den 16 januari 2020

Inför herrarnas Elitserie, omgång 13

Hela Elitserien för damer samlas i Norrköping och spelar sammandrag. Herrarna däremot, far land och rike runt, som vanligt. Bland annat åker Boden på turné på västkusten. 

Nässjö – Lördag 10:00, herrarnas Elitserie: Team Clan BK – BK Jösse
Två av seriens absolut bästa lag, taktiskt sätt, och två av seriens absolut bästa lag på långolja. Det kommer att bli mycket intressant match när de båda slutspelslagen möts på Elitserien 44 i Nässjö Bowlingcenter, som för övrigt, fyller 40 år den här månaden. Clan har 17 raka segrar på hemmaplan.

Helsingborg – Lördag 10:30, herrarnas Elitserie: IS Göta – BK Glam
Två av seriens nykomlingar har varit på Skåneturné, Ludvika och Joker, ingen av dem kom hem med några poäng. Den här helgen är det BK Glam från Örebro som gör resan söderut. Glam, som bara har en seger så här långt, börjar mot IS Göta som har tre raka utan seger.

Partille – Lördag 11:00, herrarnas Elitserie: Team Pergamon – Ludvika BK
Säsongens första match höll på att sluta med säsongens skräll. Nykomlingen Ludvika BK var nära att ta poäng av de regerande mästarna Team Pergamon hemma i Dalarna. Partille-lagets landslagsstjärnor Jesper Svensson och Mattias Wetterberg tog dock poäng som behövdes för att det skulle bli seger 11 – 9 för Pergamon. Sedan dess har Pergamon bara en förlust och Ludvika bara en vinst.

Alingsås – Lördag 15:00, herrarnas Elitserie: Team Alingsås – Ludvika BK
Trots att Team Alingsås har seriens näst högsta hemmasnitt: 215,83 och har seriens bästa hemmaspelare (som har spelat fler än 10 serier): James Blomgren, hela 244 i snitt på 20 serier, så har Västgötarna bara två segrar av fem möjliga hemma på Stures. Helgens motståndare Ludvika återfinns dock i botten av tabellen med bara två poäng, och ingen av dem från bortaplan. Samtidigt har hemmalaget Falkenberg bara förlorat en av fem hemma, mot Team Pergamon.  

Malmö – Lördag 15:20, herrarnas Elitserie: Kulladals BS – BK Glam
Skåningarna i Kulladal har bara förlorat två matcher på hemmaplan så här långt i serien, säsongens första mot Falkenberg och en jämn kamp mot seriesuveränen Pergamon. För seriens näst bästa, snittmässigt, spelare född på 2000-talet: Niklas Rothman och hans lagkamrater har resterande fyra matcher blivit segrar.

Falkenberg – Lördag 16:00, herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – Bodens BS
Efter en fantastisk start på säsongen ledde BKF Falkenberg Elitserien. Men nu har hallänningarna fyra raka förluster på bortaplan och har fallit till en fjärdeplats i tabellen. På hemmaplan har dock Falkarna bara förlorat en match, mot Pergamon. Helgens gäster Bodens BS kommer få svårt att välja klot till helgens bortaresa, först spelar de på Elitserien 44 i Falkenberg och på Elitserien 36 på söndagen i Göteborg.

Norrköping, Haga – Lördag 16:00, herrarnas Elitserie: BK Kaskad – BK Jösse
I september vann BK Jösse över Kaskad hemma i Arvika, på Elitserien 44, med 13 – 6. Efter den segern sa Jösses Raymond Jansson om Kaskad: ”De har ett jättebra lag på pappret, men de är inte helt bekväma när det blir spel längre in i banan”. Nu möts lagen igen och Norrköpingslaget har bytt underlag, till den kortaste valbara oljeprofilen: Elitserien 36.

Göteborg, Strike & CO – söndag 11:00, herrarnas Elitserie: BK Joker – Bodens BS
Enligt BK Jokers statistikverktyg har deras vänsterhänta spelare det tuffare på de längre profilerna. Hemma på Strike spelar dock maratontabellens ledare på den kortaste valbara profilen, Elitserien 36, och där har de vunnit tre av fem, så här långt på säsongen. För Bodens BS blir det första gången, den här säsongen, de spelar på ett underlag kortare än 41 fot.

 

Fotnot: Separat artikel om damernas sammandrag kommer.  

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se