den 9 april 2022

Jösse, Joker och Kaskad blev lördagens stora vinnare

På lördagen i herrarnas Elitseries näst sista omgång skrällde BK Joker och hemmabesegrade serieledande Team Alingsås som dessförinnan vunnit mot BKF Falkenberg. BK Kaskad tog ett stort kliv mot slutspelet efter seger mot IS Göta och även BK Jösse har slutspels-chansen kvar efter seger mot Team Pergamon.

(Arkivbild: Markus Jansson, BK Jösse, jublar.)

BK Jösse – Team Pergamon BC  119

Hemmalaget tog en mycket meriterande och viktig seger i sin jakt på en slutspelsplats. Före helgens matcher poängterade Jösses Markus Jansson att laget har allt i egna händer för att nå målet och arvikalaget vann också en mycket jämn tillställning. Inför den sista serien hade hemmalaget ledningen med knappa 8-7 och Jössespelarna lyckades också knyta åt säcken i slutrutan och vinna den sista serien med 3-2, efter att ha vunnit totalen med knappa 22 käglor.

– Vi ville inte förlora, så vi gick inte och tänkte på att risken fanns att vi även kunde missa slutspel om vi förlorade. Så fokus var helt och hållet på att vinna den här matchen, säger Markus Jansson.

Trots den jämna slutställningen lyckades Jösses banpar Mattias Melin, 830, och K-J Eliasson, 805, vinna alla sina fyra banpoäng. Bäst individiduellt var Jonas Dammen före veteranen Raymond Jansson, 837.

I Pergamon slet Kim Bolleby allra bäst och stannade på 872 efter en avslutande serie på 278. Ett Pergamon som nu också är rejält indragen i den mycket täta kampen om de tre slutspelsplatserna efter suveräna serieledande Team Alingsås.

BK Kaskad – IS Göta  13

Hemmalaget tog ett stort kliv närmare en slutspelsplats då östgötarna vann den mycket viktiga streckmatchen mot gästerna från Helsingborg. Men det var gästerna Göta som fick den klart bästa starten och vann den första serien med 4-1 efter 1836 mot hemmalagets 1812.

Därefter lyckades inte Göta hålla spelet uppe, samtidigt som hemmalaget fortsatte med fina rundor över 1700. Kaskad kunde gå ikapp och förbi och i den sista serien handlade det bara om hemmalaget som vann avslutningen med 5-0.

– Otroligt viktig seger, och hur vi gjorde det också. Vi låg riktigt illa till i den tredje serien men vände underläge 0-5 till 4-1 i slutrutorna vilket var oerhört starkt. Hallen kokade och det var helt sjukt kul att spela, säger en glad William Svensson.

För IS Göta innebar förlusten att laget nu är borta från chansen till att få spela slutspel medan Kaskad skaffade sig ett mycket bra läge inför slutomgången och har allt i egna händer. 

Bäst i Kaskad var William Svensson med fina 992 vilket också gav fyra banpoäng i par med lagkompisen Marcus Bernhard, 889. I Göta toppade Robin Persson med 961.   

BKF Falkenberg – Team Alingsås BC  910

Serieledande Team Alingsås fick verkligen ta i för att vinna mot mittenlaget Falkenberg. Det var en match mellan två lag som båda inte hade så mycket att spela för tabellmässigt, men lagen bjöd upp till en stentuff kamp in i det sista. Inför avslutningen såg det ut som att segern skulle gå till hemmalaget som hade skaffat sig en klar ledning med 9-5 efter att ett bord i den tredje serien slutat oavgjort.

För bortaseger krävdes därmed full pott i den i sista serien vilket även Alingsås lyckades med. Gästerna dammade in 1826 mot hemmalagets 1738 och vann också samtliga fyra banpoäng, två med endast sex respektive fem käglors marginal.

I Falkenberg storspelade Johan Helldén med 988 vilket var matchbäst individuellt. Gästande Alingsås hade dock banparet Emanuel Jonsson, 965, och Mikael Roos, 927, som vann alla sina fyra banpoäng vilket blev lite tungan på vågen i detta mycket jämna möte.                                                                                 

BK Joker – Team Alingsås BC   12–8

Bottenlaget BK Joker överraskade och vann mot serieledande Team Alingsås och laget tog därmed sin tredje raka seger. Varje poäng är viktig för göteborgslaget i sin kamp för att undvika att kvalspel för att hålla sig kvar.

– Vi fick verkligen en rykande start, sen försökte vi bara hålla i det matchen ut. Det märktes i början att Alingsås tyckte profilen var svår, men de kom in mer och mer i matchen, och vi gjorde allt för att hålla vårt spel enkelt vilket räckte, säger en glad Stefan Roos i BK Joker.

Sedan Joker bytte profil på hemmabanorna till mycket svåra Elitserien 40, 2021, har laget rest sig rejält och laget har lämnat en klar jumboplats och ligger nu ovanför kvalstrecket.

– Vi har tränat bra på den nya profilen. Den har tvingat oss att bli mer noggranna, och det känns som att profilen även har gjort oss bättre vilket vi märkte på bortaplan mot Boden senast, förklarar Stefan Roos.

Hemmalaget hade tre spelare just över 800 med Tim Davidsson i topp med 824 före Kevin Karlsson 821. Matchens lirare återfanns dock i Alingsås genom Jens Sjöbohm som fick ihop fina 921 på den mycket svåra profilen. Men sedan var hoppet stort ner till gästernas tvåa, Emanuel Jonsson, 773.

I morgons söndag avslutas omgång 20 med det viktiga bottenmötet mellan Bodens BS-Kulladals BS, Ludvika BK-Team Pergamon BC samt Team Clan-IS Göta där både Team Pergamon och Team Clan närmast är piskade att vinna för att nå slutspelet.  

 

TEXT: Jonas Brändström

Skriv en kommentar