den 22 november 2019

Inför Elitserien omgång 9

Kommer Spader Dam förlänga sin 22 matcher långa segersvit och kan Team Clan fortsätta sin hemmasvit på 15 raka matcher utan förlust? Det får vi se när Världens bästa liga spelar sin nionde omgång.

Nässjö – Lördag 10:00, Herrarnas Elitserie: Team Clan – BK Glam
De svenska mästarna från 2016 stoltserar med 15 raka utan förlust hemma i Nässjö. Helgens gäster BK Glam från Örebro, som är tvungna att byta hemmahall vid årsskiftet, har aldrig vunnit en bortamatch i Elitserien, på tretton försök. Närmast var ett oavgjort resultat på Högdalen mot Stureby 2017.

Helsingborg – Lördag 10:30, Herrarnas Elitserie: IS Göta – BK Jösse
Förra årets slutspelslag IS Göta är seriens näst hetaste lag just nu, efter serieledande Team Pergamon, med sina fyra raka segrar i Världens bästa liga. Värmländska BK Jösse som kommer till ”Sundets pärla” den här helgen, har dock bara förlorat en match hittills den här säsongen, har fyra raka utan förlust och ligger tvåa i serien.


Norrköping, Haga Bowling – Lördag 15:00, Herrarnas Elitserie: BK Kaskad – BK Glam
Östgötarna Kaskad, med Sverige näst högst rankade spelare: Filip Wilhelmsson i laget, tar på lördag emot nykomlingen Glam. Kaskad har faktiskt tre spelare på BITS topp tio-lista eftersom William Svensson ligger 6a och svenske mästaren Markus Lenefjäll är 10a. Bästa Glam-spelare på listan är Nicklas Odbert på 50e.

Filip Wilhelmsson

Partille – Lördag 15:00, Herrarnas Elitserie: Team Pergamon – Bodens BS
De regerande svenska mästarna Team Pergamon imponerade storligen när de tog sin sjätte raka seger i torsdags. Med 1955 i avslutningsserien besegrade de Alingsås med 6 - 14. På lördag ankommer norrbottningarna Boden Partille. Bowlingsällskapet som inledde serien med två raka segrar men sedan dess bara har tagit en poäng.

Göteborg, Strike & Co – Lördag 15:00, Herrarnas Elitserie: BK Joker – Ludvika BK
Nykomlingsmöte i Världens bästa liga, men ändå har de här klubbarna helt olika historia. Hemmalaget Joker gör sin 49e säsong i högsta serien, vilket har resulterat i 6 SM-guld, medan Ludvika BK gör sin absolut första. De rutinerade göteborgarna har gjort det bäst, så här långt, med tre segrar mot dalkarlanas enda.

Malmö, Baltiska – Lördag 15:20, Herrarnas Elitserie: Kulladals BS – BK Jösse
Förra säsongen åkte Arvika-laget BK Jösse på sin första förlust för säsongen när nykomlingen Kulladal slog dem i Malmö. Då var det en lagseger där alla spelare tog minst en banpoäng som gjorde att skåningarna kunde slå dåvarande serieledarna. Nu ligger Jösse tvåa i serien medan Kulladal ligger i den nedre delen av tabellen.

Örebro – Lördag 16:00, Damernas Elitserie: BK Merci – Spader Dam
Hemmalaget Merci har bara tre matcher kvar på Strike & Co i Örebro innan de tvingas flytta till Hallsberg i januari. Den första av de tre blir mot de regerande svenska mästarna Spader Dam, med Jerringpris-nominerade Jenny Wegner i laget, som siktar på att gå obesegrade genom serien. Merci har ännu inte tagit några poäng under den här säsongen.

Josefin Linderoth, Spader Dam

Vänersborg – Söndag 10:00, Damernas Elitserie: BK Skrufscha – Spader Dam
Skrufscha har bara spelat en hemmamatch, så här långt i Världens bästa liga. I den blev det förlust mot BK Högland med 6 - 14. Nu är det dags för västgötarna att spela säsongens andra match hemma i Vänersborg, och då blir det mot tuffast möjliga motstånd. De mesta mästarinnorna Spader Dam, som leder serien, har 23 raka segrar i serie och slutspel.

Göteborg, Strike & Co – Söndag 10:00, Damernas Elitserie: Örgryte IS – BK Högland
Tittar man på Elitseriens snittlista har Högland Ida Andersson och Maria Persson på topp 10-listan och fem spelare innan Örgryte har sin första, som är Cecilia Svensson på 22:a plats med 199,17 i snitt. Lagmässigt har ÖIS 5938 i snitt medan de lila smålänningarna har 6344. Även tabellmässigt är det klar fördel för gästerna, blir det så även på banorna?

Falkenberg – Söndag 10:00, Herrarnas Elitserie: BKF Falkenberg – Ludvika BK
Falkarna vann sina första fyra matcher i Elitserien den här säsongen men har bara vunnit en av de fyra senaste efter det. Nu möter hallänningarna dock nykomlingen Ludvika i sin hemmaborg där de är erkänt starka. Ludvika har lyckats skaka om några topplag hemma i Dalarna, men har inte vunnit någonting på bortaplan ännu.

Alingsås – Söndag 11:00, Herrarnas Elitserie: Team Alingsås – Bodens BS
James Blomgren, lagkapten i Team Alingsås, har seriens fjärde högsta hemmasnitt 239. Lagmässigt har laget näst bäst hemmasnitt, 213,7. Bara Team Pergamon har högre (224,8). Helgens gäster Bodens BS ligger 6a i ligans om man ser till bortasnitt, men nia om man ser till tabellen.

Partille – Söndag 14:00, Damernas Elitserie: Team X-Calibur – BK Högland
X-Calibur, med Jerringpris-nominerade världsmästarinnan Josefin Hermansson, har redan mött BK Högland två gånger den här säsongen. En gång på neutral plan i Skövde där de trefaldiga mästarinnorna från Partille vann med 13 – 7, Joline Persson Planefors matchvinnare med 4 banpoäng på 955, och en gång i Nässjö. På det småländska höglandet vände X-Calibur underläge 0 – 5 till 10 - 10.

 

Text: Markus Hegnelius
markus.hegnelius@swebowl.se