den 19 maj 2022

Inför SM-slutspelet med Spader Dam och B-K Eva

Spader Dam vann grundserien på samma poäng som Team X-Calibur men med bättre diff. De mesta mästarinnorna från Helsingborg med totalt 15-SM-guld valde att möta B-K Eva från Stockholm i semifinalen. Lagen möttes i final senast det begav sig 2019 och då vann Spader Dam i två raka matcher. 

Fem frågor till Sandra Andersson i Spader Dam: 

Hur ska det bli att spela slutspel? 
– Det har varit en väldig längtan efter ett så långt uppehåll. I mina ögon är det den bästa bowlinghelgen på hela året. Det är pirrigt och förväntansfullt. 

Vad är det som gör slutspelet så speciellt? 
– Stämningen är oslagbar, känslan att spela i lag och att alla laddar till hundra procent. I lagsammanhang är det detta som är mest prestigefyllt i Sverige. 

Varför valde ni B-K Eva i semin? 
– De blev fyra och det kändes rätt givet att välja dem. De är ett roligt lag att möta. 

Vad är er målsättning? 
– Det är att vinna guld och det gäller att vi presterar bra som lag. Vi har god erfarenhet med flera landslagsspelare och några hungriga tjejer som har framtiden för sig.

Hur ser den sista uppladdningen ut? 
– Det är lite finslipningar på de sista träningspassen, se över allt material, äta bra och sova gott. Normalt sett har jag ganska många fystimmar men ju närmare jag kommer en större tävling så drar jag ned på fysträning och ökar antal bowlingtimmar istället. Det gäller att sjunga upp halsen också, det brukar bli mycket hejarop under helgen. 

Spader Dams trupp: 
Anna Andersson
Sandra Andersson
Emma Halttunen
Katrin Jansson
Nora Johansson
Hanna Jönsson
Josefine Linderoth
Filippa Persson
Annie Thorell
Cajsa Wegner
Jenny Wegner

Coach: Susanne Andersson

Klubben bildades: 1971
Senaste SM-guldet: 2019
Antal SM-guld: 15

Fem frågor till Anneli Blomqvist i B-K Eva: 

Hur är läget i laget inför slutspel? 
– Det känns bra och vi har taggat ihop oss. Det ska bli väldigt kul att äntligen spela slutspel igen. Vi har jobbat på att få till en bra känsla och har tränat på de olika profilerna. Sedan blir det lite olika uppladdning i laget. Några har laddat med kval i individuella SM och en del har spelat DM-finaler i veckan. 

Vad tycker du om profilerna? 
– Jodå, de har gått att slå strike på.

Vad säger du om Spader Dam som motstånd? 
– Det var ganska väntat att de valde oss. De är självklart ett starkt lag men vi har bra koll på dem. Det gäller att vi kämpar och gnetar hela vägen. 

Vad är det som gör slutspelet så speciellt? 
– Ljudnivån, adrenalinet och att man får vara på helspänn och taggad. Det är verkligen något extra. 

Har ni något mål med slutspelet? 
– Nej vi har inte satt upp något mål. Vi har haft en lite tyngre säsong och får vara glada att vi tog oss till slutspel. Vi har flera nya spelare i laget och det är kul att de får uppleva ett slutspel nu. Vi är nog fyra som spelat slutspel tidigare och vi har pratat en del i laget om atmosfären på ett slutspel men det är svårt att bara snacka om, det gäller att uppleva det. Det här blir ett bra läroår och att vi kan bygga erfarenhet framöver. 

B-K Evas trupp: 
Amelie Holgersson
Anneli Blomqvist
Annica Nymark
Cecilia Solén
Elin Ek
Evelina Andersin
Lena Sulkanen
Lina Hamberg
Malin Brodin
Maria Eklöf
Tilde Eliasson 

Coach: Emma Forss
Klubben bildades: 1960
Antal SM-guld: –

 

Text: Linus Wirén