstouren. Under sin karriär har hon hört talas om den svenska ligan.
- Ärligt talat tror jag fler känner till herrarnas liga, speciellt eftersom det är så många av dem som är ute och reser, även på PBA-touren, så når det ut till fler. Men det är också en del damer som reser och sakta når det ut till fler och fler, vilket är bra.

- Fler människor vet nu hur det fungerar och hur konkurrenskraftigt det är här. Matchen under Lucky Larsen Masters mellan Världslaget och Team Pergamon var ett väldigt bra initiativ, både för att samla in pengar till välgörande ändamål, men också för att nå ut med den svenska ligan.

- Det finns ingenting liknande i Asien så det är definitivt fler människor som vet hur det fungerar och är intresserade av det nu. På ett bra sätt. Förhoppningsvis kan vi få se fler sådana matcher i framtiden, säger Jazreel Tan.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se