den 23 november 2019

Jösse fick bara med sig en poäng från Skåne

Serietvåan BK Jösse från Arvika får åka hem från en riktigt tuff Skåneresa med bara en poäng efter oavgjort mot IS Göta och förlust mot Kulladals BS.
- Vi klarar inte av att knyta ihop tighta bord, säger Markus Jansson.

På Olympia Bowling i Helsingborg tog BK Jösse ledningen i varje serie mot hemmalaget IS Göta. I kampen mellan fjolårets SM-bronsmedaljörer vände skåningarna de första två serierna till 4-1 och ledde med 8-2 i halvtid. Värmlänningarna kom tillbaka och lyckades med en storartad avslutning få till oavgjort 10 – 10, men Jösses landslagsspelare Markus Jansson är besviken.  
- Vi brukar vinna de flesta ”tighta” borden, både under den här säsongen och tidigare säsonger. Alla de bord som vi förlorar idag är inom tjugo poäng. Det är klart att det blir en boost för motståndaren som vinner ett ”tight” bord, säger han.

Även om BK Jösse slog över 7000 och hade en högre slagning än motståndarna fick de bara med sig en poäng från Helsingborg. Tack vare att IS Göta var bättre i slutrutorna.
- Det är kanske för dåliga slag, samtidigt som banan kanske har förändrat sig och man inte är inne och lite halvosäker på vad man ska göra, säger Markus Jansson.

Även i andra matchen, mot Kulladals BS i Baltiska Bowlinghallen, tog kompisgänget från Arvika ledningen. Men sedan vände matchen fullständigt.
- Andra serien hängde vi inte med i förändringen som blev. Det hände någonting med banan som vi tydligen missade allihopa. Det kändes som vi hade ett jätteövertag efter första serien. Men de hade en minst lika bra gameplan som vi hade, säger Markus Jansson.
- Vi var riktigt starka i serie två och tre där vi samlade rejält med poäng, säger Robert Kaneby i Kulladals BS.

I sista slaget på den andra serien började hemmalagets ”tvåhandsvänster” Niklas Rothman en imponerade uppvisning där han smällde in 22 raka kryss. 18-åringen slutade inte slå strike förens i sista rutan av den sista serien där han ställde 7 - 10 och gick i mål på 1038, säsongens högsta slagning i Elitserien.
- Han spelade riktigt bra idag, fick till en reaktion i banan som höll hela matchen, säger Robert Kaneby.

Det var dock Kulldals rutinerade tidigare världsmästare som avgjorde matchen med en strike i sista rutan och gjorde att Malmö-laget kunde vinna med 11 – 9- . Precis som förra året vann skåningarna mot topplaget BK Jösse.
- Det är alltid jämna matcher mot Jösse. Resultatet hade lika gärna kunnat vara åt andra hållet. Det här var dock två viktiga poäng för oss i serien, säger Robert Kaneby.
- Jag kan inte säga att det är orättvist. De gör det fantastiskt bra. Mest rättvist kanske 10 – 10 hade varit men de gör det lite bättre i slutrutorna, säger Markus Jansson i BK Jösse som sammanfattar:
- Det är ingen lätt resa att åka på det här. Jag tror inte vi kommer vara ensamma med att åka hem med en poäng, säger han.

BK Joker från Göteborg är starka på hemmaplan och vann idag sin tredje seger på Strike & Co när ledarna av maratontabellen slog nykomlingarna BK Ludvika med 15 - 5. Tim Davidsson hos Joker tror att det beror på hemmaprofilen: Elitserien 36.
- Den är inte lätt för något lag att möta oss på. Vi håller ihop spelet bra och hittar enkla lösningar. Sen stressar vi inte upp oss när det väl går motigt för vi vet att motståndaren har det minst lika motigt. Vi kör lite efter mantrat att nio spärr är bra. Vi gör ingen vidare match idag egentligen men tillräckligt bra för att ta poäng och det är det som räknas, säger han.

Nykomlingen BK Glam från Örebro hade dubbel borta idag. Först åkte de till Nässjö där SM-finalisten Team Clan inte hade förlorat på 15 raka matcher, och inte blev det förlust idag heller för smålänningarna. Med tre raka 4-1 serier hade ”Clanen” säkrat segern redan efter tre serier och avslutade, den 16e raka hemmasegern, till 17 – 3.

Det blev jämnare i nästa drabbning för Glam, i Norrköping. BK Kaskad stod för motståndet och hälsade välkomna till Östergötland genom att ta ”första halvlek” med 7 – 3. Även om nykomlingarna från Närke kämpade sig tillbaka, bland annat med en 300-ing från Andreas Jonsson, kom de inte längre än till 11 - 9 och har fortfarande inte vunnit en bortamatch i högsta serien.  

Serieledande Team Pergamon tog ytterligare en seger idag när de slog Bodens BS med 14 – 6. Med en sanslös inledning och en stark avslutning säkrade de regerande svenska mästarna sin sjätte raka seger och fjärde raka på hemmaplan.

Den dubble US Open-vinnaren och tidigare världsmästaren i Masters Francois Lavoie från Kanada gjorde också debut idag för Partille-laget. 26-åringen spelade ihop med en annan tidigare världsmästare, Martin Larsen, slog 876 och tog tre banpoäng.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se