den 26 november 2019

”Jag har sett lite filmer från slutspelet”

Två världsstjärnor debuterade i Världens bästa liga under helgen som gick. En av dem är en 26-årig dubbel världsmästare från Kanada.
- Det finns riktigt, riktigt, bra bowlare här, säger Francois Lavoie.

Världens bästa liga fick ytterligare stjärnglans i helgen när två världsstjärnor debuterade. I Team X-Calibur spelade Jazreel Tan sina första serier i det svenska seriesystemet. 30-åringen, som har 6 VM-medaljer med Singapore dundrade in 961 och tog fyra banpoäng. Dagen innan var det en annan världsstjärna som gjorde debut i Partille: Francois Lavoie gjorde 876 och tog tre banpoäng ihop med Martin Larsen.
- Det var väldigt roligt. Jag har alltid gillat att spela bowling i lag. Det är roligare än vanligt, vi spelar individuellt så mycket att det är roligt att få spela i lag ibland, säger han.

Den 26-årige kanadensaren, som blev världsmästare i Masters på VM i Las Vegas 2017, skrev på för Team Pergamon för ungefär ett år sedan, och gick som coach, iklädd Pergamontröja, när Partille-laget mötte ett ”Världslag” med PBA-stjärnor under Storm Lucky Larsen Masters i somras.

Spelschemat på proffstouren har dock gjort att den dubble US Open-vinnaren inte har kunnat spela i Sverige.
- Säsongen är slut på PBA så det passade perfekt med schemat att komma över nu. Idén är att jag ska stanna här i tre veckor och spela fyra matcher, säger kanadensaren.

Tanken är att Francois Lavoie ska förstärka Team Pergamon under slutspelet i Nyköping den 15-17/5 där Pergamon jagar sitt fjärde raka SM-guld.
- Jag har hört mycket människor prata om det, och jag har sett lite filmer från slutspelet. Det verkar vara väldigt roligt, mycket hejande och jag skulle vilja vara en del av det. Förhoppningsvis fungerar det med schemat då också, säger den dubble världsmästaren.

Kanadensaren, som har vunnit fyra titlar på den amerikanska proffstouren, såg några filmer från det svenska seriesystemet för några år sedan. Efter att ha pratat med några av de internationella stjärnor som har berikat Världens bästa liga under åren ville han komma hit.
- Nästan alla gillade det. Jag har egentligen inte pratat med någon som inte gillar lagdelen i det hela. Det är ett populärt format, säger Francois Lavoie som gillar Sverige och svensk bowling.
- Det finns riktigt, riktigt, bra bowlare här. Det är ett litet land men har mycket talang. Det ser vi också på de spelare som åker över till PBA och lyckas bra där. Den svenska ligan är en väldigt bra liga och bidrar till den framgång som svenska spelare har internationellt, säger han.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se