den 31 augusti 2021

Inför säsongen – dessa restriktioner gäller

Lördag den 11e september ska ligasäsongen 2021/2022 starta. Efter två, på grund av pandemin, avbrutna säsonger längtar en hel idrott efter att få vinna, förlora och tävla tillsammans. Covid 19 fortsätter dock att påverka hur bowlingmatcher genomförs och även om Svenska Bowlingförbundet har höga förhoppningar på att kunna genomföra hela säsongen krävs det att bowlarna följer vissa restriktioner.
- Vi får genomföra tävlingsmatcher. Det är vanligt seriespel som gäller. Sedan finns det rekommendationer, sprita händerna och så vidare, håll avstånd, var extra försiktig när ni reser. Har man symptom ska man stanna hemma, så klart, säger Svenska Bowlingförbundets sportchef Michael Granström.

Det säkerhetsprotokoll som under förra säsongen bestämde hur matcher skulle genomföras används inte längre. I stället är det pandemilagen som styr, och i ett utskick till samtliga föreningar förtydligar Svenska Bowlingförbundet vilka delar som gäller bowlingmatcher som räknas till offentlig tillställning, där maximalt 50 personer får finnas, alternativt 300 med aviserad sittplats. Dessutom skall den som anordnar tillställningen:

  •        Informera deltagare eller idrottsutövare om hur smittspridning kan undvikas
  •        Erbjuda deltagare eller idrottsutövare möjlighet att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handdesinfektion
  •        Säkerställa att personalen eller funktionärer får adekvat information om hygienåtgärder för att förhindra smitta
  •        Skriftligt dokumentera de övriga smittskyddsåtgärder som verksamheten vidtagit
  •        Följa upp de vidtagna smittskyddsåtgärderna
  •        Hålla sig informerad om särskilda rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och den regionala smittskyddsläkaren

Sportchefen Michael Granström berättar att många bowlare hör av sig till förbundet med frågor om vaccination. Måste man vara vaccinerad för att få spela, och kan man vägra spela om motståndarna inte är vaccinerade?
- Svaret på de frågorna är att det är Blå Boken som gäller. Det finns inga dispenser för lag som inte vill spela eftersom det inte bryter mot några rekommendationer. Det är upp till en förening hur man hanterar folk som är vaccinerade, eller inte. Skulle det vara så att man kommer till en hall och de frågar om någon inte är vaccinerad, och sedan inte vill spela, då är det walk over, säger han.

I övrigt rekommenderar Svenska Bowlingförbundet att lag hör av sig till de hallar som ska besökas för att informera sig om vilka restriktioner som gäller där. Förhoppningen är att säsongen ska fortlöpa utan avbrott den här gången.
- Det är klart att det finns en scenarioplanering. Hamnar vi i samma läge som förra året måste styrelsen ta nya beslut. Men det känns inte som det ska komma till de nivåerna där man inte kan idrotta under hösten. Inom idrotten tror vi att det, med vaccineringar, ska kunna hållas på en sådan nivå där vi fortfarande kan träna och tävla, säger han och ser fram emot bowling.
- Att få komma in i en normal verksamhet, att folk ska kunna tävla igen och ha kul. Att folk ska få röra på sig, att folk får träffas. Det är ju det viktigaste säger han.

 

Text: Markus Hegnelius